Narodno blagostanje

Страна 682

НАРОННО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 43

da smanji dosadanji rumunski kontingent za stoku. Rumunija preti da će u tom slučaju odgovarajuće reducirafi austrijski industriski izvoz. Austrija se tako našla u nezgodnom položaju. Htela bi da izađe u susret željama domaćih stočara, ali se boji rumunskih protivmera.

— Бемачки трговински уговори на бази преференцијала са Румунијом и Мађарском ступиће на снагу вероватно 15. новембра, пошто се неће очекивати одобрење од прекоморских држава због одуговлачења од стране истих.

— Летонија је контингентирала увоз најважнијих артикала од 15. октобра на годину дана. Контингенти износе: за стакло 15.000 кгр., цемент :,350.000 кгр. електричне сијалице 20.000 кгр., сечена кожа за ципеле 2.500 кгр., радио апарати и материјал 15.200 кгр. Контингенти ће се поделити пропорционално према прошлогодишњем увозу.

— Француска најновија одредба о рестрикцији увоза пољопривредних производа погодила је.у првом реду Холандију, а преко ње Данску. Холадски извоз у Енглеску знатно се повећао и угрозио дански. Цена данског бутера пала је због тога од 218 на 204 кр. (3.314 на 3100 дин) од 100 кгр.

— Немачка је уложила протест против италијанског 15% повишења царина.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Čehoslovačko Ministarstvo socijalne politike izradilo je projekt zakona o smanjenju nedeljnoz broja radnih časova od 48 na 40, t. |. 5 dana po 8 časova. Misli se da će industrija, preopterećena socijalnim teretima, pristati na predlog.

— Usled velike tražnje crnog hleba (cena 2,50 din.) koji najviše traži siromašno stanovništvo, Upravnik gcrada Beograda izdao je naredbu po kojoj svi pekari i prodavnice koji se bave izradom i prodajom hleba, moraju izrađivati u aovoljnoj količini crni hleb. Izuzimaju se luksuzne pekarnice.

— ша конференцији одборника и суда Београдске општине од 19 октобра председник г. Милан Нешић дотакао се питања скупоће огрева, које је Загребачка општина покушала да реши. Тај покушај, по речима г. Нешића, остао је безуспешан, јер се ниј могло тачно утврдити, ко је све сиромашан. И јесте то тежак задатак !

ТРГОВИНА

— Пољска влада је од ! октобра завела извозну пр>мију на сланину и кувану шунку у износу од 20 зл. (126 дин.) и на суху шунку 25 зл. (157,5 дин.) од 100 кгр. Пољски извоз свиња опао је знатно не толико због слабе могућностл извоза, колико због смањења понуде. Гајење свиња је сл'бије због високе цене кромпира, главне свињске хране. Ипак пољски извоз у Аустрију одржавао се на 4000 ком. недељно.

— Kako je naš izvoz drveta u Francusku prevazišao već prvih osam meseci ove godine konftingenat određen od strane francuske vlade, eksperti Ministarstva šuma i ruda uspeli su da nam se dozvoli izvoz u Alžir još 18.000 tona za ovu godinu. Za iduću godinu određen je specijalni kontingenat za Alžir u iznosu od 42.000 tone, pored već odobrenog kontingenta za Francusku.

— Čehoslovačka je dozvolila da se iz naše zemlje za mesec oktobar uveze 5.000 vagona pšenice i 500 vagona brašna.

Slovački trgovci u Bratislavi dobili su dozvolu da uvezu 2.000 vagona jugoslovenske pšenice.

=— Италија је успела да у септембру о. г. за 32 мил. лира (96 мил. дин.) више извезе робе но увезе. Извоз извоси 871 мил. (2,6 милијарди дин.) према 901 мил. (2,7 милијарди дин.) у септембру пр. г., када је пасивни салдо износио 372 мил. лира (1,12 милијарди дин.).

ИНДУСТРИЈА

— Direktor mađarske Narodne banke Jakobi pregovara u Njujorku o kreditu od 2 do 2.5 mil. dol. (112 do 140 mil. din.), za koji garantuje mađarska vlada. Za ceo iznos će kupiti u Americi oko 60.000 bala pamuka, koliko iznosi potreba mađarskih prediona. Kredit treba da bude trogodišnji.

ПОЉОПРИВРЕДА

— „југословенски Лојд“ јавља да је овогодишњи род шећерне репе у Срему и Славонији за 50% мањи но прошле године.

— „Привредника ријеч" констатује, да је производња рузмариновог уља у кризи услед бановинске трошарине, која износи 400 дин. на 100 кгр. Тиме су највише погођени најсиромашнији привредни слојеви. 5

— Италијанска производња кромпира за извоз учинила је последњих година велики преокрет. Не, сади се та: лијански кромпир, који је слабог квалитета, већ. се семе довози из Немачке, Холандије и Енглеске. Ове врсте приспевају у разна доба године, тако да извоз траје несметано скоро целе године. У Немачкој и Еглеској расте тражња и цена у пролеће, у Холандији зими и т. д. Према томе се распоређује и сетва.

САОБРАЋАЈ

— Реглемантација аутобуског саобраћаја и стватање сталне тарифе ради уклањања конкуренције : железницом у Немачкој, о чему смо опширно писали, изазвали су жив протест предузимача. Нова тарифа ступа на снагу 1. новембра. Вожња путника, као и превоз робе класкфицирана je y I. a Il. класу, чија цена одговара истим класама железнице. Предузимачи траже да се у тарифу унесу још Ш. и IV. класа, бар што се тиче робног промета, јер ће само у том случају моћи и даље да врше превоз добара у маси. Осим тога да се казне, предвиђене у уредби, не примењују 3 месеца, док се слободни аутобуски промет прилагоди. Министар саобраћаја је начелно пристао на овај последњи захтев, док ће се о осталоме преговарати тек по ступању уредбе на снагу.

ЈАВНИ РАДОВИ

— Министар грађевина одобрио је 1,643.982 дин. за подизање царинског магацина у Јесеницама.

КРИЗА

— Danski parlamenat votitao je 41 mil. kruna (623 mil. din.) za pomoć u krizi. Od toga се se 30 mil. (456 mil. din.) dati zajmova poljoprivredi, dok se ne popravi cena butera i slanine (bekn) na engleskom Hržištu za onoliko, za koliko je opala kupovna snaga funte, t. j. za 25%. Ostalo će se podeliti kao pomoć nezaposlenim. Pokriće će se dobiti povišenjem poreza na aohodak, i onoga na imaovinu, ·carine na svilu i iz-

КАН

ВЕОГРАД — ЗАГРЕБ | Фиалиал: НОВИ САД |

Телефон интерурбан Београд: 21-801, 21-802, 21-803, 21-804.

ОПШТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКО БАНКАРСКО ДРУШТВО АД, Клевита т резерве 1277 .ЉОО ЉОФ дине»

Телетранв: БАНК-ФЕРАЈН

Телефон интерурбан Загреб 5442, 5443, 5444, 5446, 5447.