Narodno blagostanje

"24, октобар 1931.

__ Велико незадовољство у грчким привредним круговима изазвала је наредба владе, да сви приватни дуж ници Грчке банке имају подмирити своја дуговања у златној вредности енглеске фунте. Иста оваква наредба важи а у Мађарској.

— Parlamentarni odbor {tidesetotice u Mađarskoj odobrio je vladin predlog o maksimiranju kamatne stope u zemlji i njenom prilagođavanju diskontnoj stopi mađarske Narodne banke. Po uredbi, sud priznaje dužnu kamatu koja je dospela pre donošenja uredbe samo do 8%. Posle donošenja uredbe priznaće se na sudu kao zakonska samo kamata od 12%, makar stranke ugovorile i veću. Istom uredbom se predviđa i osnivanje zemaljskog senata za kreditna pitanja, u koji ulaze: jedan stručniak koga postavlja vlada, prefsednik Narodne banke, dva pretstavnika udruženja banaka i štedionica i po jedan pretstavnik budimpeštanske trgovačke, industrijske i zemaljske poljoprivredne komore. Ovaj senat služiće kao stručni organ po svima kreditnim pitanjima u vezi sa normiranjem kamatne stope. Uredba propisuje, da provincijske banke, koje usled normiranja kamatne stope zapadnu u teškoće ili postupe protivno uredbi, mogu biti likvidirane prisilnim putem.

Cili uredbe je olakšavanje dugova, u prvom теди рођоprivrednih, i bezbrojnih prisilnih prodaja imanja, koje su uzele ozbiljne razmere kao posledica nesposobnosti dužnika da plaćaju kamatu od 20 i 30%.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ -

_— Приходи наших државних монопола износили су у августу ове године 195.12 милиона динара, а према истом месецу прошле године мањи су за 17 милиона. Највећи део отпада на приходе од дувана, који достижу 141.18 милиона; упоређено са августом прошле године подбацили су за 10.64 милиона. Со је дала приход од 18.99 милиона (мање за 793 хиљаде), петролеј 12.28 (мање 1.14 милиона), жижице 10.62 милиона (мање 418 хиљада), хартије за цигарете 5,43 милиона (мање за 4.27 милиона динара). Једино су „разни приходи" порасли за 264 хиљада на 600 хиљада динара. Према буџетом предвиђеним приходима, остварено је у августу за 6.6 милиона мање. У току буџетске 1931./32. године (од 1. априла до 31. августа о...) укупни монополски приходи износили су 955.82 милиона према 996.7 милиона у истом раздобљу прошле године.

— У Њујорку је основано друштво за заштиту права ималаца јужноамериканских бонова, чији укупни номивални износ прелази ! милијарду долара, а садања им вредност не износи ни једну трећину те суме.

—_ Немачки новчанични оптицај износи 4527 мил. марака (61,1 милијарду дин.). Златно покриће опало је од 30,1 на 28,6%. Златни и девизни сток износи укупно 1204 мил. марака.

— Министарство финансија одобрило је кредит Сплитској општини у износу од 6.5 милиона дин., који ће се употребити за асфалтирање улица.

— У једном од ранијих бројева јавили смо, да је бразилијанска савезна влада обуставила плаћања камата и ануитета својих спољних обавеза. Енглеској дугује 104 милиона фунти, 26 бразилијанских држава дугује око 70 милиона фунти; Сједињеним Државама Сев. Америке дугује 143 милиона долара а Француској око 330 милиона фр. франака.

— Француска влада намерава да емитује ускоро другу траншу великог зајма „утијаж насионал' и подузеће низ мера, које тај план предвиђа ради сузбијања незапослености, која расте непрестано. Према службеним податцима у септембру је износила 650.000 поред 850.000 делимично 'запослених. У службене статистике не уносе се незапослени странци.

— Бугарско Министарство финансија припрема пооштрење девизних одредаба. Између осталог ограничиће се

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

,

Страна 681

улазак филмова а забранити наступање страним позоришним трупама и појединим уметницима. Грађанима, који продају некретнине да би спасли имаовину, неће се допустити излаз у иностранство. Други пројект закона предвиђа ново смањење чиновничких плата за преко 10%, чиме ће се уштедети 300 мил. лева (130 мил. дин.).

— U Austriji je produžen rok prijave deviza od 3 na 14 dana na zahtev izvoznika, kojima je bilo tehnički петогиспо. da izvrše prijavu u roku od 3 dana.

— Mađarske novime javljaju, da su pregovori Oko prolongacije mađarskih kredita, koji se vode u Njujorku, završeni sa uspehom. Još |e samo nepoznata visina kamatnjaka, ali se ivrdi, da je niži od onoga za prolongaciju kredita Nemačkoj.

— Unufarnji nemački zajam, koji svojim povoljnim uslovima treba da privuče pobegli kapital, zabeležio je, protiv oče-

|kivanju celoga sveta, uspeh. Do sada je upisana znatna suma

od 175 mil. maraka (2.363 mil. din.) I mi smo u ovom slučaju bili rđavi proroci. Opšte je mišljenje da je amnestija od kazne za prikriveni kapital i trajno oslobođenje od izvesnih taksa i poreza uzrok ovom povoljnom razvoju upisa. Biće da su i nove drakonske kazne za begstvo kapitala mnogo tome doprinele. — При састављању предлога буџета за идућу буџетску годину, чехословачка влада је у пуној мери водила рачуна о привредној депресији, смањивши расходе на 9,32 милијарде ческих круна, т. ј. за 520 милиона према текућој буџетској години. Овога пута изостављене су и буџетске резерве, којима су обиловали пређашњи буџети. Рачуна се, да ће целокупан мањак у порезама изнети 700 милиона круна. Смањење целог буџета за 520 милиона постигнуто је упркос повећању расхода за #00 милиона. Укупна редукција расхода према томе износи 000 милиона круна. Хуверов мораторијум доноси Чехословачкој олакшање за 120 милиона круна. Инвестиције код државних железница по предлогу буџета неће се вршити из редовних прихода, већ се влада овлашћује да потребан износ набави путем зајма. Исто тако влада тражи овлашћење за емисију зајма од 300 милиона ч. круна за покриће свих издатака у вези с мерама за сузбијање привредне депресије. Целокупан износ за који влада тражи овлашћење за емисију, јесте 162 милиона ч. кр. — Ма последњој седници управног одбора Staatseisenbahngeselischaft („Stevo“) одобрен је пренос већине акција, која се до сада налазила у рукама Континенталног друштва за банкарске и индустријске вредности у Базелу, Aya стријске поштанске штедионице и енглеских великих акционара на румунско-енглеску групу. Аустријском Кредитаншталту ће Решица вратити кредит од 5 милиона шилинга, а! исто тако ће му бити враћени и остали кредити из концерна Румунске кредитне банке. Кредитаншталт ће са своје стране исплатити потраживање Стег-а код њега, које такође износи око 5 милиона шилинга. Стег ће своја ликвидна средства ставити на расположење Решици. У управни одбор Стега улазе 5 претставника нове румунско-енглеске групе.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Француско-руски трговински преговори отпочели су понова и развијају се повољно. Савез француских продуцената пристао је да оснује друштво са 0,5 мил. фр. (511 мил. дин.) главнице за унапређење трговине са Русијом. Сви чланови овог друштва моћи ће да тргују са Русијом по нарочитим директивама. Главна задаћа друштва састоји сс У томе, да врши клиринг између руских и француских међусобних потраживања. Тако ће н. пр. нове француске порујбине петролеума у Русији послужити већим делом за лодмирење француских потраживања. Тако ће Французи сачувати девизе, подмирити своја потраживања и олакшати међусобни промет добара. ·

„ — Pregovoti za zakliučenje trgovinskog ugovora između Rumtinije i Austrije naišli su na velike teškoće. Austrija hoće