Narodno blagostanje

(врана 604 __ НАРОД

Идеја Паневропе и Европске уније састоји се у стварању једне моћне привредне целине. У томе оквиру би индустријске државе требале да апсорбују производне вишкове аграрних. Американска пшеница би требала да се купује само у колико би недостајала европска. Али ствари се развијају другојаче. Уместо потискивања американских производа, имамо све јаче продирање њихово. Почетак је учињен пре кратког времена закључком између Немачког друштва за трговину пшеницом и Федерал фармборда о испоруци америчке пшенице на кредит. Слична трансакција предстоји у испоруци американског памука и бакра Мађарској. Даље се воде преговори између Француске и Фармборда о испоруци велике количине пшенице од 1,3 милиона тона. Исто тако се преговара о продаји америчког бакра и памука Немачкој. У свима случајевима ће ови преговори успети, јер је Америка у стању да ове испоруке врши на вишегодишњи кредит. За земље увознице су те трансакције од истог значаја као и закључење новчаних зајмова. Изгледа да Америци успева да олакша своје велике стокове разних сировина продајом на кредит Европи, док ова муку мучи са продајом својих. Према најновијим вестима, воде се преговори између америчког Министарства пољопривреде и француске владе о великом заједничком финансирању испорука америчких сировина Европи.

Док Европљани конферишу, практични Американци свршавају посао.

Разговорна Европа и практична Америка

= Одмах после увођења папирног важења у Енглеској шеснаест држава је подигло

Камгтна стопа.

*

каматну стопу. Неке су од;

њих то урадиле 2—3 пута

до данас. Неке су то урадиле доцније. Америка, која и данас држи 40% целокупног светског злата, доживела је, да њујоршка Федерална резервна банка подигне камату у два маха до 4%. Француска, која недељно добија злата више, но што је цео златни сток наше Народне банке, подигла је такође службену каматну стопу.

Све је то урађено у циљу одбране домаће валуте. Наравно, да ни ми нисмо могли изостати. Од наших јавних установа Државна Хипотекарна банка извршила је мушко повећање каматне стопе за реесконт на 12%. Ми немамо речи за похвалу тога корака. Тиме је знатно отежана работа шпекулантима динара а Ја Бајз5е. То у толико пре, што застарела приватно-привредна теорија о јефтиној каматној стопи има код нас још увек много колико убеђених толико заинтересованих присталица.

Модерна социјално-економска схватања о дејству каматне стопе на цене, камату, загранични промет и валуту још не може да продре у наше редове.

Кад говоримо о потреби повећања каматњака ми не

Но БЛАГОСТАЊЕ

| Бр. А

мислимо на Народну банку. Истина, после великих промена у њезиној управи и организацији на основу новог уговора са државом, биле се појавиле тенденције повећања камата, али су се присталице ипак дале убедити, да се повећање каматне стопе може потпуно да замени повећањем оптицаја.

Svaki koji se brine o privrednoj sudbini sveta, polagao je velike nade na sastanak između Lavala i Huvera. To je pojmljivo i prirodno s obzirom na dosadašnju svetsko-privrednu orijentaciju Huverovu. I mi smo зраdali u one koji su nešto očekivali od toga sastanka, naravno ne da će doneti neke konačne odluke, pošto su obojica samo pretstavnici egzekutive. Ali smo se nadali, da će se bar oba državnika sporazumefti o konkretnim rešenjima najaktuelnijih i najtežih problema. Razgovori su pak vođeni samo o drugorazrednim ı trećerazrednim pitanjima. Rezultat sastanka se može označiti kao veliki triumf Francuske. Nezavisno od toga da li se slažemo sa svima pogledima g. Huvera o merama za lečenje depresije, podvlačimo da je on skoro sve svoje teze napus{io. Mi, Jugosloveni, možemo primiti i ovakav rezultat. Mi doduše pretpostavljamo rešenje u okviru sve{ske privrede, ali ako se ono ne ostvari, kao što se bojimo, onda je za naš položaj od velike koristi da je Francuska, naš prijatelj, dobro prošla, Jer nemogućnosti svetsko-privrednog rešenja depresije dolazi u obzir samo regionalno, pri čemu su politički momenti presudni. Tako posmatrajući mi se nalazimo u dobrom društvu.

Najnoviji triumi Francuske

Енглески консервативци, којима је већина енглеског народа изгласала поверење, неће имати много муке да изведу свој протекционистички програм. Учињене су већ знатне предрадње од стране самих привредних организација.

"Тако је централан пољопр. комора израдила аграрни програм, који је нашнао на потпору Империјалне економске уније и федерације британске индустрије. Програм разликује три врсте пољопривредних производа. У прву спадају они, чија производња не сме пасти испод једног утврђеног минимума. У ову класу долази и пшеница. Овде програм препоручује систем контингентирања и принудно примељавање. Шишенично брашно би требало оптеретити са 33: .%. У другу класу спадају производи, који би се могли у довољној количини произвести у земљи, као н. пр. кромпир. И ове треба заштитити. Најзад у трећу класу долазе остали пољопривредни производи: остале житарице, масло, сир, јаја, месо, воће итд. Овде би требало заштитити и дати колонијама преференцијал у замену за преференцијал за енглеске индустријске производе. И индустрију шећера треба заштитити, а укинути трошарину на шећер; у томе случају би могла отпасти и државна субвенција коју за сада ужива ова

Аграрни протекционизам у Енглеској.

индустријска грана.

а = Bi Ra |

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

НОВЧАРСТВО — Финска новчанична банка је своју дисконтну стопу снизила од 9 на 8%.

— Американска федерална резервна банка у Сан Франциску повисила је дисконтну стопу на 3 и по од сто, а

она у Долесу на 4 од сто.

почиње рад од ! новембра. Досада је постојала у неким крајевима Румуније.

— Gubitci Hreditanštaltfa ne iznose svega 170 miliona šilinga kao što je to prvo bilo objavljeno kada je zapao u teškoće, već tri 1 po puta toliko, t. |. 600 miliona šilinga (4,8 mili-

| jarde dinara). Stručnjaci -- Chartered Accountants -- koji su

— Новоснована Поштанска штедионица у PywyHHjH| bili pozvani da utvrde bančino stanje (a čiji je rad koštao banku