Narodno blagostanje

__5 дедембар 1981.

— Канадска влада је расписала унутарњи зајам од

150 милиона долара уз 5%-ни каматњак. Он ће се исплатити у два оброка: после пет и десет година. Према року је одређен и курс на 99,25 и 99%.

— Делегати француског синдиката банака на конференцији за пролонгацију немачких кредита су Жан Валеј и Мадиније. Валеј је генерални директор Банк франсе д'аксептасион. — Министар финасија упутио је свим општинама распис да се све ставке у бупету које се односе на луксуз морају брисати; да се не дозвољава увођење нових општинских такса и трошарине и ново инвестирање, него само довршење

већ започетих радова. Исто тако ни нови склопљени зајмови.

неће се одобрити. — Ovih dana pronele su se vesti, da se nalazi Beogradska opštinska uprava pred zaključenjem jednog većeg zajma u Ра-

rizu. Nema još ni nedelju dana, kako je francuski ministar Ji- |

папзја g. P. Flanden u parlamentu izjavio, braneći francusku državnu blagajnu i kredite date stranim državama, međ kojima se nalazi i naša zemlja, da je francuska vlada nama odobrila taj. kredit pošto su njujorška i pariska novčana tržišta bila u potpuno derutnom stanju; Jugoslaviji se moralo pomoći, pošto su njezini redovni budžetski prihodi Zbog obustave nemačkih reparacionih plaćanja smanjeni za 480 miliona franaka. Vlada je dakle učinila ono što privatno Tržište kapitala nije bilo u stanju

Prilike na pariskom novčanom tržištu još se do danas nisu promenile, prema tome je razumjlivo, da O kakvom ozbiljnom zajmu Beogradske opštine za sada uopšte ne može biti ni govora. | Tome na suprot mi smo saznali, da postoje u Parizu najbolji izgledi za jedan milijardski zajam, ali ne za opštinu već našu državu, koji će u kratko vreme biti pertektuiran.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Сви интересенти у бугарској продукцији дувана — произвођачи, трговци, задруге и радници — саввали су заједничку скупштину. Пројекат резолуције за ту скупштину захтева: | Склапање трговачких уговора са оним земљама које купују бугарски дуван; склапање контингентних уговора;

задругама, јер ови иначе не могу да купују, што ће изазвати пад цена; увођење мера за побољшање дуванске културе и на крају да влада захтева од земаља са којима Бугарска има пасиван трговачки биланс да купују бугарски дуван.

— Између Аустрије и Румуније склопљен је модус вивенди за прелазно стање после истека трговинског уговора 31. октобра 1931. године. Овај споразум значи за Румунију погоршање досадашњег стања, јер јој даје највеће повлашћење само за увоз „стоке и меса.

— Петог децембра почињу у Риму немачко-талијански трговински преговори о допуни трговинског уговора склопљеног 30. октобра 1925. године.

Промена уговора постала је потребна због повишења талијанских царина за 15%. Немачка исто тако жели да Италија снизи царину на немачке радио-апарате.

=— Дански парламенат је одлучио да се до краја ове године забрани увоз коњака, шампањца и ликера, а за следећу годину да се ограничи на половину. Исто тако закључено је знатно повишење царина за наките, драго камење, гарфимерију и велике путничке аутомобиле.

(|

У хотелу „Сплендид“ собе су врло чисте; свака соба има топлу и хладну текућу воду и централно грејање, У хотелу „Сплендид“ цене су врло умерене : соба са ! креветом од дин, 40—70, соба са 2 кревета од д. 60—100

__ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

X O T EJ.

БЕОГРАЛ

Страна 167

— Грчка влада намерава да повиси царине десетоструко на робу која долази из земаља са којима Грчка нема трговински уговор. .

—_ Шпанија је стказала трговински уговор склопљен 1923. године. Отказни рок је 3 месеца.

—_ Контингент увоза пољских свиња у Аустрију смањен је на 1500 комада недељно. Поводом тога, пољска штампа тражи ревизију трговинског уговора са Аустријом.

— Према вестима „Тајмса“ између Југославије и Грчке воде се преговори, да Југославија лиферује Грчкој жито“ на кредит.

__ Ministarstvo trgovine i industrije odredilo je; pošto nije moglo doći do sporazuma između proizvođača maka i pretstavnika fabrika ulja, otkupnu cenu domaćeg maka na 380 dinara od 100 kilograma. Posle toga je došlo do nove konfe-

Италији,

| rencije u Ministarstvu trgovine, na kojoj su obe strane pristale ·

na ovu cenu. Postignuta |e saglasnost i u tome da se traži od Ministarstva da se ukine uvozna carina na uljarična semena.

COHMJAJIHA ПОЛИТИКА

— Број осигураних против болести у Аустрији износи 1.050.000, са породицама округло 4.000.000, дакле две трећине становништва. Сума, коју уплаћују износи 440 милиона шилинга годишње.

ТРГОВИНА

— јапан је поручио из Њу Орлеана, Хустона и Даласа веће количине памука по доста високој цени. Само из Далас-а наруџба износи 528.000 бала, што претставља дуплу цифру према лањској. Укупне наруџбе за Јапан у памуку повећале су се за 80% према прошлој години.

ИНДУСТРИЈА

—- Челични картел у Мемачкој продужен је за три у место за пет година, како је у пројекту уговора било предвиђено. — Интернешнел Меч Корпореџии који стоји под контролом Кригерове шведске компаније шибица почеће контролисати највећу индустрију шибица у Сев. Амер. Удру-

_женим Државама Федерал Меч Компани. Последња скуп'штина овог друштва је одобрила емисију 200.000 повлашће: |

давање дугорочних и јевтиних кредита малим трговцима и,

них акција по 20 долара које ће преузети Вулкан Меч Коммани, чији читав капитал припада Интернешнел Меч Корпорејшн. Тако је Кригер освојио и америчку индустрију шибица. — Према разуну сплитске „Привредничке Ријечи" овогодишња продукција маслиновог уља у Приморју износи соко 580—620 вагона. .

— Д. д. за експлоатацију и енспорт дрва „јела! снизило је тлавницу са 5 на 2,5 милиона динара.

— Бата је почео са градњом фабрике у Аустрији. Фабрика ће бити у једном бечком предграђу.

._ Saksonska vlada radi preko Državne saksonske banke na ostvarenju auftomobilskog koncerna u koji bi ušle Табике Horch, D. K. W., Audi i Wanderer. Koncern bi počeo 1. januara га udelima: Đ. K. W.: 26 mil.: Horeh: 16, Wanderer 15 i Audi 3 miliona. Društva koja ulaze u koncern su ove godine даја 18,4% nemačke automobilske industrije.

— Poznato francusko preduzeće za proizvodnju kablova i elektrotehničkih naprava Socićtć Electro-Cabies, koje je pripadalo industrijskom konsernu Hanque Nationale de Credit odnosno Comptoir Lyon-Alemand i koje je zbog sloma ovih banaka došlo u poteškoće, zatražilo je ovih dana sudsku likvida-

Ко само једанпут одседне у хотел „Сплендид“ увек ће после одседати у њега, јер се у њему има највећа удоб"ност и налази се у центру вароши. "епроћу Двора, Брианова (раније Дворска) улица бр. 5, — Телефон 22-693