Narodno blagostanje

Страна 792 - |

ћење сељака са дугом за откупљивање, који је у данашње време свакако непродуктиван ако га' успоредимо са кредитом за интезификацију обраде земље, претило би опасношћу пролетаризације ослобођених сељака.

_ Накнаду ће држава платити бившим господарима „5% обвезницама за исплату накнаде и ренте по закону о уређењу аграрних односа у ранијим покрајинама Јужне Србије-и Црне Горе". У ту сврху се овлашћује Министар финансија да изда 5% обвезнице до укупног номиналног износа од 300. милиона динара. Обвезнице ће се АИ у року. од 30 год. почев од 5. маја 1933. године.

Премда је јасно да ће извршење ове уредбе "стајати још великих жртава, то ипак треба да признамо да је закбн „0 уређењу аграрних односа у Јужној Србији И Црној Гори" последње поглавље наше аграрне реформе које се односи на ликвидацију феудалних односа у нашој земљи,

O. помоћи“ · пољопривреди Источне. Пруске писали смо пољопривреда у чланчићу, „Експропријација

_ | права повериоца". Пољоприние вреда остале Немачке. користи се на основу декрет-закона од 8. децембра заштитом од принудне продаје у случају, да из општих привредних разлога не може да удовољи својим обвезама. Овај прикривен мораторијум вреди 6 месеци, а у случају потребе и више. Такођер се искључује принудна продаја покретнина, ако ставља у опасност правилно господарење, а тиме и жетвени принос -1932. год. _ -

Помоћ пољопривреди | остале Немачке је тек сенка онога што је добила Источна Пруска. Прва се користи сниженим каматњаком само у оквиру декрет-закона, док се у Источној Пруској овај снизио на'4 и по: од сто. Поништење

Декрет-закон и немачка

дужне камате и снижење дужног капитала остало је такође |

само привилегија источног велепоседа.

Уништени систем личног кредита на истоку, који је наступио као неминовна последица радикалног напада на права повериоци није сасма без утицаја на мере подузете у прилог западне пољопривреде.

Неједнаки поступак немачке владе у питању помоћи пољопривреди може се тумачити и привредним положајем сељаштва западне и средње Немачке, које се са више успеха одупирало тешким последицама кризе. Можда је то доказ за већу животну способност сељачких газдинстава, јер се њихова величина и разноврсност обраде показала отпорнија него велепосед.

На двема великим конференцијама расправља се саде O питањима немачких

Две конференције о способности плаћања Немачке Ен) гова, предлог немачке владе посебни одбор Јанговог плана, да испита, да ли Немачка после Хуверовог мораторијума може поново да преузме плаћања. О различним тезама Немачке и Француске и репарационих поверилаца међу собом већ смо писали.

Према досадањим вестима изгледа да ће извештај. одбора садржавати компромис, да. Немачка привремено није

способна: за плаћање-и–да- се-нлаћање. репарација одгоди за

неодређено време.

Истовремено се воде преговори“ у Берлину између“ иностраних банака и немачких делегата о регулисању краткорочног задужења. Крајем фебруара престаје базелски споразум, по коме су се повериоци Немачке“ гобвезали, да 'неће њихова краткорочна потраживања_ отказати за пола године. Међутим, привредно стање Немачке није се поправило, и она пебе-бити-ни у фебруару. „стању да врати ове кредите.

"Немачки предлози: о- регулисању. краткорочних кредита |

____НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

репарација и приватних ду- | У Базелу заседа на

_Бр. 5!

· базирају · на вероватном извозном вишку трговинског биланса следеће године, “јер једино овај долази у обзир за

исплату кредита, пошто нема никакве могућности за: преузимање нових иностраних дугова. Рачуна се, да ће следећих година овај вишак износити 2—2-и по милијарде марака годишње, дакле биће мањи него ове године, јер су нове протекционистичке мере-у свим земљама штетиле и немачком извозу. Од:ове 2 до 2 и по. милијарде мора Немачка hi „—"1пј, милијарду да плати. камата за свој приватни дуг у иностранству, који износи 22 милијарде марака. Остаје дакле округло 700 милиона за ануитете краткорочних кредита, То значи да ће се амортизирати за 10 година, јер се-цене на округло 7—8 милијарди, не рачунајући чисте робне кредите у износу од 2—3 милијарде.

Енглеске а нарочито америчке банке траже много бржи начин исплате. Оне би пристале само на амортизацију за 5 година и желе да одрже фикцију краткорочности кредита. Напротив Француска, која је мало заинтересована у споразуму о пролонгацији, и која истиче репарације на прво место, пледира за растављање ликвидних и замрзлих кредита, и за отпис ових последњих. Против овога су Енглеска и Америка, јер би тиме биле руиниране многе банке,

Питање, да ли и у коликој висини Немачка може да плати своје краткорочне дугове, зависи од регулисања репарација. Али како ће репарационо питање бити уређено тек на једној репарационој конференцији 'нрјраније почетком следеће године, то ни берлински преговори неће моћи донети никакво дефинитивно решење. Вероватно је провизорно продужење базелског споразума на неколико месеци.

БЕК ОЕЗТЕККЕЈСН5СНЕ

VOLKSWIRT

HERAUSGEBER WALTHER FEDERN

Die inhaltsreichste wirtschaftspolitische ZŽeitschrift der Nachfolgestaaten, Erscheint jeden Samstag in Wiem — Gegrindet 1908.

Der Oesterreichische Volkswirt ist fdr

jeden unentbe! r:ich, der die Gescheh=

nisse in Oesterreich und den Nachfolgestaalen verstehen will,

Glossen, Aufsatze, Nolizen, Bilanzkriti-

ken des Oesterreichischen Volkswirts

sind als zuverlšssige Fiih er durch den

verwickeilten Aufbau der Nachfolgestaајеп апегкапп!.

Seine зезаттећеп Јаћгвапбе. ЊИдеп eine unerschopfliche Funggrube sonst nur schwer erreichbaren wirtschaft· po-

litiscthen und stlatistiscthen Materials.

Bestellungen nimmt jede Buchhandlung sowie die Verwaltung des Oesterreichischen Volks“ма 12 леп 1Х, РогхеПапбазве 27, етбеБе Bezusspreis betragt viertelj. Din. 190mir Zustellung. Das Abonnement kann jederzeit beginnen, Probenummern kostenlos.