Narodno blagostanje

- 109, децембар 1931.

= = mua== = (Opšta privredna depresija dejstvuje pozitivno na 'konjunkturu međunarodnih konferencija. Nikad ih nije bilo tako mnogo, i - | nikada sa manje uspeha. Dvogo" dišnje pregovaranje O jugoistočnom evropskom preferencijalu neuspeh. Konferencije O žitu po raznim gradovima Evrope isto neuspeh — žito je sasvim propalo. Nedavno je održana balkanska konferencija u Carigradu. Mnogobrojne delegacije, velika pomp4, sjajni banketi. Parola konferencije: Balkan balkanskim narodima. Nesumnjivo, lozinka DO sebi prirodna, upravo jedina na koju mogu зуе balkanske države da pristanu. ] na koju bi tre-

1 ta se moglo nešto uštedeti

не ______-____

bale da pristanu. Ali, kao i uvek: delegati još nisu ni dnevnice.

potrošili, ni jelo sa banketa zaboravili, a već čitav niz konje-

rencija na Balkanu, koje raspravljaju o istim pitanjima, O ko-.

jima se je trebalo raspravljati na Balkanskoj konferenciji u Ca-

rigradu.

Pretsednik bugarske vlade 2. Mučšanov odlazi u Angoru i konferiše. Rezultat te konferencije trebao bi da bude neki balkansko-azijski blok. Zatim poljoprivredna konferencija u 50fiji — kojoj doduše ne prisustvuju ali čiji problemi spadaju u okvir carigradske lozinke, i na kraju, pred tri dana počela je u Skoplju konferencija za unapređenje privrednih odnosa naše države i Grčke.

Odnos balkanske konferencije prema ovim ostalim nije određen; i rezultat ovih pogotovo bugarsko—lurske. Ali nam se ipak čini, da se je sa ovim konferencijama moglo racionalnije postupati, i kako je vreme krize, uštede u tom pogledu bile bi veoma korisne, pogotovo, kada se ne zna kakve koristi one daju.

Родно 10 ње

Страна 793 _

Немачки инострани зајмови (били су последње недеље на | ујоршкој берзи на најнижем нивоу до сада. Према индек-

= = су франкфуртер Цајтунга, 1926 —_ 100 немачки 7% зајмови који нотирају на Њујоршкој берзи, пали су У првој недељи децембра од 42:85 на 3110. још ниже су пали зајмови првокласних немачких предузећа Kao AEG или Vereinigte Stahlwerke, MHcTO тако и 51 % Јангов зајам, за који гарантује Рајх, и који је осигуран приходима из царина и појединих пореза. За надове курсева није по нашем мишљењу криво нагло погоршање немачког привредног стања, него у првом реду чињеница, да немачки инострани папири не могу да се врате У домовину. Према најновијим немачким девизним и берзанским одредбама, с обзиром на губитак девиза апсолутно је забрањено држављанима да купују немачке облигације у иностранству. Због тога је нагло пала потражња, која је још пре месец дана довела до пролазне хосе на Њујоршкој берзи, и која се објашњава тиме, да су Немци хтели да замене хипотекарне заложнице,

KK

Пад немачких облигација | на Њујоршкој берзи

samo balkanske države ___ KOje CNS изгубиле поверење због акције за смањење камата,

за друге папире, и тиме, да ниски курс искористе за амор-

тизационе купње. Дејство овог изостајања потражње појачано је тиме, да је иностранство истовремено повећало понуду узнемирено гласовима O општем присилном снижењу камата и девалвације марке.

ЕТПЛАТУ ЗА 1932. ГОДИНУ !

ПОШАЉИТЕ ПР

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

НОВЧАРСТВО

—_ јапан је ових „дана укинуо златно важење. Нова влада која је скоро дошла на управу, одмах је забранила извоз злата, а јена је добила принудни курс. Ова мера јапанске владе није много изненадила финансијске кругове. "Стално отицање злата из земље свело је златно покриће на 560 милиона јена. 21. новембра ове год. оно је износило 602 милиона. Од почетка 1931. године до сада из Јапана је отишло 224 милиона златних јена. Потраживање иностранства износи 145 милиона фунти стерлинга.

"Како је јапан финансијски много- ангажован у иностранству, то ће укидање златног важења још више заплести међународне финансијске невоље.

— Губитци Банке за трговину и посед, о чијем паду смо већ писали, су већи него што се испочетка мислило. Да би се-могло спровести понуђено поравнање, Рајх ће дати 10 милиона марака, поред 3 милиона, које је већ дао у сеп"тембру да се спречи неликвидност банке.

— Румунска Народна банка установила је -— по наређењу министра финансија, компензациону касу, која треба да служи клирингу са Мађарском и Аустријом. Преговори су о клирингу пред завршетком.

=" __-"француски министар финансија "понудио је Алберу

Укупан број штедионица које су ушле у

Буисону, претседнику трговачког суда и француске Спољнотрговачке банке да преузме претседништво новог друштва, које треба да води даље послове Банк насионал де креди. Верује се, да ће човек са ауторитетом Буисона успети. да проведе реконструкцију банке.

— Народна банка саопштава да ће, поводом појаве лажних хиљадарки, од 21. децембра тек. год. до краја фебруара 1932. вршити преглед садашњих новчаница од 1000 динара у циљу констатовања исправних, на које ће се доштампавати црвена розета. Новчаница без тога знака неће имати после 1. марта обавезну платежну моћ. 1

— Основан је Савез комуналних штедионица са седиштем у Загребу. У чланство Савеза је ступило 16 штедионица од 26 колико их има. Овде није убројана „зЗвеза југословенских хранилница“ са седиштем у Љубљани, која има 29 штедионица-а ступила је у Савез као један члан. Савез је 45. Од 1 штедионица, Савску бановину Т, 2, Дунавску 2, Дравску 1

ових отпада на Београд Приморску 2, Зетску. 2, Дринску односно 29. - | |

Са оснивачке. скупштине издата је резолуција у којој се подвлачи намера Савеза да ради на ширењу комуналних штедионица као. најсигурнијег облика за. солидну органи-

Н о шШиритеЕ

E“

„HAPOJIHO BJIATOCTAH