Narodno blagostanje

авипнипашеазпнаминипшеинапи

вааиповини пне

пвазинини

вамоисосвнигованти ни

uma

HMWRGHHHHHHMHHHHHHHHBHRHnBHHMuGupmBMHM WMupBnpuBnMNAR

вов

паамннпшниш

уши о

| |

ОДНА БАНКА НРАЉЕВ

ИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ __

вовиншин“

Поводом појаве лажних новчаница од 1000— динара Господин Министар фининсија у сагласности са Народном банком под Бр. 135600 од 4 децембра ове године донео је решење: :

„Да Народна банка може почев од 21 децембра т. г. приступити : прегледу садашњих новчаница од 1000'— динара у циљу констатовања, доштампавањем розетне да су новчанице исправне, с тим да. се тај преглед изврши до краја месеца фебруара 1932 г. закључно.

Повчанице од 1000'— динара, које у поменутом року не буду предате Народној банци ради прегледа, доштампавањем розетне, престају да буду почев од ! марта 1932 године, облигаторно законско средство плаћања у приватном промету“.

У смислу горњег решења Г. Министра финансија Народна банка Краљевине Југославије објављује да ће, почев од 21 децембра ове године па до краја месеца фебруара 1932 године закључно извршити преглед свих новчаница од 1000— динара сталног издања од 30 новембра 1920 године у сврху констатовања да су новчанице исправне. о

Приликом прегледа Народна банка и њене филијале замењиваће поднесене јој новчанице са новчаницама истога типа, на којима је доштампана једна кружна розетна, чији је опис следећи: |

На лицу новчанице у средини доштампана је кружна розетна, пречника 772 см., која је вертикално горе и доле продужена чипкастом траком широком 3: см.

Кружна розетна састоји се из пет концентричних поља. У централном кружном пољу пречника налази се глава Кара-Ђорђа са лаворовим лишћем у позадини. У другом кружном пољу око лика Кара-Ђорђа (пречник овог поља је 34 мм. налази се натпис: Народна банка Краљевине Југославије.

Доштампана розетна је састављена из пет боја и то: горњи део траке жуто, горњи део кружног дела розетне зелено, остали део кружног дела розетне плаво изузев доњег дела који је љубичаст, доњи део траке црвено. Боје иду хоризонтално преливајући се једна у другу.

Новчанице од 1000'— динара сталног издања од 30 новембра 1920 : | године, које не буду презентиране до краја фебруара 1932 године B | замењене новчаницама истога типа са доштампаном розетном, почев од 1 марта 1932 године у приватном промету неће више представљати облигаторно законско средство плаћања, али Народна банка ће ихи даље примати ради замене.

НАРОДНА БАНКА кКрАљЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

Бр. 152.484.