Narodno blagostanje

____- НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

/ __ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

NOVČARSTVO | — U Atinskim Hnansijskici keigovima se govori, da Su — Mađarska Eskontna i menjačna banka isplaćuje ove napori V nizelosa za zaključenje jednog zajma imali uspeha. godine dividendu od 4 penge prema 7 u prošloj godini. Čista Prema ovim informacijama Grčka je, pod uslovom, da ne objayi dobit iznosi 1.79 mil. penge. moratorijum, dobila u Londonu 3 miliona funti a konto jednog — Švajcarska Narodna banka iskazuje za prošlu godinu Zajma od 10 miliona funti. Francuska je, osim moratoriuma po-

čistu dobit od 5.7 prema 6.6 miliona švaj. franaka u 1930. godini. Stavila uslov, da se prvo postigne sporazum u pitanju obliga_ Dividenda je 6% na glavnicu od 25 miliona, 0.5 miliona dodeljuje “ija železnice Solun—Bitolj i da se Grčka izjavi spremnom da se rezervnom fondu, a 3.7 miliona saveznoj blagajni. , reguliše svoj udeo u „Dette Publique Ottomane”. Prema pi— Belgisko akcionarsko društvo Comptoir Peemans, ia i grčkih listova budžetski deficit iznosiće 1.5 · mili{ardi

| агапта. 10125

je glavnica 20 miliona franaka a rezerve 45 miliona moralo je, ____- | | Пе 56 zbog velikih gubitaka na hartijama od vrednosti, da sazove — Ргета ргуош izveštaja savetnika mađarske Narodne

vanrednu skupštinu akcionara i predloži likvidaciju. Svi inostrani | рапбе Tilera za zadnji kvartal 1931. godine, u prvom budžeti domaći poverioci pozvani su da prisutupe likvidacionom ko- SKOm polgođu državni prihodi su iznosili okruglo 405 miliona

20. фебруар 1932. _ Страна. 123

mitetu. Comptoir Peemans je u zadnjih nekoliko godina- preuzeo Čitav niz raznih Danaka i konfrolirao veliki broj preduzeća. Porttelj hartija od vrednosti u bilansu od prošle godine iskazan je sa 175 mil. belgiskih franaka, ali se je pokazalo, da se jedva 10% portfelja može da realizira. Pokušai da se društvo 'sanira naišao je na velike teškoće i nije se mogao ostvariti. Krah banke u Ganu i Banque Populaire u Litichu u vezi je sa teškoćama Comptoira Peeman.

| __— Banca Commerciale jtaliana isplaćuje ove godine dividendu od 8% prema 12% prošle godine. Uprava će podneti glavnoj skupštini, koja se drži 28. februara, predlog o fuziji sa Banca Commerciale Triestina, čiji se akcijski kapital nalazi gotovo sav u rukama Banca Commerciale Ialiana.

— U njujorškim finansijskim krugovima računa se da inostrana potraživanja kod američkih banaka iznose okruglo 1 milijardu dolara prema 11/, milijardi u oktobru prošle godine.

— Francuske banke nisu {oš pristale na sporazum O pro-

longaciji nemačkih privatnih dugova. Dok su depozitne banke ;

spremne da potpišu ugovor, dotle su poslovne banke odlučno protiv sporazuma postignutog: u Berlinu između nemačkih državnika i ostalih inostranih poverilaca. U Francuskim i nemačkim finansijskim krugovima drži se da ni depozitne banke, iz solidarnosti, neće hteti pristupiti sporazumu, i ako su prema njemu dobro raspoložene.

— U vezi sa merama koje su poduzete za jačanje Bancue de PUnion Parisjene vode se sada pregovori između Union Paпајепе i banke Credit Mobilier o užoj saradnji. U kojoj formi će ta saradnja da se razvija nije još poznato, ali se u раriskim finansijskim krugovima govori o mogućnosti је 12теди ође ђапке.

— Службени индекс акција 45 најважнијих банака и предузећа, које нотирају на варшавској берзи, у задњих пет година био је следећи:

1927. године 100.1928 106.04 1090. 79.90 19307 , 54.76 1991 33.79

Ово су просечни годишњи бројеви за све акције. Поједини индексни бројеви, на темељу којих су ови израчунати износе у 1931. г. за банке 60.04, трговину и саобраћај 34.96, целу индустрију 23.63, индустрију животних намирница 48.12, железна и метална индустрија 15.70. Пад индексних бројева за све акције наставља се и у 1932. години.

JAVNE FINANSIJE

— Španska vlada zaključila je da emituje jedan unutarnji zajam od 700 miliona peseta uz 5%, koji će se utrošiti za izvođenje javnih radova.

. — Budžet grada Varaždina iznosi 8.403.875 dinara, što znači da je niži zal.287.133 od prošlogodišnjeg. -

: penga. Deficit je u prvih 6 meseci bio 48.2 miliona pengi; upr| kos. povišenju poreza prihodi su manji nego u 1930. godini za 18.3 miliona. Deficit bolet-fonda iznosi 25.8 penga. |

ској општини кредит од 8,400.000 динара. - -

— Буџет Земунске општине за год. 1932.-33. предвиђа 10,983.601 дин. прихода и 10,997.244 расхода.

— Укупан приход Колонизационог фонда Министарства пољопривреде према стању од 31. децембра. 1931. 'износи 98,395.977.31 динара. Бескаматних позајмица колонистима и аграрним интересентима преко њихових савеза издано је дин. 30,517.035 зајмова за унапређење пољопривреде и уређење огледних економата дин. 1,850.000, помоћи и субвенција аграрним колонијама и савезима 7,485.287.84 дин. На израде кућа, канала и водовода утрошено је 9.101.921.08 динара.

[ —Holandska vlada raspisala je zajam od 200 miliona 10· rinti, koji treba da služi za konsolidaciju letećih dugova. ž

TRGOVINSKA POLITIKA __-

— Čehoslovačka namerava da kupi u Bugarskoj 1.6 mil. kg. duvana. Pola cene bi platila u devizama a pola bi u krunama stavila na raspoloženje bugarskim izvoznicima putem deviznog kliringa za kupovinu čehoslovačke robe. Na taj način bi se uvezlo u Bugarsku bez ikakvih deviznih poteškoća čehoslovačke robe u iznosu od okruglo 70 miliona dinara.

— Februara 15. počeli sa u Parizu pregovori o sklapanju trgovinskog ugovora između Francuske i Italije.

— U Angori je od 1. do 6. februara održan kongres pretstavnika proizvođača i trgovaca duvanom koji je sazvala vlada. Ona je istovremeno izjavila, da će se držati njegovih zaključaka. Kongres je, u interesu poboljšanja stanja na tržištu duvana, postavio sledeće zahteve: 1) ograničenje proizvodnje, zabranom sejanja na slabom zemljištu; 2) borba protiv kriumča– renja, i to na taj način, da se cene slabih vrsfa cigareta još snize i da se dozvoli uvoz samo perforirane hartije za kopiranje; 3) tipiziranje kvaliteta pojedinih vrsta cigareta prema рофгеbama na svetskom tržištu; 4) gradnju novih stovarišta; 5) preradu što veće količine duvana u samoj zemlji; 6) tačne propise o uputama seljaštvu koje vrste duvana da seje, како да Фиби zemlju i neguje mlade biljke; 7) kreditno olakšanje za proizvođače duvana; 8) proširenje tržišta studiranjem konzuma u inostranstvu; 9) olakšanje kretanja radnika za vreme berbe duvana; 10) kreditna olakšanja za trgovce duvanom stvaramjem kređifnih zadruga i osnivanjem jedne duvanske banke.

— Posoebni odbor za ispitivanje ramtnnskog izvoza, koji. se sastoji iz pretstavnika trgovine i industrije i pretstavnika Narodne banke, zaključio je na svojoj prvoj sednici, koja je održana pod preisedništvom ministra trgovine i industrije, da s obzirom na gušenje rumunskog uvoza u Mađarsku, Austriju, Čehoslovačku i Poljsku, pristupi protivmerama, ali tek, pošto зе završe pregovori o kliringu sa Mađarskom i Austrijom,

— Државна хипотекарна банка је одобрила Љубљан- _

| |