Narodno blagostanje

"Страна 120

_ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

· Бр. 8

вају. Али никада они нису добијали тако мршаве извештаје, као за време његове управе. Једна од првих задаћа нове управе била је, да ангажује заклете стручњаке ради испитивања читавог досадањег пословања. Њихов. извештај познат · je акционарима. То је био први извештај, који им је омогућио да добију праву слику друштвеног стања. Садања управа је дала акционарима поново њихово право гласа, које је Ђанини за време своје седмогодишње управе био узурпирао. Фузија Bank of Amerika ca National City bank koja je недавно спроведена са огромном већином гласова обеју банака, била од необично велике користи за Ттапзатепса Corporation. ;

Што се тиче будуће политике, у писму се каже, да ће се "раздвојити контролиране банке од осталих активних послова, јер се не може спојити посед и контрола једне банке "са другим пословима, који са њом немају никакве везе.

У јавности мора једна банка да се сматра као посве независна институција. Али ово се неће спровести без при"станка акционара, и пре, него што се они добро информишу. На то је Ђанини одговогио у писму од 10. септембра:

Писмо, у којем се напада његова част и поштење, вели он, објављено је намерно тада, када он није био у Сан Франциску, него на једном дужем путовању. Он је спреман да преда своје личне и пословне књиге одбору стручњака ако-то исто уради и Уокер. Он зна, да у борби против садањег водства мора бити изложен прљавим нападима и клеветама.

За време његовог двадесетпетогодишњег банкарског рада, њему се само пребацује да је покушао одржати курс акција Ттапзатепса Сотротаноп и да му је кредитирано 3,7 милиона долара у боковима. Када је напустио Ттапзатемса Сотротаноп, он је имао право, да узме 5% од 83 мил. долара, што он, међутим, није урадио, Њих је пет у породици Ђанини, и читаво богатство не износи милион, чак ни пола милиона долара.

Децембра 12. умешао се у дискусију и Ђанинијев син, JJ. М. Ђанини. Он покушава да докаже, да су огромне специјалне награде, које је добио Банини употребљене за путне и остале трошкове, и за друштвени порез. Споменуте 792 хиmane долара није Банини у септембру ни тражио, па према томе није се могла ни ускратити њихова исплата.

Ова синовљева обрана није успела. Мистер Уокер и мистер Бачигалупи објавили су у новинама као одговор фотографске копије извода из књига, који јасно показују нашто је новац употребљен, Према њима Ђанини је узео за своје

па:

ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМ

Америчке банке већ .дуже времена боре се са тешкоћама због опадања њихових поверилаца, а истовремено: и због неликвидности њихових дужника. То их је присилило да јако ограниче кредите привреди, да би бар у неколико остали ликвидни. Последица је била редукција кредитног волумена, опадање производње, даљи пад цена и пооштрење привредне кризе. Хуверов привредни програм од прошле јесени почиње са овим моментом. Дефлациону кризу треба побијати на тај начин, шнто ће се банкама омогућити да повећају своје кредите привреди. У ту сврху служи у првом реду КекопатикНол Нпапсе согрогаћоп о којој смо недавно опширно писали. Она треба да помогне банкама, да своја замрзла потраживања направи ликвидним, и то на тај начин, што је створила могућности да

Експанзија кредита у Америци

се “она ломбардирају. Али то није било довољно, пре свега

"и породичне потребе округло милион долара; за куповину "акција 697 хиљада долара, за плаћање властитих и породичних пореза 744, за поклоне 170 хиљда, за путовања 62 хиљаде долара, за клупске приносе 34 хиљаде, за награде појединим лицима 85 хиљада долара ит. д. Дакле он није ни у којем случају од ових новаца платио друштвене порезе и трошкове. Споменуте 792 хиљаде тражио је депешом од Бачигалупиа у јуну прошле године из Европе, а у септембру још једном усмено.

Сам Ђанини одговорио је поново у новинама 15. децембра прошле године где каже, да је он преузео водство ·" Авосјејед 5фокћоГдјет5 Ттапзатемка на изричити захтев акционара. О својим циљевима каже следеће: Ми се боримо против расипања активе и за успостављање ранијег престижа Тгап5„атемса Согрогаћоп. Он се осећа кривим само због тога, што „је довео Уокера на такав положај, одакле је овај могао да нанесе велике штете: акционарима Он покушава сада, заједно "са акционерима, да поправи грешку, и да отера Уокера натраг у валстритско ловиште. Нада се, да ће овај своје кали"форниско оруђе Бачигалупи-а повести са. собом. Прљаве методе Уокера и компаније карактерише најбоље следећи случај: У једном писму банкама и банкарским организацијама _ Уокер и Бачигалупи нападају Банинија, и моле, да у случају тражења савета са стране акционара, даду информације у смислу овог писма.

Ђанини је тужио суду Уокера и Бачигалупиа, да су употребили друштвена сретства да задобију гласове акционара. У тужби се доказује, да постоји једна организација са добро плаћеним функционерима, који теже на сваки начин нарочито притиском на контролиране банке, да ове добију од акционара одрешене руке. Функционери искористили су ову организацију да добију велике награде. У тужби су наведене следеће: Претседник Уокер 100 хиљада долара годишње, директор Бачигалупи 60 хиљада долара, потпредседник Жан Моне 50 хиљада долара, потпредседник А. Ред! 25 хиљада долара, директор Вапк о: Атепка Рупа Р. ТаПеу 75 хиљада долара и потпредседник Балк о! Amerika Сеогое М/еђзјег35 хиљада долара. Даље је велики број мање важних чиновника добио по 12 хиљада долара годишње. Осим овога, свима овим лицима су сви посебни трошкови 60гато надокнађени.

Суд је донео одлуку у корист Ђаниниа, да није допуштено у циљу придобијања акционара употребљавати дру-

штвени новац.

због тога, јер влада, с обзиром на парламенат, није хтела да оспособи бонове овога друштва за редисконт.

Морали су дакле бити створени предуслови за опште проширење кредита, и то на тај начин, да се ублаже строги прописи Федералне Резервне банке за редисконт. То је сада предвиђено једним законским пројектом, за који је Хувер добио пристанак вођа обеју партија, и који је прихваћен у одборима обеју домова. Пројекат је најважнија промена у федералном резервном систему од његовог постојања, и предвиђа следеће:

Овлашћују се федералне резервне банке да дисконтирају сола менице појединих банака, ако носе четири потписа других банака истог резерве-подручја, и ако се истовремено даде ломбардна подлога. У ту сврху неће се примати само као до сада- облигације америчке владе, него и друге хартије од вредности као секције и хипотеке. Ови прописи користе нарочито малим и средњим банкама, који не