Narodno blagostanje

Страна 380

био леп иметак. Имао је два сина, од којих је старији умро у најбољим годинама. Љуба је требао да буде рентијер. Али је то било мало за његову енергију. Као ортак Ристе Одавића он је био јако развио посао са хартијама од вредности и због тога је био најревноснији посетилац београдске берзе.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 24

Дискретан до крајности он је убрзо стекао за клијенте људе, који су желели строгу дискрецију. Љуба је био њихов саветник. У послу је био врло опрезан, а у животу скрома!л. Оставио је синове, који бе < успехом да наставе његово дело.

ваза

БОВЧАРСТВО

— Биланса Банке за међународне обрачуне на дан 31. маја показује билансну суму од 1.192 мил. шв. франака према 1.138 на дан 30. априла и 1.010 мил. на дан 289, фебруара. Повећање долази од уплате капитала, који је сада сасвим уплаћен, и повећања улога новчаничних банака за 45.5 мил. шв. франака.

— Последњих дана воде се преговори измеђ аустријске и чехословачке Народне банке о олакшицама у новчаном саобраћају измеђ обе земље. Аустријска Народна банка је спремна да ослободи извесна блокирана чехословачка потраживања у Аустрији, ако Чехословачка у будуће буде исплаћивала аустриске менице и доспеле купоне у Чехословачкој у чешким крунама, а не у шилинзима као до сада (вероватно депресираним). |

— Управни одбор Државне хипотекарне банке смањио је реесконтну стопу за 1%.

— Шреговори измеђ белгијске владе и француског конзорција банака о емисији и друге милијарде белгијског зајма на француском новчаном тржишту завршени су. Камата је 5 и по %, рок 20 година, провизија банкама износи 2 и по %.

— Шведска влада предложила је парламенту измену чл. 3 „Закона о акционарским друштвима, који предвиђа да номинална вредност акције не може бити мања од 50 шв. круна, сем у случају ако акцијски капитал не прелази 50.000 круна. Влада је сада предложила да номинална вредност акције може бити нижа од 50 круна, ако то влада одобри. Овом изменом, она жели да омогући снижење капитала код неких индустријских предузећа Кригеровог консерна.

— Vodeće bankarske kuće u Njujorku osnovale su pod vodstvom bankarske kuće Morgan organizaciju za intervencije na tržištu efekata, u formi Investment trusta. (American Investment Securities Co). Obrtni kapital pribaviće se izdavanjem obligacija. Već je upisano 100 mil. dolara.

— 12. juna t. g. održava se skupština Udruženja banaka u Beogradu.

— Висагзка Narodna banka će u toku 1932. godine trgovcima i industrijalcima odobravati strane devize u iznosu 50% od onoga, što su oni uvezli u toku 1931. godine. Preduzećima, koja nisu postojala u 1931. godini odobravanje deviza će se vršiti po oceni bugarske Narodne banke.

— Ministar finansija doneo je rešenje, po kome se rok za prijavu potraživanja u inostranstvu kao i depoa hartija od vrednosti, koje glase na stranu monetu, produžuje do 30. juna t. g. (koji je istekao 10. aprila). Neprijave do 10 aprila izuzimaju se od kazne, ali pod uslovom da se vrednosti u naknadnoj prijavi ponude na otkup Narodnoj banci. Ne uzimaju se na odgovor imaoci dosad neprijavljenih inostranih potraživanja.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Америчка влада емитовала је нових 750 милиона благајничких записа, од тога 400 мил. са роком од 3 године уз камату од 3%, а 350 са роком од годину дана и камату од 1 и по од сто.

— Аустрија је поново одгодила објаву трансфер мора-

торијума, што се је очекивало још прошле недеље. Она живи на белом хлебу. У Паризу расправља сада финансијски комитет Друштва народа о новим помоћним мерама Аустрији. Француски план предвиђа давање зајма у износу од 40 мил. шилинга, а енглески зајам од 300 мил. шилинга, од којег треба да се одмах обустави 190 мил. за подељене кредите Банке за међународне обрачуне и Енглеске банке. Енглески предлог нема изгледа на реализацију. У најбољем случају Аустрија би тиме могла да продужи плаћање по својим иностраним дуговима,

— Први месец новог француског буџета завршен је са дефицитом. Приходи од пореза у априлу мањи су за 207 мил. франака него у априлу прошле године, и за 154 и по мил. мањи него што је било предвиђено, и износе 3115 мил. франака. Од тога је 178 мил. франака непосредних пореза, а 2.906 мил. су приходи од посредних пореза и монопола.

— Претседник турске владе Измет паша је приликом свога боравка у Риму склопио зајам од 3 мил. фунти. Милион ће бити у девизама, док ће се друга два милиона употребити за куповину талијанске робе. -

— Турски буџет за 1932 33 годину предвиђа приходе у износу од 147,5 мил. турских лира а расходе 186 мил. Дефицит ће се покрити увођењем нових и повишењем старих пореза. Сем тога, влада је добила једногодишњи мораторију“ за плаћање својих робних дугова немачким, италијанским и шведским фирмама.

И прошла финансијска година завршена је са дефицитом од 26 мил. турских лира. За његово покриће влада ће увести нове порезе са ретроактивним дејством.

— Државни приходи Пољске у априлу показују дефицит од 4,1 мил злоти. Приходи су 1948 мил. а расходи 198,9 мил. злоти.

— Приходи београдске општине за јануар, фебруар, март и април били су за 3.666.474 динара већи него у исто доба прошле године. Укупно, у првих четири месеца 1932 ., наплаћено је 106.848.295 динара.

— Буџет Бихаћа за годину 1932./33. предвиђа прихода 2,158.080.— динара (према 2,216.000 у прошлој год.), а расхода 2,152.808 динара.

— Ministar finansija doneo je uputstva za izradu budžeta za 1933/34 godinu. Koliko je nama poznato nema slučaja da su uputstva tako rano doneta -- čitavih 10 meseci unapred. Sada nam je to manje potrebno nego inače, jer bi promenljive prilike mogle zahtevati reviziju prerano izrađenog budžetskog predloga i čitav rad učiniti iluzornim.

Inače važne su odredbe da se imaju izostaviti svi predlozi za investicije, a nabavke ograničiti na najneophodnije. Isto tako će se izostaviti stavka novih službeničkih nameštenja.

12 pomenute uredbe ne razumemo wovu rečenicu: „Neosporno da nova budžetska politika, Која se kao jedino moguća nameće usled današnjih privrednih prilika, iziskuje velike žrtve, kako od sfrane adminj-

stracije kao takve, tako i od strane organa, kome je povereno njeno vođenje i izvršenje”. Žrtve mogu podnositi samo narod i činovnici, koji pretstavljaju državu. Ne znamo kako ih može podnositi i administracija.