Narodno blagostanje

| | |

Orpasx. 410

дуванима, док је бугарска производња ишла баш у обрнутом смеру; поправци квалитета и производњи бољег дувана, за што су биле потребне веће инвестиције. Услед тога је већ у марту дошло до катастрофалног пада цена, чији је садашњи ниво нерентабилан, и значи руинирање продуцената. Сем тога, иностране режије већ су купиле потребне количине, тако, да је већина произвођача продала свој дуван по ниским ценама. Да ће доћи до већег скока цена, није вероватно, јер пољопривредна банка купује по садашњим тржишним ценама а и те ће куповине морати бити ограничене, јер она нема довољно финансијских сретстава, пошто је уложила велике суме у ломбард задружног дувана, Са малим порастом цена, који би ишао чак и до 25%, није много помогнуто. Тако видимо, да свака помоћна акција у сиромашним земљама, свр-

шава на крају ипак на финансијским тешкоћама, ако је већ

пре тога не онемогуће друге чињенице, као што је случај са бугарским дуваном.

Али, као што смо се ми у многом угледали на Бугарску и Румунију, тако је сада, бугарска влада, ваљда угледајући се на нас закључила да донесе један економски закон на који ми полажемо првенство. Ради се о закону против скупоће. У њему се предвиђа именовање генералног комесара за снабдевање и сузбијање скупоће, Његов задатак је олакшање снабдевања становништва животним намирницама, и сузбијање поскупљења и шпекулација, у њиховој трговини. Бугарски пројекат закона, у својим мотивима полази баш са становишта, да трговци вештачки стварају несташицу робе, како би подигли цене. Он полемизира са тезом трговаца да је оскудица робе последица девизних ограничења, и каже, да у земљи има довољно залиха да се покрије унутрашња потреба. Скакање цена је резултат шпекулације, и зато се против поскупљења мора водити борба. Она лица или друштва која цене робе потребне за живот вештачки подижу, или је сакривају са истом намером, казниће се робијом до једну годину дана и новчаном казном од 10 до 500.000 лева. Због нагомиланости актуелног материјала морао је изостати из овога броја чланак г. д-ра Богдана Прице под насловом: „Шта се има очекивати од будуће светске привредне конференције“.

БАВЕЈ

НОВЧАРСТВО

=— Просечни курс 40 репрезентативних папира у Њујорку скочио је од 66,18 на почетку овог месеца на 71 „03 сада. Највећи пораст (16.5%) показују железнички папири. То је резултат провођења Морганове акције за заштиту ових курсева.

— У свим новчаним заводима у Аустрији дошло је у мају до опадања улога. Крајем априла износили су 1441 мил. шилинга, а крајем маја 1422 милиона. Код бечких банака смањење износи 13 и по милиона, а код провинцијских 5 мил. шилинга.

— Reconstruction Finaace Corporation emitovala je 250 mil. novih 91 % obligacije, koje tteba da se upotrebe za kupo= vinu železničkih hartija od vrednosti.

— Министар трговине и индустрије одобрио је кра-

љевским банским управама да могу у појединим случаје-.

_БАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ | __ |

тв: %

_ Када је Бакетја, u Sporazu"ти sa Finansiskim komitetom i savetom Društva naroda proglasila transfer-moratorijum, ovi - su savetovali poveriocima da se zadovolje sa postignutim rešenjem: Bugarska plaća 50% svojih obveza iz državnih zajmova u valuti, dok ostatak polaže u levovima na konto Narodne banke, kojim raspolaže komesar Društva naroda Waeau. Međutim, poverioci nisu bili jednodušni. Dok su se posleratni pomirili sa moratorijumom, dofle je pretstavnik predratnih poverilaca u Sofiji Charlot, zahtevao punu isplatu anuiteta sve dok ne dođe do sporazumine promene predviđene u ugovoru odnosno valoriziranja zajmova. Ovaj predviđa u članu 8. da se ugovor može revidirati u slučaju pogoršanja Ппапзјзкоог i ekonomskog stanja Bugarske. Bugarska vlada smatra da je sada nastupilo stanje predviđeno u ugovoru, Što je potvrdila i komisiji Društva naroda. Vlada je zahtevala reviziju ugovora, ali su poverioci stalno odbijali. To ie i razumljivo, kada se uzme u obzir, da je ugovor o valorizacčiji vanredno nepovoljan po Bugarsku. U njemu se priznaje predraitna zlatna klauzula, i predviđa postepeni porast anuiteta do 100% zlatne vrednosti. Ali to nije bilo pametno sa sirane poverilaca, jer je bilo jasno, da se u današnjoj situaciji nije mogao održati ovakav ugovor. Da je došlo do njegove izmene ranije, moguće bi bila povoljnija za poverioce. Ovako, Bugarska sa odobrenjem Društva naroda o {ransfer-moratorijumu ima lakši položaj.

Međutim, konilikt se nije zadržao samo na izjavi nezadovoljstva i protestu. Pretstavnik poverilaca g. Charlot zadržao је trošarinske banderole za cigarete kojima je do tada upravljao, a čiji je iznos založen za zajmove iz 1902, 1904 i 1907 godine. Posledice toga bile su teške. Fabrike duvana nisu imale dovoljno banderola, tako da su morale obustaviti rad, i otpustiti radnike. Na drugoj strani državni prihodi su se smanjili, što je dovelo u opasnost i budžetsku ravnotežu i na kraju kursevi bugarskih predratnih zajmova u inostranstvu jako su pali.

Ртедта poverioci i bagarska vlada

Bugarska vlada nije imala mnogo da razmišlja, niti da bira. Ili sporazum ili štampanje novih banderola. Kako su predratni poverioci insistirali šajločki na održanju ugovora, {o bugarskoj vladi nije preostalo ništa drugo nego štampanje. Sada je samo pitanje šta preostaje poveriocima drugo mego pristajanje na moratorijum, na pregovore za izmenu ugovora O Valorizaciji i da prave „gute Miene zum bosen Spiel”.

ТАЈНА СЛУ:

БА

вима, а на тражење акционарских друштава, одобравати деновање акција за главне скупштине акционарских друштава и у иностранству, но с тим, да списак депонованих акција има бити оверен од стране посланства односно конзулата наше Краљевине у месту депоновања акција.

Колико је нама познато оваква пракса не постоји нигде у свету!

— У току све године улози на штедњу у Мађарској пали су за 400 милиона пенги. Мађарске банке намеравају да повисе камате на улоге, и на тај начин спрече даље опадање. |

— Енглеска банка решила је да повуче из Њујорка своје улоге који се крећу између 100—200 милиона долараг (С обзиром на то, да је Енглеска банка подржавала месец дана долар, ми у ову вест не верујемо.

— Тгеоуаска-ктедипа Бапка и Sarajevu najavila је код