Narodno blagostanje

Страна 454 НАРОДЕ О

ВЛАГОСТАЊЕ Бр. 29

вора о белгијским маркама и споразума о окупационим тро-них држава и предложи сретства за њихово оздрављење. Сем

шковима америчке војске. Репарациона плаћања, која су одгођена Хуверовим мораторијумом улазе у ове 3 милијарде марака.

Лозански уговор претставља дефинитивну ликвидацију репарација. Додуше, поједине земље нису још ратификовале уговор, али то ће уследити од стране поверилачких земаља сигурно тек онда, када дође до споразума са Сједињеним Државама Америке о ратним дуговима. Очекује се, да ће до њега доћи, и то с правом, упркос противним изјавама многих чланова америчког парламента. Поверилачке земље образлажу ово њихово очекивање тиме, да су влада Сједињених Држава Америке, а нарочито Хувер изјавили да се питање ратних дугова може решити, али је потребно прво да европске државе постану једнодушне у репарационом питању. У случају да Америка не пристане, и поверилачке земље не ратификују уговор, доћи ће, према једној изјави Макдоналда фон Папену, до сазива нове конференције.

Решење које је постигнуто у Лозани не долази изненадно. Зашто, ми смо истакли у нашем чланку „Пред Лозанском конференцијом“. Откако је одбор стручњака под водством Лајтона у Базелу установио неспособност плаћања Немачке, ниједан човек њије више веровао у плаћања по Јанговом плану. Радило се само о питању, да ли ће репарације бити потпуно брисане или да ли ће се даље плаћати један мали део. Лозанска конференција нашла је средње решење, којим се укидају репарације, али Немачка треба да плати компензацију. Шта значи ово решење за светску привредну дептесију 2 Ми смо од увек били тога мишљења да се репарације нису омеле прецењивати као узрок кризе. Репарације су довеле до сталне политичке напетости, и зато је срећа, да је ово деликатно питање коначно решено. Али светска привредна депресија је последњих година тако руинирала националне привреде, да се не може очекивати да ће брисање репарација, које се већ не плаћају годину дана, моћи изазвати преокрет на боље.

Упркос томе, конференција у Лозани може се књижити као успех. Мање ради материјалног решења, које, као што је речено, само легализација постојећег стања, него више ради чињенице, да је то први пут после неколико година једна међународна конференција која је довела до резултата, То значи много, ако имамо пред очима, да се низала конференција за конференцијом, на којима су државници показивали додуше добру вољу, али нису били спремни да жртвују ни пару од својих националних интереса. Да је овога пута друкчије, само је последица чињенице, да је привредна криза постала тако страшна, да су се државници бојали да привреда не би више могла поднети конференцију без резултата. То је и аргуменат са којим су они покушали да умире шовинистичку опозицију против Лозанске конференције. За стварни преокрет у светској привредној депресији потребно је да дође до међународног споразума у другим деликатним питањима, а нарочито у питању протекционизма. Али зато морају државници да на лондонској светској привредној конференцији покажу више увиђавности и више пожртвовања него што су показали до сада. Зато смо скептични и зато не можемо лозански уговор сматрати тако повољним, као што се то данас ради.

Релативно највећи губитак на репарацијама има Југославија, чија репарациона примања износе скоро lo њеног буџета. Још се не зна да ли ћеи у каквој форми доћи уопште до компензације. До сада су именоване само две комисије; једна под претседништвом бившег белгиског министра спољних послова 'Тени-а, са задатком да питање источних репарација доведе у склад са закључцима лованске конференције, а друга, под претседништвом Жорж Боне-а, а са задатком да испита економско и финансиско стање југоисточ-

тога, Француска је израдила план о оснивању „Ропа соттип“ из којег би се давали зајмови појединим југо-источним државама, а који би се састојао од приноса појединих држава и једног дела суме од 3 милијарде коју плаћају Немци. ·

Sniženje kamata već emitovanih zajmova moguće je samo (ада, ako je kamatna stopa na novčanom tržištu manja nego ona

- - na zajmove, i ako na tržištu kapitala nema povoljnih mogućnosti za dobre plasmane. U EngSleskoj postoje sada oba uslova. Novčano tržište je neobično likvidno, i diskonina stopa Engleske banke od 2% je najniža u poslednjih 35 god. Na tržištu kapitala pokazuju već duže vremena engleske drž. hartije čvrstoću, dok su akcije i sve inostrane državne hartije od vrednosti pokazivale veoma nisko stanje. Uprkos tome konverzija 5%-inog ratnog zajma iznenadila je sve veličinom iznosa koji dolazi u pitanje i znatnim sniženjem kamata. Ona stavlja u senu najveću ikonverziju, koja je do sada u istoriji konverzija bila poznata, naime, konverziju koju je sproveo u Engleskoj Goshen od 558 miliona 3%-tnog državnog zajma u 23. i 21/„%-tni.

Sprovođenje ove konverzije izvršiće se na sledeći način: Imaoci 5%-tnog ratnog zajma pozivaju se, da od 1. decembra zadrže zajmove dalje uz reducirane kamate od 31/.%. Ko želi da bude isplaćen u gotovom mora izričito otkazati pre 30. septembra, u protivnom slučaju vlada uzima da je konverzija prihvaćena. Ako neki od imalaca zajma izjavi pre 31. jula da prima konverziju, dobija posebnu premiju od 1%, koja će se platiti u roku od 15 dana, i oslobođena je od poreza. Poslednja isplata kamate od 5% uslediće 1. decembra, a prva isplata od 31/.% počeće 1. juna 1933. godine.

Konverzija ima veliko značenje za državni budžet. Ako posve uspe, ona znači uštedu od 30 mil. funti godišnje, od čega doduše ireba odbiti izvesnu sumu, koja otpada na izostajanje poreza na prihod. Ovih 30 miliona čine 1/10 ukupne anuitetske službe, koja je najveća pojedinačna pozicija rashoda engleskog budžeta. Konverzija treba da doprinese sniženju kamate za dugoročne kredite na tržištu kapitala, jer velika količina 5%-tnog ratnog zajma bila je zapreka svim težnjama da se snizi kamatna stopa za sve dugoročne zajmove.

Konverzija je izazvala u Engleskoj oduševljenje, a na berzama, zajedno sa događajima na lozanskoj konferenciji, hosu. U konverziji se gleda preduslov za ponovni polet privrede, jer se od nje očekuje smanjenje poreza zbog manjih izdataka u državnom budžetu i sniženje kamata na tržištu kapitala.

Očekuje se da inostrani imaoci ovih hartija (cene se u iznosu 2-—300 mil. funti) neće ofkazati, jer bi otkaz značio realiziranje gubitaka na padu funte. A što se tiče engleskih malih štediša, koji poseduju veliku masu obligacija, očekuje se, da će se apelom na njihov patriotizam postići, da ne otkažu i da produže zajmove dalje.

U Engleskoj skoro niko ne sumnja da ovaj apel neće imati uspeha, uprkos tome što konverzija pretstavlja smanjenje prihoda imaoca ovog zajma za skoro 1/3. Ova nada nije пеоргаудапа. Епејем зц и poslednjoj godini već više puta pokazali, da su spremni na materijalne žrtve, ako je fo zahtevao nacionalni interes. Engleska je u jesen, u doba velike pri-, vredne opasnosti, obrazovala nacionalnu vladu, zapostavljajući partijske interese. Početkom ove godine engleski poreski obveznici su se doslovno gurali na kasama, da plate porez na vreme. Sada su se svi novčani i bankarski zavodi i novine stavile u službu propagande za konverziju. Veći novčani zavodi, koji imaju ove hartije već su prihvatili konverziju. Najbolju garantiju za uspeh Ronverzije vidimo u državnoj finansijskoj i Dudžetskoj politici. Engleska vlada se je odrekla svih

vlade na patriotizam građana