Narodno blagostanje

1

23; јули 1932.

Хосистичко расположење је захватило и наше доларске папире. У 8% Блеру додуше није било закључака — због осуства понуда, али су поскупели и 7% Блер и 7% Селигман. 7% Блер је порастао од 38.— на 38.75 а 7% Селигман на 40.50. Али су обрти, упоређени са ранијим недељама релативно врло слаби, што доказује, да се ови папири налазе у чврстим рукама, и да њихови сопственици рачунају са даљним порастом курсева. У Блеру је трговано за 43 хиљаде а у Селигману за 45 хиљада.

Акције Народне банке су трговане по непромењеном курсу за 4 хиљаде, а оне Привилеговане Аграрне банке су у малом порасту, од 206.50 на 207.— код обрта од 112 хиљада.

Укупно, обрт у ефектима на београдској берзи износио је ове недеље 1.72 милиона према 1.20 милиона у прошлој недељи.

На девизном тржишту је ситуација остала непромењена. Укупан обрт у девизама је износио ове недеље на београдској берзи 892 хиљада и интересантно је напоменути, да је чак и на љубљанској берзи у последње време стално већи, Догађаји у Немачкој за сада још нису утицали на интервалутарни курс немачке марке.

ZAGREBAČKA BERZA

Novčano tržište. Stanje uložaka kod glavnih zagrebačkih novčanih zavoda koncem prvog semestra 1932. godine pokazuje da do potpunog smirenja kod ulagača nije {oš došlo. Gotovo kod svih zavoda više je uložaka podignuto nego novo položeno.

A kod nekih zavoda i u većim razmerama. Još se najbolje drže

sitni.ulagači, jer oni u glavnom 1051 danas ulažu. Mnogo je teže sa većim.

Veliko je iznenađenje proizvela vest da je i Srpska sremska banka u Rumi dobila uredbu po članu 5 zakona o zaštiti zemljoradnika.

Devizno tržište, Promet na berzama potpuno stagnira i u privatnom prometu odvija se sve više poslova. Poteškoće na deviznom fržištu dolaze malo po malo do izražaja i u cenama nekih artikala koji se isključivo uvoze. U prvom redu kod kolonijalne robe.

Državni papiri. Kursevi su nešto povoljniji nego što su bili ranije. Naročito kod dolarskih papira. Promet međutim nije jači, ier je publika bez prave orijentacije i ne zna šta i kako da radi.

Investicioni zajam novac 48 bez robe. Agrarne obveznice novac 23 bez robe. Begluci 33 novac, 34 roba. Osampostotni Bler novac 41.50, roba 45 bez zaključaka. Sedampostotni uz nešto veći promet, novac 29.25. roba 39.50 i zaključke od 39.25 do 40. Seligman 41.50 novac, 42.50 roba a zaključci po 42.50. Raina šteta kasa 189 novac, 192 roba bez zaključaka. Ultimo {ula novac 185, roba 193, zaključak 190. Ultimo decembra bitno slabija, novac 183, roba 188 bez zaključaka.

Narodna banka novac 3950 bez robe. Agrarna banka novac 202 a roba 207 bez zaključka. |

РОБНО ТРЖИШТЕ.

Пшенина.

Крајем прошле недеље и почетком ове цене пшенице на чикашкој берзи биле су пале на 44 и по доларска цента за бушел. Поред повољних извештаја о доброј жетви у Канади и Сједињеним Државама, ову бесу проузроковала је нарочито шпекулативна продаја, и слаба тражња за Европу. Али ове недеље су се цене поправиле, и ако се нису вратиле ва ранији ниво. Цена је у Чикагу била крајем ове недеље 46 и по доларска цента. Разлог овој поправци је у малој понуди произвођача у Сједињеним Државама и Канади.

У Европи стање усева пшенице није свугде једнако. У Немачкој се очекује већи принос за 20%, него прошле године тако, да изгледа да ове године она неће уопште тре-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 419

бати увозити. Француска је поново повисила квоту примељавања, на 75%. До пре три недеље била је 55 од сто. У Чехословачкој је почео да функционира „Житни синдикат“, који је донео одлуку. да ће у јулу увести само онолико пшенице колико извезе јечма и зоби. У Румунији и Маџарској је рђа нанела велике штете, што је на домаћим тржиштима потерало цену горе.

На нашем тржишту пшенице цене су даље скочиле. Поред неповољних извештаја о жетви и рђи, ова нагла хоса је и резултат јаке тражње млинова, јер ови сада купују стару пшеницу, пошто је рђа, према извештајима уништила боље врсте пшенице, тако, да ће квалитет нове тиенице бити врло слаб, а тиме је и наш извоз, ако и остане вишкова, доведен у питање. Супротно овој јакој тражњи, продавачи се држе резервисано. Цене су последњих дана нешто попустиле, и на Новосадској продуктној берзи биле су следеће: бачка потиска 152.50—155, средње и горњо бачка 147.50—150, банатска 145 —147.50, бачка и сремска нова 135—147.50, банатска нова 132.50—135.

Бакар, Код бакра нема још увек већих промена; цена, која је одмах после пропасти картела пала, није се поправила, и данас износи 4.80—4:85 доларских центи. Упркос овако ниске цене тражња је врло мала. Питање картела европских продуцената налази се још увек у стадију преговора.

Џинк,

Картел цинка је "закључио даљу рестрикцију производње за 10%, тако да сада укупна рестрикција износи 60 од сто од укупне производње. На истој конференцији продужен је картел до 31. децембра 1932. год.

НЕКАЈ5ЗСЕВЕК МУАТТНЕК БЕРЕКМ

Die inhalisreichste wirtschaitspolitische Тензсћк ! дет Масббојбечћаајеп, Ехзсћеји! jedem Samstag in VWWiem — Gegrimdet 1908.

Der Oeslterreichische Volkswirt ist fur

jeden unentbehrlich, der die Gescheh=

nisse in Oesterreich und den Nachlolgestaalen verstehen will.

Glossen, Aulsatze, Noltizen, Bilanzkriti-

ken des Oesterreichischen Volkswirts

sind als zuverlassige Fahrer durch den

verwickelten Aufbau der Nachfolgestaalen anerkanni.

Seine gesammelten Jahrgšange bilden eine unerschopiliche Fundgrube sonst nur schwer erreichbaren wirtschaftspoitiscthen ипа зјанаНасћеп Магепајз,

Bestellungen nimmt jede Buchhandlung sowic die Verwaltung des Oesterreichischen Volks= wirls im Млеп 1Х, Porzellanšasse 27, enige= gen. Der Bezugspreis betragt viertelj. Din, 190 mit Zustellung. Das Abonnement kann jederzeit bedinnen, Probenummern kostenlos,