Narodno blagostanje

Страна 518

виле година, фалсификовање инвалидских докумената и утају новца у Иввалидском удружењу, што је вршено кроз више година и т.д. и Т. JU

II. Mano разјашњења

Рекли смо, да се ове, као и све негативне | пој аве код

пас, објашњавају у јавности као искључива последица опа-

дања послератног морала. Преко те чињенице не можемо ни ми прећи. Свакако да ће непоштен човек пре посегнути за

туђим од поштеног. Читава хорда грабежљивих изашла је

после рата из својих рупа, да дође на место, где ће моћи

"лакше да живи на туђи рачун. Ови су свакако увећали број

разних малверзација у државним и приватним касама. Овде требамо поменути још једну чињеницу. Дуготрајна криза је многе измрцварила и присилила их да одбаце и оно мало обзира, што су га имали. Да се разумети да и један скрупулозан човек с малом платом и великом породицом узме на своју руку коју сумицу, ради неке изванредне потребе с намером, да је касније врати. Чест је случај да ови дођу у немогућност, да то учине и после постају дефрауданти. Ти слабићи се могу само сажаљевати. У толико имају право они, коги тврде да су ратне последице узрок свих друштвених невоља.

Али не сме се заборавити да злоупотребе туђег поверења, малверзације, утаје и друге преваре постоје од кад и друштво. Кад је човек дошао у положај, да управља туђом имовином, појавила се у њему и потајна жеља да се послужи тим. Треба разумети искушење, у које човек долази при располагању туђим новцем. Разуме се да за јаке људе то није накакав проблем. Али често пута зависи само од неких спољних околности, да ли ће слабић подлећи искушењу да заграби у туђи чанак или не. Утаја је врло проста операција: замислимо један моменат да је ствар, у нашој државини, наша, и послужимо се њом.

Прве жртве ове људске слабости била су многобројна сирочад остала без родитеља. Стараоци су били неограничени господари њихове имовине, и где су год могли захватили су од ње. Хиљаде сирочади је проплакало због разбојничке пљачке од стране оних, чијем су поверењу поверени. Али друштво је доскочило у помоћ. Поставило је контролу, тражило рачуне, наметнуло одговорност. Данас сви народи имају читава законодавства испреплетана око управе имањем малодобне сирочади. Створена је компликована контрола старатељског рада, која ипак, колико толико, чува имовину сирочади. ~

То што је учињено за пупилну имовину, учињено је и за имовину државну, друштвену, приватну, контрола је свугде наметнута у вези са одговорношћу. Државна управа би била два пут јефтинија, кад се не би морали постављати разни контролни органи. Читава администрација је компликована, често до апсурда, само заго, ште је основана на не: поверењу према човеку, који управља државном имовином. Тако је свуда у свету, па и код нас. У друштвима, која раде са општом имовином, предвиђени су разни органи, који имају с једне стране да ограниче слободу одлучивања човеку, који је у непосредном додиру са општом имовином, а с друге стране, да га контролишу у његовом раду. Како код државних тако и код приватних органа, свако лице, које служи контроли ма које врсте не може занемарити своју дужност без штете по државу и опште добро. У том случају попушта контрола, неконтролисани осећају се слободнији, а искушење за туђим се појачава,

Контрола је тако постала основ за правилно функци-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ па. Бр 99

онисање односа поверења у друштву. Њено слабљење је скоро узрок и слабљењу поверења у државу, општину, банку и свако друго друштво.

111. Како се код нас радило

— Je ли прегледао ко ваш рад у општини, питао је претседавајући књиговођу Нишке општине на недавном суђењу. |

— Не, одговорио је оптужени.

= ИКО није контролисао ваш рад од 1922. године до новембра 1929. године, када је ступила на власт нова општинска управа 2

__ ја не знам ни за какву контролу. За цело време док сам био у служби није нико вршио преглед. Контрола у опште није вршена, радили смо без контроле, на поштење. (У публици смех).

Тако је било на суђењу дефраудантима у Нишкој општини. Сувишан је сваки коментар.

један члан надзорног одбора Паланачке кредитне банке, који је ту дужност вршио три године, овако је одговарао пред судом:

— Никада нисам присуствовао одборској седници. Унутрашњи рад банчин био ми је потпуно непознат. Све банчине ' извештаје, тромесечне, шестомесечне и годишње потписивао сам на веру, не упуштајући се у њихове прегледе.

(ва изјава се ни мало не разликује од оних, које су дали остали чланови надзорног одбора ове банке. Један је само додао да своје дужности није у опште ни познавао.

Другн случајеви код друштава, нарочито банака, су овакви: чланови управног одбора се махом дезинтересују за рад и управу чине два или три члана, који се могу лако споразумети у дефраудацијама; или једно лице сконцентрише код себе на пр. претседнички и директорски положај у банци; или сва важнија места у друштву заузимају најближи сродници и т. д. У свима случајевима код приватних друштава и општина карактеристичан је дезинтересман оних лица, којима је дата контролна власт. Код већине случајева то се протезало по неколико година.

Код државних органа све се своди на бирократизирање. Контроле оних, који рукују државном имовином, нема. У колико је има, она је површна, бирократска. Кад један акт, само ради контроле, мора да прође кроз више руку, догађа се махом да се други орган ослања на првог, не упушта се у испитивање тачности и оправданости акта и читава контрола се своди на голи потпис. То омогућује да једно лице више година неопажено врши малверзације.

Има један контролни орган који је. увек позван да контролише рад оних, којима су поврена јавна добра. То је јавност. Она је међутим код нас сасвим издала. Какав оријенталски дух фатализма мора да је ушао у нашу јавност, кад она често гледа како се неразумно уништава новац грађана, њезина добра н не реагира. Претседник „Пиротске задруге“ живео је невероватним луксузним животом, његови суграђани су били сведоци да је из Пирота ишао у Београд Оријент-експресом да види ову или ону премијеру у позоришту. Па ипак сетили су се да га позову на одговорност тек кад је упропастио завод заједно са 5,5 милиона њиховог новца. У Сарајеву сретамо исту појаву код случаја Трговачке и кредитне банке.

Код нас је попустила контрола на свим странама, као што видимо. То је омело правилно функционисање друштвених институција. Не може се на поверење радити и тамо где закон тражи строгу контролу. Пракса поверења у пословању треба да уступи место контроли.