Narodno blagostanje

5:27. август 1932.

stala od svoga predloga. Sada je postignut konačno sledeći sporazum:

Talijanski uvoznici plaćaće svoje obaveze iz austrijskog uvoza u lirama kod talijanske Narodne banke u korist zaostalog salda, tako da će se na taj način izravnati talijanska potraživanja.Austrijski uvoznici dobiće za svoju robu šilinge od austrijske Narodne banke. Silinzi će se obračunavati po njihovom prosečnom kursu u Cirihu i Berlinu, a ne po službenom, koji je utvrđen u ugovoru o Kkliringu. Na taj način austrijski izvoznici gube, pri disažiji od 15—20% 3—3.5 miliona šilinga.

Ovim sporazumom, Austrija, koja je prva pristupila kliringu, koji nije ništa drugo nego neposredna razmena dobara, povredila je njegova osnovna načela.

— У Паризу је склопљен допунски трговински споразум између Француске и Пољске, који предвиђа снижење царина за увоз пољског хмеља у Француску и француског шампањца и свих делова велосипеда у Пољску. Сем тога, постигнут је споразум о повећању контингента за увоз пољског угља на 100.000 тона месечно.

— Између Бугарске и Америке закључен је провизорни трговински уговор, који почива на начелу највећега повлашћења. — Између Мађарске и Чехословачке склопљен је тр– говински провизоријум, који регулише извоз извесних мађарских пољопривредник производа у Чехословачку и увоз неких чехословачких дрвених и индустријских производа у Мађарску у вредности до 11 мил. кч., по нормалним царинским ставовима.

— Привредни односи између Француске и Белгије су

се у последње време заоштрили. Белгија пребацује Францу-.

ској да предузима царинске мере и контингентирање, без споразума са домаћом и страном индустријом која долази у питање. Тако је Француска издала декрет о контингентирању увоза белгијског стакла, док су ес још водили преговори између заинтересованих индустрија. Наиме, француска влада је почетком ове године, на белгијске протесте против контингентирања изјавила, да ће пре сваког контингентирања повести прво преговоре са заинтересованом страном. Сем тога, нарочито је погођен контингентирањем увоз белгијских пољопривредних производа у Француску. Са стране привреде траже се оштре репресалије, али влада се још није одлучила на то.

— Августа 12. потлисан је нови шестонедељни трговински провизоријум између Аустрије и Мађарске, у којем су утврђени контингенти за обе земље, који су овај пут једнаки, док су у прошлом провизорију Мађари имали веће контингенте. Преговори за закључење трговинског уговора се даље настављају.

— Немачки државни секретар у Министарству привреде Гренделенбург напустиће своје место. Он је годинама водио трговинску политику Немачке, и његов одлазак је по– следица нове ориентације у трговинској политици, коју је најавио у свом говору у Минстеру фон Папен. Он је изјавио да ће се у новој владиној привредној политици спровести контингентирање извоза с чим се Тренделенбург не слаже.

ИНДУСТРИЈА

— Пољска влада је, у заједници са савезом пиварских индустријалаца била израдила пројекат о оснивању присилног картела пиварске индустрије. Али како су средње и мале пиваре устале енергично против присилног картела, то је првобитни пројекат о картелу са јединственим ценама напуштен и само је извршено контингентирање продаје.

— У Чехословачкој је ових дана одржана скупштина "савеза индустријалаца за прераду памука, на којо је закљу-

НАРОДЕО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 551

чено контингентирање производње, подела тржишта и утврђивање јединствене цене. Овај споразум обухвата 95% свих произвођача.

— Генерални штрајк рудара у Белгији био је повод, да су белгијски сопственици рудника поново захтевали од владе, да строгим протекционистичким мерама и контингентирањем онемогуће страну конкуренцију. Само у том случају моћи ће изаћи у сусрет захтевима радника. Међутим, што се тиче извоза угља, влада је везана трговинским уговорима, нарочито уговором са Немачком, а ова није спремна да у томе питању прави уступке, јер би на тај начин уговор постао за њу илузоран. Преговори који су у ту сврху вођени између белгиских и немачких продуцената у Келну, остали су без успеха. Сада ће почети преговори између влада, али је белгијска влада већ приступила снижењу контингента за 50%.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Francuska vlada namerava da pristupi, u vezi sa pOslednjom besom na tržištu pšenice, osnivanju jednog Office du BIć, po uzoru na američki farmord. |

— На конференцији одржатој у Министарству финансија између претставника млинских организација и министра финансија донети су следећи закључци: |

Скупни порез на брашно утврђен је на 4 од сто, а на мекиње 2 од сто. Осим овог плаћаће млинови још и скупни порез на издату мељаву и то за сваки килограм брашна да-“ тог доносиоцу пшенице на ушурну мељаву плаћаће се 3 паре. На сам ушур не плаћа се никакав пословни скупни порез. Овакво рачунање се има применити за прошлу годину између 1. априла и 31. августа и ове год. од 1. априла на даље.

Задруга југословенских средњих и малих млинова из– јављује, да јој је саопштено, да ће се млински паушал почевши од 1. есптембра ове год. опет плаћати, али не паушално, него по стварно самлевеној количини. Висина паушала ће по свој прилици бити нижа од досадашње.

— Мађарска влада је израдила допунску уредбу о пољопривредном мораторијуму, којом се изузимају испод мораторијума дугови сељака трговцима, а с друге стране, трговци се могу користити мораторијумом, у свим случајевима у којима су преузели гаранцију за сељачке обавезе. 5

— Чехословачка влада одобрила је министарству пољопривреде кредит у износу од 367.5 милиона кч. за извођење мелиорационих радова у читавој држави,

КОЊУНКТУРА

— Према подацима радничких савеза број незапослених у Сједињеним Држазама Америке попео се је крајем јула на 11.6 мил. Према истим подацима, кретање броја незапослених било је ове године следеће:

Јануар. 10,024.000 Фебруар 10,533.000 Март • 10,477.000 Април 10,496.000 Мај 10,818.000 Јуни 11,023.000 Јули 11,623.000

"Из ове табеле се јасно види, да је број незапослених, са малим прекидом у марту и априлу, сукцесивно растао, док се је у свим осталим земљама у пролеће осетило мало побољшање,

ТРГОВИНА

— Према подацима државног статистичког уреда, Чехословачка је увезла и ове године 483.478 квинтала пшенице према 315473 у 1931. години.