Narodno blagostanje

ši

Страна 552 НАРОДНО Đ САОБРАЋАЈ

— Rešenjem Ministra saobraćaja otvorena je telefonska. veza između Dubrovnika i Graca.

= Оа 15, septembra t. S. stupa na snaga nova farifa za. direktno otpravljajne putnika i prtljage između jugoslovenskih i rumunskih železničkili stanica, kao i u tranzitu preko Mađarske. | ___OBHx дана пуштен је у промет пут Подрашлица-= Млиниште, који веже срезова Мркоњић град са Гламочом од-= носно Бања-Луку са Сплитом. Пут је дуг 37 километара а утрошено је на њега 4,5 милиона динара.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Зборови аки. друштава.

30. август: Библиографски завод д. д. Загреб (ред.). = Нептун д. д. за купаоничке и хигијенске уређаје, Загреб (ред.). — „Змај“, индустрија железне робе, Загреб (ред.).

31. август: Бачић д. д. за централно грејање и здравствене уређаје, Загреб (ред.). — Славонија, велепецара д. д. Илирија д. д. за бродарство, Загреб (ре— Слободна пловидба „Топић“ д. д. Сушак (ред.).

довна).

Трг. регистар.

. Снага и светлост а. д. Београд, упис права потписивања фирме г. г. Џавла Стаматовића, Георга Шнитера и Хенри Фурера. — Прометна банка а. д. Београд, упис новоизабраних чланова управе г. г. Владете Савчића, Косте Тимотијевића и Миленка Савчића са правом потписивања фирме. — Минерва, накладна књижара д. д. Загреб, упис новоизабраног члана управе г. Владимира Симић-Вукановића. — „Америка“ путничка и отпрем. југосл. агенција д. д., Загреб, упис ликвидације. — Ткаоница свилених врећа д. д. Карловац, упис промене чл. 1., 2., 3. 4. и 5. друштв. правила. Беочинска фабрика цемента а. д. Беочин, упис промене чл. 6. друштв. правила и новоизабраних чланова управе: г. г. Јулија Јона, Драгише Матејића и Дезидера Шомођија. Југосл. шумска индустрија д. д. Загреб, упис новоизабраног члана управе г. д-ра Ивана јакоби-а.

Лицитације.

Општа држ. болница, Београд, 21. септ., за набавку лекова, завојног и гуменог материјала (467.500). — Техн. одељак Кр. банске управе, Цетиње, 7. септ., за израду каменог моста преко реке Таре на банов. путу Колашин—Мојковац (1.598.237.03). — 'Техн. дирекција Отнт. града Београда, 31. августа, за израду калдрме у Штросмајерово; улици (4.440.682.60). — Ветер. оделење Мин. војске и морнарице, Београд, 10. септ., за набавку 4.100.000 комада клинаца за поткивање стоке. — Техн. одељак, Бијељина, 7. септембра, за проширење држ. пута бр. 29 (365.557.58). — Техн. одељак Кр. банске управе, Нови Сад, 4. септ., за осигурање леве обале Дунава код Даља (480.045.33). — 'Техн. одељак, Ср. Митровица, 22. септ., за набавку туцаника за држ. пут бр: 3 (374150). Ком. 1] арм. области, Скопље, 2. септ., за оправку коњушнице у Битољу (383.377.30). — Ком. дравске дивиз. области, Љубљана, 10. септ. за оправку касарне у Марибору (319.657.10). — Ком. ЈИ арм. области, Скопље, 10. септ., за подизање једне зграде у Осоју (573.644.84). _—- Техн. одељак, Цетиње, 12. септ., за реконструкцију држ. пута бр. 26 (325.000). — Техн. одељак, Београд, 5. септ., за набавку туцаника за држ. путеве Београд— Лазаревац и БеоградКрагујевац (761.829). — Техн. одељење Кр. банске управе,

БЛАНКА FH}

Бр, 35

| Миш, 17. септ., за израду доњег строја, монтирање и израду коловоза гвозденог моста преко реке Лукавице (499.894.95). — Техн. одељак, Дубровник, 12. септ., за ваљање држ. пута бр. 36 (360.000). — Команда морнарице, Земун, 5. септ., за израду обале у Пристању (413.883.39). — Техн. одељак, Врmati, 9. септ., за реконструкцију банов. пута бр. 1 (335.303).

Уредбе и закони. ;

Уредба о груписању општина Велико-радобиљске и Дреновске. — Уредба о груписању општина Кололечке и Рогачичке. — Уредба о груписању ошнтина Сирковске и Мрзен-ораховачке. — Уредба о оцењивању судија редовних судова и шеријатских судија.

Библиографија. Залружни вестник бр. 7. и 8. — Љубљана. — Пенезни бурза бр. 15. Праг.

РАЗНО

— Prema pravilnika o bolničium taksama bolnički iroškovi će se od sada određivati prema neposrednom porezu. "Tako poreski obveznici sa godišnjim. neposrednim porezom do 60 dinata bez prireza i ličnog poreza ne plaćaju nikakve bolničke troškove. Dnevna taksa za one, koji plaćaju više od 60 din. neposrednog poreza određena je prema klasi i poreskoj snazi lečćenog između 20 i 70 dinara.

— Prema roefecati podnesenom ovih dana na kongresu gostioničara u našoj zemlji ima svega 30.000 gostionica.

· — Умро је осечки фабрикавт Иван Фидлер, који је у нашој држави основао низ текстилних фабрика. До 1926. био је власник „Осечке творнице ланене робе“ а кад је она постала акционарско друштво био је до смрти његов потпретседник. — У Румунији је нарочити одбор министара израдио нацрт закона о контроли богаства појединих чиновника и политичара. Нацрт ће ускоро бити поднесен парламенту. По њему би суд на основу пријава имао да испита да ли је богаство стечено на нелегалан начин и у случају, да то констатује, суд би кенфисковао имовину дотичног лица.

— Претставници шумских друштава Југославије, Чехословачке и Пољске водили су, на одржаном шумарском конгресу на Сушаку, преговоре о оснивању савеза словенских шумарских друштава. У ту сврху основан је припремни одбор. Одлучено је да се покрене и једна заједничка публикација. |

— Пветседних Комнтета за привредну реконструкцију Средње и Источне Европе Жорж Боне сазвао је седницу комитета за 5. септембар у Стрези у Италији.

— Промет странаца у Швајцарској био је ове године због опште привредне кризе и разних девизних ограничења минималан. Рђаво време је још погоршало ситуацију, тако, да је хотелска индустрија дошла у велике тешкоће. Савезна влада је морала прискочити у помоћ; одлучила је да даде субвенцију у износу од 3 мил. швајцарских франака, којом ће располагати специјално хотелијерско друштво, а новац ће се употребити за плаћање доспелих камата и за помагање отпуштених и незапослених намештеника.

— Према неким новинарским вестима, светска привредна конференција, која се је требала одржати у јесен ове године, одгодиће се за јануар следеће године.

— Шпански парламенат прихватио је са огромном већином Закон о конфискацији имања свих учесника у прошлој монархистичкој завери.

Централа у ПРАГУ | 52 филијале

У ЧЕХОСЛОВАЧКОЈ Капитал Кч. 235,000.000

Телет. адреса; АНГЛОБАНКА

АНГЛО-ЧЕХОСЛОВАЧКА И ПРАШКА КРЕДИТНА БАНКА ФРИЛИЈАЛ У БЕОГРАДУ

У Иностранство Лондон БУКУРЕШТ

Резерве Кч, :1,000,000 _ ГИ СОФИЈА — —

= Tem.: 23402, 23403, 23408, 23405