Narodno blagostanje

8, октобар 1982,

изведено је 9,382.025 куб. мет. од чега је потрошено 5,641.352 од претплатника, 1,682.119 за јавне сврхе и остало губитак. један кубни метар пијаће воде коштао је општину 2,73 зин., а потрошачима је вода продата по цени 3,41 дин.

— Румунски министар финансија поднео је. парламенту закон, који предвиђа смањење државних издатака за 1040 мил. леја.

— Према статистици коју је објавила мађарска. Народна банка, мађарски инострани дугови износе 1. септем= бра ов. год. 4309 милиона пента. Од тога отпада 1838 милиона на краткорочне кредите. У години 1931. платила је Мађарска иностранству 203.5 милиона пенга на име камата и 52.5 милиона на име амортизације.

— Према званичним подацима наплаћено је у Дринској бановини за школарину 2.013 мил. дин.

— Министар финансија одобрио је прорачун општине Вуковарске. за 1932 годину. Расходи износе 3,170.000 динара а приходи 1,475.000 д. Мањак је покривен земљарином у износу од 45.000 дин. позајмицом од 18.000 д. а преостатак мањка покрива се 79% градским прирезом. Прошле године прирез је износио 80%.

— Министар Финансија прописао је измене и допуне правилника за извршење Закона о државној трошарини и то одељка о електричној струји. На електричну струју, која се употребљава за осветлење плаћа се трошарина дин. 0,70 за киловатчас или 0,07 д. за хиктоватчас. На електричну струју за погон, галванизацију и вулканизацију дин. 0,10 за киловатчас од месечне потрошње до 1000 киловатчасова, а дин. 0,05 преко 1000 киловатчасова. Од плаћања трошарике ослобођавају се: јавно осветње (улице, тргови); електрична струја за погон и осветљење електричног трамваја и свих других с електромоторском снагом тераних саобраћајних зредстава сем лифтова; за погон и осветљење водоводних инсталација, плинара, кланица јавно-правног карактера; за осветљење моторних возила, аутомобила, железничких вагона, пловних објеката и других саобраћајних средстава; за осветљење и погон електричних централа, ако се потуошена струја води преко засебног струјомера; затим, на електричну струју која служи у електрохемијској индустрији за електро-хемијске и електро-металургијске сврхе; али се плаћа за погон вентилатора, компресора, радионичких инсталација, расвету и т. д. А струја за медицинске апарате свих врста, као и струја за кућевне, канцеларијске и пословне потребе и остале инсталације плаћаће се по ново уведеним ставовима. Трошарину наплаћује продавалац струје и т. д.

— Министар Финансија издао је упуства за састављање буџета за 1933 г. бановинских, затим градских, варошких и сеоских општина, како би се извела једнообразност буџета и спровео принцип ригорозне штедње. Предвиђено је да се у буџету за 1933 год. не могу уносити нова чиновничка места, нити празна попуњавати. Одељења и отсеци, која немају карактер непроходне потребе, имају се укинути или спојити. Принадлежности особља имају се смањити најмање за 10%. Хонорари, награде за прековремени рад, функциони додаци и томе слично не.могу се успостављати. Нове дажбине неће се моћи уводити а код старих извршити ревизију стопа приреза, да не пређу овогодишњу. Мора се извести равнотежа прихода и расхода на реалној бази и по сређеним и контролисаним подацима.

— У Пољској су снижене цене монополских артикала и то: цена шпиритуса за гориво за 40%, а осталим продуктима од шпиритуса за 20%, за цигарете и дуван чија је потрошња највиша просечно 12.5%. Ове мере су део зкпије пољске владе за опште снижење цена.

— француска је снизила 5 ов. м, плате својим држав-ним чиновницима за 5—8%.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 647

— Пошто су у последње време учестала кријумчарења дувана, цигарет папира, упаљача.и кремена, то је управа државних монопола издала следећу објаву: Да садиоци дувана целу бербу предаду откупним комисијама, иначе У противном, биће најстрожије кажњени. Сем тога ако Управа држ. мон. утврди за неки крај, да више садиоца задржавају један део бербе, забраниће се садња дувана целом крају. Даље се скреће пажња грађанству и полицијским органи:а, за јачу помоћ у сузбијању кријумчарења.

—- Према коначном резултату конверзије енглеског Беф-ног ратног зајма од 2 милијарде фунти захтевана је исплата само за износ од 165 мил. фунти. Према томе конвертирано је 92% читавог зајма.

— Državni budžet Sjedinjenih severoameričkih država zaključio je u prvom {romesečju ove budžetske godine deficitom od 402,3 mil. dolara |. za:20 mil. manje nego u istoj periodi prošle godine.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Египатска влада улагеровала је у магацину Ђенерали рали у Трсту веће партије памука, које би имале да се пласирају у горњој Италији и подунавским државама. До сада није дошло до већих закључака. Трошкови лагеровања су врло ниски с обзиром на незапосленост тршћанске луке, Овакви египатски лагери памука постоје још у Ђенови, Хамбургу и Хавру.

— На иницијативу нашег посланика у Берну, Др. М Милојевића, основан је Југословенско-швајцарски комитет, којему је задаћа проширење и унапређење трговинских односа између наше државе и Швајцарске.

— Потписан је споразум између Немачке и Чехословачке о увозу чехословачког хмеља у Немачку. Чехословачка може увести у Немачку 20 хиљада метричких центи хмеља ло царинском ставу од 70 марака за 100 кг. Уговорено i? такође, да ће бити укинуте и извесне ветеринарске контролне мере, које су до сада отежавале увоз чехословачке шунке и конзерви у Немачку. Споразум ступа на снагу 15 октобра.

— У Варшави је основана Централа за обављање компензационих послова са иностранством и почела је рад ! ов. м. Она не ради за властити рачун, него само као посредник пољских фирми.

— Чехословачка Народна банка блокирала је сва потраживања румунских извозника у Чехословачкој. Узрок је недовољно додељивање девиза са стране Румунске народне банке за чехословачка потраживања.

— На увођење француских контингената одговорила је Италија повишењем порезе на увоз француске робе од 2 % на 25%.

— Француско-мађарски трговински уговор, који је закључен 25 септембра пр. год. провизорно је пролонгиран. СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

—- Београдска општина отвориће шест нових дечјих саветовалшита, чији ће циљ бити да упознају мајке са дечјом хигијеном. Саветовалишта ће бити на Вождовцу, Губеревцу, Чукарици, Пашином Брду, у Краљ Александровој улици и у Дунавском крају.

САОБРАЋАЈ

— У години 1932 наставило се је смањење прихода жељезница. Смањење износи у % прошлогодишњих прихода. у:

Немачкој 27.4 Швајцарској 12.3 Чехословачкој 15.6 Француској 17.3 Италији 12.5 Белгији 17.7 Америци 22.8 i,