Narodno blagostanje

Страна 38 НАРОДНО исто време предузимати мере за егзекутивну наплату својих потраживања, предлог за отварање поступка посредовања спречава свако принудно извршење и обезбеђење, као и отварање стечаја (чл. 9 Ур.). С тога код приватних преговора о поравнању повериоци имају могућност да врше пресију на дужника претњом стечаја или егзекутивних мера, док код поступка посредовања врши се притисак од стране дужника на повериоце, који њему не могу ништа пре истека 90 дана од дана отварања поступка (чл. 12 Ур.).

У колико су обезбеђени интереси повериоца за време трајања поступка посредовањаг — Уредба (чл. 8), забрањује дужнику да за то време оптерећује или отуђује своје некретнине: таква правна дела су без правног дејства за повериоце; али његово право располагања са покретним стварима остаје неокрњено. Посредник, кога именује суд на предлог дужников, нема оних права, која има управитељ поравнања; дужник није обавезан код вршења послова, који не спадају у његово обично пословање, тражити одобрење посредника, нити обуставити посао, коме приговори посредник. Он нема права захтевати као управитељ поравнања да само он прима новац и врши потребне исплате и да измирује друге обавезе (чл. 12 Зак. о прин. пор.). Али посредник је дужан да надзирава пословање дужниково, да даје суду

тражене извештаје и да му јавља све шта би могло дати |

повода поступању суда, а нарочито обустављању поступка

посредовања (чл. 7 Ур.. Дакле посредник мора одмах ја- |

вити суду, ако се утврди да је дужник учинио правно дело на штету повериоца или неке повериоце ставио у повољније положаје на штету осталих (чл. 12 Ур. У овим последњим случајевима постоји чак и кривична одговорност дужника по 5 12 Зак. о прин. пор. Дакле за време поступка посредовања не сме ни отуђивати ван круга обичног пословања своју покретну имовину, нити прекршавати правни захтев о раг сопаНо стедфогтцт. Санкције су — обустављање поступка посредовања и могућност отварања стечаја, као и кривична

КРАЈ

| БАЛЕЉА

БЛАГОСТАЊЕ

ност. Али превентивних мера, које познаје Закон о ом поравнању ван стечаја, Уредба о поступку посрене прописује.

пи А

· ринуг

Ac

Каква је у ствари улога посредника у овом поступку 2 Он је дужников човек, јер суд га поставља на предлог дуж= ника, ако против предложене особе не постоје сумње (чл. 5 Ур.), или га суд сматра иначе за неподесна. Његова је дужност да изради „нацрт за уређивање дугова“ и покуша да постигне споразум између дужника и његових поверилаца. Ова посредничка делатност није за потцењивање. Код директних преговора између дужника и повериоца често се јављају тешкоће, које нису пословне природе; лично нерасположење, мржња, плаховитост или инат странака ометају успех преговора. Један вешт посредник уме те сметње одстранити а супротности интереса ублажити компромисним предлозима. Не заузима узалуд арбитража све веће место у међународним споровима и у сукобима између рада и ка-

1 | питала“)

| У исто време посредник је орган суда као и управитељ поравнања; али његова власт је много мања, он је само сенка управитеља, који располаже ефикасним средствима за контролу рада дужникова и за спречавање послова, који иду на штету повериоца.

| Једина корист коју доноси ова уредба дужницима је, |како је то истакао проф. Бајкић у прошлом броју „Народног Благостања“ мораторијум од 90 дана свима дужницима који исти затраже од среског суда, без обзира на њихово за'" нимање и имовно стање. Проф. Л. Таубер.

| i

!

у Ми сматрамо да посредништво није требало да буде облигаторно него факултативно, јер је сигурно да ће дужник у врло много случајева моћи и хтети да сам прего| с повериоцима. Овако се само повећавају трошкови поравнања. Уредништво.

ла баука pa bd

ЦЕНТРАЛА У БЕОГРАДУ, — Филијале у Загребу, Љубљани, Сарајеву и Снопљу.

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ

сваком физичком и правном лицу.

Плаћања преко чековних рачуна су

брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

штедна књижица Поштанске штедионице најпогодније је сретство за штедњу, јер се штедни улози примају и исплаћују код свих пошта без икаквих трошкова.

ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТА. ЗА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ КОД ПОШТ, ШТЕДИОНИЦЕ ЈАМЧИ ДРЖАВА

Обавештења даје Поштанска штедионица и све поште у земљи,