Narodno blagostanje

11. фебругр 1933.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 109

— Према саопштењу државног уреда за дуван стање "на грчком тржишту дувана знатно се побољшало. У појединим крајевима Македоније скоро су потпуно ликвидиране све залихе јефтинијег дувана из 1932 године. Најновије куповине Американаца и Талијана учврстиле су цене. Једино су још велике залихе скупљих дувана.

ПОЉОПРИВРЕДАА

— Пред почетак откупа дувана у Херцеговини ценило се да ће бити oko 400 вагона као и 1931. Међутим откупљено је свега 311 вагона и то у Чапљини 87, Љубушком 85, Мостару 36, Широком Бријегу 49, Стопцу 40 и Љубињу и Требињу 20 вагона. Ово је најмањи принос дувана у задњих 10 година, али зато је каквоћа одлична. Просечне ·ткупна цена износила је 9 динара по килограму бруто.

— Америчка влада одобрила је износ од 90 :илиона долара за давање помоћних кредита пољопривреди.

— Министар пољспривреде прописао је уредбу о обавезном осигурању плодова и усева од града у Зетској бановини. По тој уредби сваки власник обрађеног земљишта у Зетској бановини плаћаће паушални улог, чију бе величину одређивати бан, а од кога ће се основати бановинска штедионица за коју ће доцније бити прописан нарочити правилник о начину осигурања плодова и усева од града.

ИНДУСТРИЈА

— Совјетска влада наручила је код немачког концерна Ото Волф челичних цеви и осталог гвозденог материјала у „износу од 65 милиона марака на кредит од 3 и по године.

КРИЗА

— Руднини метала у Француској и француским колочијама у Африци налазе се у великој кризи. Од 80 рудника олова и цинка, колико их укупно има, ради још 10. У 1929 години укупна производња износила је 174.000 тона, а у 1932 само 28.000 тона. Једна службена комисија, која је проучавала стање поменутих рудника поднела је извештај, у коме предлаже субвенционирање, јер се пореским олакшицама и снижењем транспортне тарифе, на што се је у прво време помишљало не може помоћи.

— Број незапослених у Врбаској бановини износио је пр. год. 12 хиљада, а у 1931. год. 16 хиљада.

КЗ пословног СВЕТА

Зборови аиционарских друштава.

12. фебруара: „Икарус“ а. д. Земун (ванредна). 'Велешко шарлаганско а. д. Велес (ванредна).

14, фебруара: „Титанит“, д. д. за хемијску индустрију, Загреб (ред.).

15. фебруара: Монтаника д. /L, Загреб (ванредна). Југословенско д. д. за промет Парамувт филмова, Загреб (ред.). — „Орешчанин“ д. д. за израду шума, Загреб (ред.). — Српска ратарска штедионица д. Д-, Ст. Бечеј (ред.).

18. фебруара: Грађанска пивовара M. Д, Дарувар

(ред). — Грађанска дионичка штедионица, Дарувар (реду ата пете,

19. фебругра: Славонска аграрна штедионица д. А, (сек (ред.). — Зелинска дионичка штедионица, Св. Иван Зелина (ред.).

22. фебругра: Прва Чурушка штедионица д. Д, Чуруг (ред.). ·

24. фебруара: Банка за трговину и обрт д. д., Пакрац (редовна).

25. фебругра: Штедионица д. д,, Ораховица (ред) == Буљкеска пучка банка д. д., Буљкес (ред.). — Станишићка штедионица 'а. д. Станишић (ред.).

-28. фебруара: „Анилокемика“ a. д., Загреб (ред.).

4. марта; Београдска задруга д. д., Београд (рел.).

трговачки регистар.

Пољопривредна банка JL д., Суботица, упис новоизабраних чланова управе г. г.: јаше Човића и Петра Галића. —__ Хрватска банка д. д., Затреб, упис новоизбраног дирек-

Topa г. Др. Паола Графа. Лицитаније.

Главно санитетско слагалиште, Земун, 14. фебруара, за набавку болничке спреме. — Министарство војске и морнарице, Београд, 17., 18. и 20. фебруара, за набавку лоден чоје и платна за војску. — Дунавска дивизијска област, Беопрад, 16. фебруара, за набавку огрева за војску. — Команда армиске области, Нови Сад, 20. фебруара, за набавку отревног материјала. — Дравска дивизијска област, Љубљана, 17. фебруара, за набавку дрва за војску. — "Рехнички одељак, Ниш, 17. фебруара, за оправку пута Ниш ПиротДариброд (442.826). — Привилегована аграрна банка а.д. Београл, 28. фебруара, за извођење завршних радова на ноnoj згради ПШрив. аграрне банке (6,570.502.73). — Технички одељак, Нови Сал, 16. фебруара, за осигурање реке Дунава код Вајске—Бођана (742.138.48). — Дирекција државних рупарских предузећа, Сарајево, 8. марта, за набавку 20 хиљ. тона комадастог топионичког кокса за жељезару у Варешу.

Закони и уредбе.

Закон о изменама и допунама закона о давању олакштице шумској индустрији ради кризе од 23. јула 1931. тод. = Уредба о прамењивању одредаба закона о билансирању др-

"жавних хартија од вредности од 30. децембра 1931. године

и на хартије од вредности по којима лржава гарантује исплату купона. — Уредба о промени подручја Среза шар-

·плавинског и неродимског. — Уредба о обавезном осигу-

рању усева и плодова од града у Зетској бановини. — Уредба о допунама уредбе о вршењу послова, делокругу рада, о положају комесара Министарства трговине и индустрије и помоћног особља Комесаријата у вези овлашћења 9 419 Закона о ражњама од 24. октобра 1932. године. |

Библиографија.

Београдске општинске новине, Београд, год. 51. Ова — Музички гласник, Београд, год. MI. 6p. 1. — Пенезни Бурза, Праг, год. 1Х., бр. 42. = Дувавски гласник, Скопље, год. П. бр. 2. — Земљорадничка задруга, Београд, год. 39. бр. 6. — Архив, Београд, год. 23. бр. 1. — Савремена општина, Београд, год. УП. бр. 1112. — Задругарство, Београд, год. М бр. 1.

РАЗНО

__ Финансиски одбор америчког сената наименовао је одбор од 53 стручњака за финансиска и економска питања " ча има да изради опширан план за економску обнову земље.

ђу њима налазе се: Смит, Ламонт, Девис, Барнес, Слоги, тлер, Јанг и т. д. Претседник Рузвелт израдио је један ве-

си план јавних радова, који би имао запослити око 20

— Шентрални одбор за исхрану. незапослених радника а намештеника у Београду отворио је и другу кујну која издаје бесплатно 350 оброка дневно. Кујна се налази у Краља Александра улици у кафани „Боров Парк“. Обе кујне издају дневно преко 1000 оброка бесплатно.

__У Новом Саду основан је Савез бановинских чиновника и службеника Краљевине Југославије у чије су чланство ушла сва удружења бановинских чиновника и службевика у земљи.

_—_ Министарство правде прописао је Уредбу о 'суд-

ском пословнику за судове првог и другог стецена, Уредба