Narodno blagostanje

Страна 268 НАРОДНО

=— У Вршцу је основана нова енолошка станица, у чију надлежност спада северна територија Дунавске бановине и која ће вршити све анализе и испитивања у сврху контроле вина и других производа од грожђа.

— Банска управа у Сарајеву забранила је сечу орахових стабала, пошто је прошле године тражња била велика. па је претило њиховом уништавању.

— „Млекарски лист“ у Загребу, констатује да многи наши крајеви оскудевају у млеку, и предлаже да се потпо могне и пропагира гајење санских коза, које имају велику лактациону сезону и дају млека скоро као брдске краве, а при том требају много мање количине хране.

САОБРАЋАЈ

— Фљ 1. маја 9. г. отвара се авионски саобраћај на прузи Загреб—Београд, као и на линији Беч—Загреб—Београд—Скопље—Солун. Саобраћај ће вршити наши и аустријски авиони.

КРИЗА — Трбовљанска угљеноконна дружба отпустила је 15. о. м. 400 радника. у — Отворен је стечај над пиваром Фердинанда Гербера у Старом Бечеју. Она је у сезони запославала до 500 радника.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Скупштине и зборови. 29. априла: Велико-Бечкеречки извозни млин д. д., Ве-

лики Бечкерек (ред.). — Фабрика порцулана и мајолике д. д., Нови Сад (ред.. — „Најбергер и Содере“, творница трака и чипака JL. д., Суботица (ред.). — „Фако“, југосло-

венска творница чарапа и трикотажа д. д., Суботица (ред.).

30. априла: Хартман и Син. д. д. за извоз меса, Суботица (ред.). — „Агрикола“, а. д. за трговину машина, Нови Сад (ред.).

1. мај: Индустрија аеропланских мотора а. д. у Раковици (ред.). — Фабрика шпиритуса и парни млин Ј. Ф. Мшетечка а. д., Београд (редовна).

5. мај: Прва механичка фабрика стакла за прозоре а. д. у Београду (ред.).

6. Maj: „Alma (редовна).

7. maja: Fabrika tkanina i džakova a. d., Mladenovac (red.). — Okružna banka, Niš (red.).

14. maja: Novosadska produktna i efektna berzđ (red.).'

15. маја: Југословенско друштво жижица а. M., DeOград (ред.).

18. маја: Електрична централа „Фала“ а. д., Београд (редовна).

20. маја: Опште југословенско банкарско друштво а. д., Београд (ред.).

22. маја: „Викторија“ шумско индустријско а. д., Живиница (ред.).

механичка ткачница а. д. Земун

Закони и уредбе.

Закон о општинама. — Закон о изменама и допунама закона о избору народних посланика за Народну скупштину од 10, септембра 1931. год. са изменама и допунама од 26. септ. 1931. године. — Закон о изменама и допунама закона о удружењима, зборовима и договорима од 18. септ. 1931. године. — Уредба о међусобном односу мера метарског система спрам страних мерила и обрнуто.

нинијниннининскинијнни начин ијијннјил и нјејинијијн ни вија Маје На 4.41

ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А. Д. :: ПРЕЂЕ з

R.G.DUN &CO. |

пинрппипшинввапининивинлопвцинвшовиннихд— спиннвчинтимжаквепвина

БЛАГОСТАЊЕ Бр. 17 Трговачки регистар. Општа штедионица д. д., Бачка Топола, упис новоизабраног члана управе г. Фрање Сича.

Лицитадије,

Технички одељак, Ужице, 2. маја, за израду нове основне школе у Растишту — Среза рачанског (227.424.18). = Команда ваздухопловства војске, Пови Сад, 8. маја, за подизање две зграде на аеродрому „Београд“. — Суд огштине града Скопља, 17. маја, за набавку 345.000 кг. нафте и 15.000 кг. уља — мазива. — Слагалиште 2 одељка Војнотехничког завода у Ханријеву код Скопља, 16. маја, за набавку разноврсне тврде и меке грађе (316.132). — Министарство грађевина, 28. априла, за испоруку и монтажу

парне кујне и перионице у казненом заводу у Сремској Ми-

тровици (577.100). — Технички одељак, Крушевац, !. маја за довршење отапа зграде у Трстеник (347.400.06). Команда И армијске области, Сарајево, 15. маја, за подизање магацина за смештај спреме 15 пешдијског пука У Травнику (698.860.24). — Технички одељак начелства среза врачарског, Београд, 11. маја, за подизање зграде за учитељске станове и дозиђивање школске зграде у Белом Потоку (265.214.84). — Министарство војске и морнарице, Београд, 9 маја, за набавку 1,300.000 м. разног платна. — Савет општине града Новога Сада, 5. маја, за изградњу кеја у Новом Саду (3,636,445).

Библиографија.

Земљорадничка задруга, Београд, год. 39., бр. 15—16. — Пенезни Бурза, Праг, год. Х. бр. 3. — Извештај о раду суда Трговачке коморе у Београду у 1932. години. — Привредник, Београд, год. 36. бр. 3. — Хрватски задругар, Загреб, год. ХХМ бр. 4. — Железничка задруга, Београд, год. 65 ODL 1.

РАЗНО

— Министар просвете прописао је Правилник о емисионим програмима радио станица код нас, у коме се каже да је њен главни циљ васпитање и просвећивање путем речи и тона, а поред тога свим својим средствима треба да служе националној идеји. У програмима треба да буду заступљене све науке и уметности, а притом се не сме губити из вида да су емисиони програми намењени свим слојевима народа. У првом реду треба да буде заступљена музика, и то: на"дионална, словенска, затим страна. Вокална музика која се изводи у студијама радио станица, биће на државном језику а само у оправданим случајевима чиниће се изузетци. За извођење програма упослиће се домаће уметничке институције и појединачне снаге стално или повремено.

— Од 1919. до 1932. г. подигнуто је станбених зграда у Београду 5240 са 18.150 станова у вредности 3 милијарде динара и Загребу 4885 са 17.000 станова у вредности 2 милијарде динара.

— У Београду има 300 радњи, које продају млеко и млечне производе.

— На темељу Рузвелтова декрета од 6. 0. м. у 19 савезних држава у Сједињеним североамеричким државама, укинут је суви режим. Дозвољена је производња и продаја пива са садржином алкохола од 3,2%. Нормална домаћа потрошња износила је пре забране алкохола и то: 1910. г. 65 милиона буради, 1918. такође, док је годишњи капацитет производње постојећих 160 пивара само 25 милиона буради.

икнипининспонвавиницивиипивил випвиилоплниллинкиквсвиврчинцпиноа

НАЈВЕЂА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА БЕОГРАД ЗАКРЕЊ

кнеза УПишкаујлотње 30. Њерриксле ви њоње 2.

сишшипепиним

АЕ АЕ пате и а аи аје ој аоа ата на и ПЕ Бан ијији алија пијан јин ојајијијаји а јнја G|m|m M\M\m M MMF

i