Narodno blagostanje

Страна 444 |

У

3—4 године, Производња бакра је такође услед светске хилерпродукције у тешком положају. Сад ради са капацитетом од 10%, а непродате залихе износе отприлике количину трогодтиње нормалне. производње.

Будући да је од производње шалитре и бакра живео велики део становништва, то је њихова катастрофална криза непосредно довела читаву земљу у хаос. То се најбоље очитује у догађајима прошле године, У првом реду“ имамо 5 револуција, које наравно нису никад значиле радикалну промену система, али насилничко преузимање власти, пооштрење економске и финансиске кризе и т. д., уличне борбе биле су дневна појава, марина се била побунила, била је проглашена социјалистичка република и т. д. Козах трест је банкротирао. Државни расходи покривани су штампњем новчаница, тако да је пезос од почетка 1932. до октобра изгубио 80% своје вредности. Док је било могуће узимани су зајмови у Сједињеним Државама, али прошле године та могућност није више постојала. Да би се национална валута ипак донекле одбранила уведена су драконска девизна ограничења, тако да

ОБАВЕЦ НОВЧАРСТВО — Štanje čekovskih računa kod Poštanske šfedionice iznosi krajem juna fek. god. 800.309 miliona dinara prema 884.01 krajem maja i 844,93. miliona krajem aprila. Broj čekovnih гаčuna porastao je od 22354 krajem aprila na 22585 krajem juna. Ukupan čekovni promet iznosio je u mesecu junu 4 milijarde 944 miliona, od toga 2 milijarde 542 miliona odnosno 51,42% bez gotovine. Broj izdatih štednih knjižica porastao je od 231242 krajem aprila na 238287 krajem juna. Iznos štednih uložaka роrastao je од 473,8 miliona krajem aprila na 487,6 топа Кгајет јипа. = wnstituto Mobiliare Italiano, koji ie prošle godine preuzeo industrijski portlelj Banca Commerciale Italiana polučio je u

prvoj poslovnoj godini dobitak od 13,4 miliona lira, te deli di- '

videndu od 5%. U toku godine podelio je novih kredita u iznosu od 558 miliona lira. Kako je poznato on potrebna sretstva nabavlja izdavanjem obligacija sa rokom od 10 згофпа, Које саrantuje država.

— Pod pretsedništvom Dr-a Šahta imenovaće se ı Nemačkoj anketni odbor za bankarska pitanja, čiji će predlozi služiti kao podloga prestojećoj reformi nemačkog bankarstva u duhu nove privredne politike ı Nemačkoj.

— Estonija je napustila zlatno važenje. Donja granica depresijacije prema izjavi vlade frebao bi biti sadašnji nivo depres'je švedske krune t|. 35%.

— 27. јуна смањена је у Француској камата на државне благајничке записе и то од 1/,% на 13/,% код записа с роком од месец дана, од 211,% на 2% за записе са роком од 2 месеца. За записе са роком од 2 до 3 месеца остаје камата од 2:),%, а за оне са роком од 3 месеца до годину дана од 2:),%. То је било могуће, јер се опет констатује велика обилност на париском новчаном тржишту.

— Usled povlačenja stranih kapitala iz Švajcarske, koji su velikim delom bili uloženi u državne hartije od vrednosti, počeli su njihovi kursevi popuštati. Pretstojeća konverzija 41/.%-

Minog zajma državnih železnica od 1922 provešće se uz kamatu.

od 4%, a ne 31/,.% kao što su se provodile konverzije zadnje 2 godine.

— Između Nemačke i njenih stranih poverilaca zaključen je novi sporazum o transferu. Prema saopštenju Rajhsbanke u drugom polgođu 1933 izvršiće se sledeća plaćanja u devizama stranim poveriocima: 1) Celokupna služba po Dozovom zajmu

НАРОДНО BJIAPOOTAHB,

Бр, 28.

се читав трговински промет са иностранством одвијао у компензацији, бегство капитала је онемогућено, трансфер је био потпуно обустављен и т. д. Покушај стабилизације пезоса на половину старе златне вредности пропао је и он је како „смо горе видели пао на 20%. Инфлација није нарочито ко| ристила извозу, јер је и тржиште шалитре и бакра мртво,

|4 и систем компензације онемогућује терање валутног дампинга. '

У октобру је дошла револуцијом на власт садашња | Алесандријева влада, која је већ створила ауторитет, али у

| борби против привредне кризе и њених последица она је не- ~

| Међутим и под претпоставком да дође до поновног оживљења привреде у свету, Чиле ће и даље имати да се бори, јер су наступиле структурелне промене, које ће га присилити, да напусти своју досадашњу једнострану производњу. | Његове су прилике најбољи доказ, коју опасност носи у себи | благостање једне земље које има захвалити једној грани про|изводње, У сваком случају Чиле је једна од држава, коју је садашња криза најтеже погодила.

ТТАЈНА СЛУЖБА

iz 1924 godine; 2) Kamafna služba po Jangovom zajmu iz 1930 godine; 3) Polovina svih dospevajućih kamata i udela u dobiti.

— Rumunska Narodna banka uzela je u decembru 1931 od Francuske Narodne banke pomoćni kredit od 250 miliona franaka. U mesecu junu otplatila je 20 miliona franaka, a u martu 10 miliona, tako da još ostaje 220 miliona franaka.

— Rumunska Narodna banka obustavila je na molbu Ministarstva finansija izdavanje deviza za furistička putovanja u inostranstvo. U slučaju krajnje nužde, kad je na pr. u pitanju lečenje, koje se ne može vršiti u zemlji davaće se devize, ali u

- ograničenoj meri.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Prema statistici Instituta za međunarodne finansije u Njujorku vrlo je verovatno da će od početka 1934 Brazilija moći da plaća četvrinu službe svojih zajmova u Sjedinjenim državama u dolarima. Ostatak od 75 '% imao bi se platiti na vezani račun kod Brazilijanske Narodne banke ı milrajsima i kasnije transferirati.

— Odobren je proračun grada Brčko u visini od 3,430.310 din. Opštinski prirez iznosi 34% na državni neposredni porez.

— Берлинска општина налази се у финансиским тешкоћама и почела је преговоре са својим повериоцима за редукцију камате зајмова, За сада је путем декрета смањена камата на 4% и обустављена амортизациона служба, Нове одредбе не односе се на иностране и хипотекарне зајмове.

— Upis čehoslovačkog 5% zajma za javne radove Završen je 30 juna. Ukupno je upisano 1787 miliona čk.

— U Francuskoj se emituje druga ftranša zajma od 10 milijardi franaka u iznosu od 2 milijarde franaka. Kamata 477.07, rok IO godina, plaćanje sa 10% premije, kurs emisije 96,2%. Emisija je počela 4 tek. mes.

i

1 i

,

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Na osnovu naročitog ovlašćenja, koje je čehoslovačka vlada dobila od parlamenta uvode se od 15 fek. mes. novi carinski stavovi s ciljem da još jače zaštite domaću poljoprivrednu proizvodnju i neke industrijske grane. Za nas su od važnosti sledeći stavovi: Autonomna carina na pšenicu iznosi 100, a minimalna 75 čk. od 100 kg. što odgovara dosadašnjoj carini plus sindikalna taksa. Preferencijalna carina na pšenicu ne' može biti manja od 33 čk, od 100 kg. Kod kukuruza povećava se auto-