Narodno blagostanje

5 артиет, 1933. НА САОН

vanja dinara biće меса. Менка potraživanja sa strane Nemačke nisu povolina jer ona mogu fe dinare nuditi i na druga trž šta što opet deluie na njegov kurs.

Efekti. Promet je bio nešto veći. Kursevi su nekako ustaljeni. Ipak se kod drugih Đapira oseća veći porast nego kod štete. U prvom redu radi toga što je Šteta već pre 15 dana naglo skočila i sad se nekako održava na novoj pozicij. Ali čim ie ponuda nešto jača kurs popušta. Znači da nisu svi uvereni da će održati današnje kurseve.

Kod austrijskog šilinga kurs je nešto slabiji. Sad dolazi period jačeg izvoza pak je sva verovatnost da će ponuda šilinga konstanino biti veća što će se naravno osećali i па kursu.

РОБНО ТРЖИШТЕ

Пишеница.

Међународно тржиште пшенице је лабаво. Цена се налази у паду. Ситуација је послелњих дана све лабавија. Услед довоза нове ообе дошло је до јачих падова пене у Немачкој и Чехословачкој, Шненица на пештанској берзи од 2 августа нотира за октобар 9.99—10, за март 11.08/09 пенге мти.

И у нас цена пшенице последњих дана лако пада. Довози бивају све јачи. Наша роба за извоз вреди данас 100112 дин. према извештају. Према данашњој ситуацији треба бити обазрив и мало причекати. Ако би цене ниско пале верује се да би се произвођачи уздржали од продаје. На дан 2 августа пшеница је нотирала: на новосадској берзи 115 до 122.50 дин. на београдској берзи 105—125 дин. мтц.

Најзад, решено је питање житног режима. Уредбом је укинут монопол за извоз пшенице, изузев извоза по преференцијалним царинама, који је резервисан за Привилеговано Извозно Друштво. Правилник предвиђа нарочита овлашће-

КРАЉЕВИНЕ По у НО

АЈА

(туш души

ОЛАГОСТАЊЕ

А У а бу, Љувља

Страна 511

која ће издавати оделење за спољну за

а 'за извоз пшенице, прговину Министарства трговине и индустрије. У молби овлаштење назначиваће се: количина за извоз, царинарнице преко којих се жели извозити, начин експедиције и земље

опредељења., Овлашћење важи два месеца, а ако се за то

време не искористи мора се вратити и тражити ново» За сваку царинарницу излаваће се посебна овлаштења. Произвођачи, а задруге и извозничке фирме денпонују ова овла= шћења код надлежних царинарница у циљу извозног царињења. У одбор, који издаје овлаштења, улазе претставници Министарства трговине и индустрије, пољопривреде и Ми= пистарства финансија. Чист приход од извоза, који буде обавио Призад, ставља се на расположење влади, која ће одредити његову употребу.

Кукуруз.

Ситуација 0 на међународном тржишту је лалел a бава Цене су последњих дана пале што је дошло као последипа великих понуда из Аргентине. Аргентина распола-

же извозним вишком од 550 0.000 вагона, а то значи близу 80% укупног све извоза. На пештанској берзи 2. августа нотира: авг [9] | 9.66'58 пенге мети.

На домаћ загуста' кукуруз је нотирао: мети. а на новосалској 66—75

теког

дин. ји у квалитету.

дин. метц. према релац Стока.

Услед хладнијих дана у Прагу и Бечу цене су нешто чвршће у вези са већом тражењом. У вези стим поправила се ситуација и на домаћем тржишту. За свиње се плана 6—7.50 дин. кг.

1! говеда показују чвршћу ситуацију, јер Италија доста купује. Цена код говеда повећала се за 0.50 дин. по килограму.

ЈУГОСЛАВИЈ

ни Скопљу.

ви, Сарајеву

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ

сваком физичком и правном лицу. Плаћања преко чековне брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у лржава.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ · ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

штедна књижица Поштанске штедиомине је сревство за штедњу, јер се штедни и исплаћују код свих пошта без икзиви

х рачуна су

и

|

ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ МИ ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ ПОРЕ o BO.