Narodno blagostanje

Страна 554 ОК

могу примати сребрени новац у неограниченој количини, с "тим да дужнику'у случају обнове зајма писплаћују у сребреном новцу чисти изонс зајма, односно онај износ који је пре плаћен.

— Budući da se odredbe o minimalnoj kamati na uloške

nisi održavale od svih banaka u Nemačkoj, komesar za bankarstvo dobio je punomoćje da onim bankama koje ne poštuju te odredbe zabrani primanje uloga a i da ih kazni novčanom kaznom do 109 hiljada maraka.

— Grupa amezičkih banaka, pod vodstvom Chase Nafional Bank of New-Jork i Guaranti Trust Co.dal: su zajam od 30 mil. dolara američkom Min. poljoprivrede za finansiranje prodaje jednog miliona bala pamuka.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Споразум с портерима се изводи. Ових дана стигла је једна група Француза у намери да извесно време путује по. нашој земљи, Они су поднели Државној Хипотекарној банци купоне Селигмавових облигација са захтевом, да им се противредност одобри у динарима и да им се исплаћује, саобразно споразуму, свакоме од њих по 4.000 динара недељно, наиме трошкова на туризам.

J "Ми смо већ истакли да би употреба интерних динара за туристичке: циљеве била од велике национално-економске користи. -

= Министарство фуанансија издало је наређење према коме се на жетву не сме стављати забрана за неплаћене пореске заостатке;

— Према вестима француских новина, француска ће влада приликом предстојећих трговинских преговора са Совјетима инсистирати на решењу проблема царистичких дугова, и у том се погледу већ претресају равни планови.

— Преговори између Америке и Енглеске о регулисању ратних дугова почеће у Вашингтону почетком октобра.

— Шведска емитује ових дана премијски зајам од 140 милиона круна. Око 110 милиона круна употребиће се за конверзију 5%-тног зајма из 1923. Рок зајма је 15 годипа.

— Амерички 8-годишњи зајам од 500 милиона доларл и емисија 2-годишњих благајпичких записа били су преуписани и то први.-за 2 пута, а друга за око 6 пута.

— Енглеска и француска влада протестирале су у Букурешту преко својих дипломатских претставника против увођења мораторијума трансфера, којим су оштећени њихови држављани.

— Према вестима из Лондона Браз зилија ће платити у девизама октобарски купон т. зв. санпаулског зајма за валоризацију кафе. Вест је имала повољно дејство на берзијанце и курсеви тог папира у Лондону и Њујорку порасли су. Између Француске и Бразилије воде се преговори о мобилизирању залеђених француских потраживања у Бразилији.

— Између портера предратних турских зајмова који су сукцесијом пали на терет Ирака и левантских држава под француским протекторатом постигнут је споразум о служби ових дугова, који је једнак са турским споразумом.

— Нојапаца се рјасан зербгетбагаке Киропе 5 ! ро %tnog zajma holandske Indije od 1921 i 6%-tnog dolarskog zajma od 1922 po starom dolarskom par:tetu. )

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— јапанска влада проучава план о оснивању Завода за продају пољопривредних артикала, како би монополисањем могла да повећа цене ових артикала у циљу помагања пољопривреде. Два главна извозна пољопривредна артикла пиринач и свилене чауре неће потпасти под нови режим.

— Мађарски трговниски биланс показује у месецу јулу активни салдо од 5 милиона пенге према 0,8 милиона у јулу

4

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

'

1932. Активни салдо у првих 7 месеци тек. год. износи 20,2 милиона пенге. Пад увоза нарочито је јак код резаног и Горивог дрвета и сирових кожа. Извоз кокса, угља, вуне, вештачке свиле, памучних предива порастао је.

— Posle sloma londonske monefarne i ekonomske konferencije su u Engleskoj kao i u drugim zemljama protekcionističke tendencije dobite nov polet. U zadnjim parlamentarnim debatama vladala je opšta saglasnost i tome da treba pomagati i proš.riti domaću poljoprivrednu proizvodnju. Najveću je senzaciju izazvala izjava Lojd Džordža bivšeg šefa liberalne stranke da se domaćoj poljoprivredi mora pomoći, jer je povratak slo·bodnoj trgovini v.še nemoguć. Provađanje zaštite рођорпутеде spada u Engleskoj prema posebnom zakonu iz marta tek. god u dužnost jednom odboru stručnjaka, koji ima diktatorska punomoćja. Ovaj odbor može: 1. ograničiti ili potpuno zabraniti uvoz agrarnih artikala i 2. regulisati domaće tržište dexreurarnjem cena i regulisanjem ponude. Dok je za pšenicu to bilo provedeno već u prošloj godini sad se radi na regulisanju uvoza mesa i. mlečnih proizvoda. Član odbora stručnjaka za poljoprivredu ceni da зе engieska proizvodnja' mesa, Živ ne, mlečnih proizvoda i voća, koja sada ima vrednost od 160 miliona funti godišnje, lako Wwiože podići za još 100 miliona.

Wegul sanje uvoza bilo bi bez ikakvog dejstva ako dominijoni i dalje dobiju sadašnje kontingente i zbog toga zahieva sada Engleska reviziju otavskih sporazuma. Za dominijone to će biti veliki udarac, jer su oni svoj izvoz u Ergle PO od otavskih sporazuma znatno povećali.

— Сједињене севербамеричке државе поклањају у новије време велику пажњу изградњи нових трговинских односа са државама Јужне Америке, На панамериканском конгресу, који се у септембру одржава у Монтевидеу заступаће гледиште тесне америчке сарадње. Са извесним државама Јужне Америке већ су поведени трговински преговори.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— 7. септембра тек, год. обавиће се лицитација за подизање Радничког склоништа и Берзе рада у Бања Луци. Предрачунска сума износи 0,65 мил, дин.

— Министар саобраћаја у споразуму са Министром соцјалне политике и народног здравља прописао је Правилник о повлашћеној вожњи незапослених радника на уговорним пругама на мору и Скадарском језеру.

— Министарство социјалне политике и народног здравља послало је заинтересованим привредним установама циркулар, са питањима односно смањења радног времена, који

је саставила Међународна конференција рада на последњем заседању.

— Савез графичких радника-ца Југославије издао је наиме помоћи својим неупосленим члановима у току прошле, године 6.487.011 динара или 71% укупних прихода.

— Услед тешкоћа око увођења минималних надница и максималног радног времена у Сједињеним северо-америчким државама избијају мањи штрајкови радника.

— Italijanski zakon od aprila 1931 odredio je da seljaci i radnici smeju seliti iz jednog mesta u drugo samo dozvolom nadležne vlasti. Drugim zakonom je predviđeno da ih vlasti mogu prinudnim putem da vrate u zavičajnu opštinu. Poslodavci koji zaposluju osobe bez dozvoljenog boravka kažnjavaće se.

— Tekstilna tvornica u Varaždinu obavezala se da će mesečno davati 20 hiljada dinara za pomoć nezaposlenim radnicima. Jedan posto zaslužene nedeljne nadnice daju radnici, a jedan posto fabrika.

— Udruženje invalida dobilo je koncesiju da po celoj državi može da osnuje kladionice za sve sportske utakmice. Udruženje sme da U i lutrije po t. zv. irskom sistemu.

зада авина карареценаи трен