Narodno blagostanje

2 септембар 1933.

Bibliografija:

·Statistika spoline frgovine. -— Одејепје carina Ministarstva finansija objavilo je Statistiku spoljne trgovine za prvo ројсоде 1933. Сепа је копра 60 dinara. — Privreda Južne Srbije. — Mil. R. Gavrilovać — Na 184 strane velikog formata dat je pregled postignutih uspeha na privrednom polju u Južnoj Srbiji za proteklih 14 godina. — Nauka o osigurani — Mirko Al. Gavrilović. — Opšta istorija sa istorijom trgovine i kuiture u dva dela, Beograd 1933 — Mil. Đ. Miladinović i Miodrag MHajičić.

РАЗНО

— U Beogradu je zasedao dva dana kongres trgovačkih udruženja sa feritorije beogradske Trgovačke komore i Vardarske banovine. U donesenoj rezoluciji zahtevaju trgovci, između ostalog, ukidanje zakona o zaštiti zemlioradnika i radikalno rešenje razduženja kaako seliaka, tako i gradskih privrednika. Na kongresu je osnovan Savez trgovačkih udruženja.

— U Zagrebtt je osnovano Udruženje ženske kućne posluge. di “društva je zbrinjavanje neuposlenih članica, :pribavljanje rada,. rešavanje sporova između kućne poslude i poslodayaca. Udruženje će organizovati analfabetske kurseve i kurseve za podizanje kulturnog nivoa posluge. U programu društva je podizanje doma za ostarele članice.

— Profesor Moli, američki državni poisekretar, koji je do nedavna važio kao Ruzveltova desna ruka otstupio је за svoga položaja. U početku je izgledalo da će otstupiti ministar

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ |

Страна 573

vanjskih poslova Hel, jer je on kao liberal bio u mnogim stvarima protivan Molijevim zehtevima. Ovo je možda znak da se Ruzvelt počeo da emancipuje od suviše autarkijske ekonomske politike.

— U Novom Sadu onovano je prinudno Udruženje automobilskih preduzeća za Dunavsku banovinu i teritoriju grada Beograda.

— U toktit prvih sedam meseci tek. god. posetilo je Đubrovnik 27.191 stranac. U julu boravilo je u Dubrovniku 9.754 stranca. Prošle godine je kroz isto vreme posetilo varoš 18.551 putnik.

— 90 nezaposlenih drvodeljskih radnika u Splitu obrazovali su drvodelisku proizvodnu zadrugu.

— U Mađarskoj je osnovana Organizacija trgovaca drveta za gorivo, kojoj je dužnost da preuzme uvozne konftingente i da tako reguliše ponudu na domaćem tržištu da cena domaće robe bude osiguravala rentabilnu proizvodnju.

— Grčki ministar finansija predložio je vladi osnivanje finansiske policije, koja bi u glavnom imala za zadatak da suzbija švercovanje robe i valuta i deviza. Ona će imati mnogo širu vlast u pogledu kontrole nego carinski organi.

— U Beogradu je ovih dana održana konferencija sopstvenika ugostiteljskih radnja. Zaključeno je da se što skorije osnuje Zemaljiski savez. U pitanju više stručne škole, u kojoj bi se ugostiteljski podmladak stručno obrazovao rešeno je da se ona otvori u Beogradu.

авва

КОЊУНКТУРА

Стање Народне банке морало је изостати из овога броја пошто до закључка листа нисмо добили податке,

БЕОГРАДСКА БЕРЗА. Ž

Кад су претпрошле недеље почели да се стропоштавају курсеви хартија од вредности на нашим берзама, ми смо писали, да је све то само један берзански маневар, изведен од стране хосиста, јер у ствари трајних бесиста нема овог пута на нашим берзама. То је био један вештачки притисак на курсеве, један препад на берзи, изведен од стране оних берзијанаца, који никако нису веровали у могућност знатнијег скока курсева код нас, — нарочито не за време овога лета. Они су скептички посматрали кретање курсева и за све време бремзовали их, у колико је то било у њиховој могућности. Али су могућности биле врло мале из простог разлога, што су њихове залихе у роби ништавне, Кадгод курсеви нагло скоче, увек постоји могућност реакције из разлога, што се увек нађу људи, који су готови да постигну добит макар од неколико тачака. Нарочито наши берзијанци раде са ситним зарадама. Ту појаву реализације на курсу од 250.— за Ратну штету и од 38— за 6%-тне Беглуке искористили су они, који су препустили у свом скептицизму своједобно да купе робу, да би је гурнули што више на ниже. По могућству Ратну штету Ha 200.—, да би по том купили пошто су се већ сада уверили да је трајно чврста тенденција за наше државне хартије од вредности.

То наше тврђење потпуно је потврдило развиће курсева у последњој недељи. Кад је курс Ратне штете пао на 230— појавила се одједном тражња са свију страна, тако да су пропали сви покушаји да се курсеви обарају и даље, и окренули на више као што показује доња таблица. За три дана цигло Ратна штета је скочила од 230 на 239 и одговарајуће и остали папири,

25авг. 29давг. Збавг. З1авг. 7% Инвестициони зајам 53—— = /51.50 6% Беглуци 37—– 3675 36.80 37.715 4% Аграрци -— — 2850 —Č7% Блер = 34.50 8% Блер __0 6 АИ АМА А | OM 7% Селигман 50— = == Рента Ратне штете 232.50 233—— 233.50 239Народна банка 3.600.— OZ == Аграрна банка — 22650 —— 230—

Има једна ствар о којој треба стално водити рачуна. Ради се о психологији наше капиталистичке публике. Ми смо до сада небројено пута указивали на то да наше капиталисте у опште не шпекулирају. И ако огромне количине хартија од вредности леже у рукама нашег капиталисте, ипак он врло ретко мења свој портфељ. Као што је Американац рођен шпекулант, тако је Југословен рођен рентијер. Данас има у оптицају номинално преко 4 и по милијарде динара ратне штете и 500 милиона Беглука. Међутим. као што се читаоци сећају, за 12 недеља најживљег рада на берзи обрнуто је свега 10 милиона динара у ратној штети и нешто преко 2 милиона у беглуцима. Кад би наш свет био шпекулант, онда би се много теже изводиле овако велике промене курсева на берзи. Наш свет, који улаже паре у хартије од вредности, нити има какве везе са берзом нити чита берзанске курсеве. Као што смо ми своједобно истакли, њега интересује само купон.

У нашим извештајима са берзе истакли смо и то да се је последњих недеља почео да интересује тезаурирани капитал за хартије од вредности. То нам потврђују и сви извештаји банкара, који раде на шалтеру. Свакодневно постоји тражња за мање пакете, међутим никаква роба се не доноси. Наш свет баш онда стеже папире, кад курсеви