Narodno blagostanje

25. новембар 1933,

sirovina i obezbedi +ržište svojoj mladoj industriji, · koja,

blagodareći relativno malim investicijama i jevtinoj radnoj sna-

zi, raspolaže odličnim konkurentskim sposobnostima. Dosadanja situacija na Dalekom Istoku i na Pcifiku karakteriše se činjenicom, da je Japan imao skoro odrešene ruke.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 161 28. 0

Samo pod tom preipostavkom mogla je da uspe njegova VOJnička ekspedicija u Mandžustiji i Kini. Priznanje Sovjetske Киsije od strane Amerike pretstavlja prvu ozbiljnu branu daljoj japanskoj ekspanziji. Od ovoga momenta događaji na Dalekom Istoku dobilaju ozbiljniji karakter.

mama

В. Бајкић

нов РЕЖИМ У ТРАЖБЕНИМ ОДНОСИМА

'Знало се да се спрема низ економско-политичких мера, које би, између осталога, имале да замене данас важеће прописе о мораторијуму за дугове земљорадника и оне банака. 24 о. мес. објављен је у дневним листовима један говор г. Министра претседника, у коме су изложене најважније одредбе тих пројеката закона (односно уредаба). Немајући никаквог другог извора на расположењу, морамо се користити подацима из извода тога говора г. Министра претседника. Изложићемо систем економско-политичких мера који је влада одлучила. Тежиште тих одредаба пада на тражбене (кредитне) односе, који су запали у кризу делом из психолошког разлога, а делом услед извесних законских мера, за последње две године, како је г. Министар претседник на неколико места у његовом говору истакао. Као што се зна, данас уживају мораторијум за своје дугове земљорадници (паушално) и банке (индивидуално додељиван, али већ у маси на снази). Природно је дакле да се највећи део намераваних мера односи на постојеће тражбене односе. Следствено и наш систематски преглед тих мера треба да има тражбене односе за основицу. _ Код сваког кредитног односа три су ствари најглавније: главница, каматна стопа и рок. Кад год се уноси каква промена у постојеће тражбене односе, онда се она односи или на један од ових трију елемената или на све њих заједно. До сада је код нас манипулисано највише са роком код тражбених односа: мораторијумом су одлагани рокови плаћања. И у новим мерама, које је одлучила влада, мораторијум игра главну улогу.

Мораторијум

Влада је одлучила да да мораторијум земљорадницима (чије имање не прелази 75 хектара и задругама са максимумом 200 хектара) до три године ако дуг не прелази 1200.— дин. до пет година ако није већи од 3000 динара, а од 12 година преко ове суме. Како је вероватно већина земљорадничких дугова преко три хиљаде динара то се мо: же рећи да ће у будуће важити за земљорадничке дугове дванајестогодишњи степенасти мораторијум. Јер претварање краткорочних обавеза у дугорочне, односно у ануитетске зајмове, правно. посматрано није ништа. друго. него један мора: Форијум. · 5 | | : Даље, право на мораторијум имају новчани 32води за најдаље пет година за старе дугове, а на основу одобрења Министра Трговине и Индустри-

је; А'они новчани заводи, чија потраживања од,

земљорадника претстављају знатан износ целокупне активе рок може бити и дужи од пет година,

На трећем месту мораторијум добијају занатлије и трговци за дуг до 10.000 динара према новчаним заводима који уживају такође мораторијум. Овај се мораторијум занатлијама и трговцима састоји у могућности постепеног отплаћивања краткорочних дугова у року од три године, а по ритму идентичном ономе, који је узет за основицу мораторијума дотичног новчаног завода.

Генерални мораторијум за земљорадника има један изузетак наиме за дугове до 500 динара занатлијама и трговцима за одело, обућу и потрошњу, животне намирнице земљорадник не ужива ни какву заштиту. Овде је занатлији и трговцу дато првенство пред земљорадником.

Главница

По изјави г. Министра претседника влада 0– таје на гледишту, да поверилац има пуну заштиту. за своја поверилачка права и саобразно томе, чини нам се бар, главница је свуда остала неокрњена. Од тога постоји свега један изузетак, и то код кредитних односа између аграрних интересената код факултативних откупа земље од стране аграрног интересента у доба „високе коњунктуре' примљене. обавезе према ранијим власницима земље могу се вршити и у натури узимајући при томе као базу цену пшенице на дан кад је закључен уговор. Како је тада цена шиенице била много већа него данас, то је горња одредба у ствари смањење главнице.

Камата

У области камате намераване мере имају далекосежнији домашај. Пре свега максимиран је камата на старе дугове земљорадника, обухваћене новим мораторијумом, и то на 3,54% (према исказу г. Министра претседника) за дугове приватним лицима и на 6,02% за дугове новчаним заводима.

Даље спремљена је нова уредба о максимирању каматне стопе за кредитне односе уопште. Она ће бити разна према висини локалне каматне стопе у дотичвом месту, али ни у ком случају не може бити већа од 3% преко есконтне стопе Народне

банке, а по одобрењу министра трговине и инду-

стрије 5%. То важи за активну каматну стопу. Пасивна каматна стопа не може бити већа од 1% испод есконтне стопе Народне банке. | И најзад у изгледу је снижење есконтне стопе Народне банке на 612 — 7% чиме се смањује и каматна стопа у целој земљи. | TI То су најважније одредбе о главним елементима тражбених односа. Од споредних одредаба

Јн