Narodno blagostanje

Страна 116

на њено првобитно порекло. Овај пораст јесте једна од познатих полуга која свако почетно оздрављење у коњунктуралном циклусу (које је обично непознато) доводи аутоматски до све већег просперитета.

Пандан овој појави јесте затварање предузећа у иностранству и услед тога урашћивање куповне снаге. Да ли he овим губитком бити у потпуности париран добитак у туземству, то је питање околности. На сваки начин треба имати на уму, да у доба депресије преостаје још мало објеката за ликвидацију. Осим тога предузећа настоје да раде неко време и уз губитак, само да би одржавањем погона одржала донекле и цене инвестираним добрима.

4. Даље секундарно врело пораста тражње у туземству лежи у појави обратној од оне која се запажа за време бесе, а која је названа штрајком купаца. Наиме, у доба сталног рашћења цена, обухвати толика паника купце, нарочито гросисте и детаљисте, да они нагло увећају обим својих набавки, да би се очували од даљњег поскупљења робе, које очекују. Док код произвођача њихова оптимистичка прогноза доводи до укопчавања нове куповне снаге, дотле код купаца до тога доводи песимизам. Разлика је даље у том што повећање куповне снаге, које потиче од произвађачких инвестиција, иза неког времена бива пребијено понудом нове робе, док повећање, које резултира од набавки купаца, представља константно — чисти плус.

Док смо у 3. тачци били још скептични у питању, да ли обратна појава у иностранству мање шкоди од користи изазваних у туземству, дотле у овој тачци можемо без скепсе изнети тврђење, да штрајк купаца који у иностранству одговара паници купаца у туземству не изједначује добити од потоње појаве. Наиме, у доба једне тешке депресије купци су већ толико скучили своје набавке, да би даљње скучавање тангирало већ њихов минимум егзистенције, односно минимум егзистенције њихових муштерија. А кад је у питању егзистенција не мисли се на спекулацију.

Резиме. На основу приказаних механизама може доћи до великих међународних померања куповне снаге, али не може доћи до њеног знатног увећања. Уколико и дође до увећања куповне снаге у свету, преслабо је оно да заустави ону снагу у привредном развитку која привреду у доба коњунктурне депресије јури низ низбрдицу. О промени правца у коњунктурном кретању услед депресијације, не може 'на основу изложеног бити ни говора. Досада извршене депресијације то потврђују.

Б) Други стадијум. Туземство добија куповну снагу, као што је приказано,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ 0 _BpoB

освајањем туђе куповне снаге, повећањем туземских издатака за набавке поскупљене робе, инвестирањем свежег новца у допунску производњу и набавкама са стране пре-

плашених купаца.

Постаља се сад питање, хоће ли цене у туземству задржати постигнути ниво или ће почети падати са те висине Хоће ли се на новој апсолутној висини поновити, односно продужити исти онај развој у туземној привреди какав је био пре депресијације»

Видели смо да за домаћу привреду не би било благослова од депресијације, да није извесне количине добара која се размењује преко границе и која диктира хосу цена и у туземном промету. Та мала количина добара, обично једна десетина од свију произведених, постаје иза адаптације цена од благослова проклетство за домаћу привреду. Јер она и тада диктира развитак цена у туземству, али не више у повољном правцу, него у оном правцу у коме се крећу

· у иностранству, а то је у доба депресије: више или мање

стрмо на ниже. Иза извршеног прилагођења у туземству нема више хосистичке тенденције, која је следила из пораста страних курсева и која је туземству једно време прикривала оно што се дешава у светској привреди. Сада тендинција која влада и у светској привреди неограничено влада и у домаћој и њен утицај није више слабљен или докидан никаквим хосистичким тенденцијама.

То потврђује историја садање депресијације енглеске фунте. ,

Пошто су истовремено депресирали и енглески доминиони, Египат, Индија, нордиске и још неке друге земље, не може се приговорити да се депресијација збила на одвише малом сектору, а да би повољно заталасала светску привреду. Ја сам у свом чланку о дејству девалвације новца у Народном благостању бр. 2 од пр. године са статистикама поткрепио ову тезу и рекао сам да је кулминација развитка услед пада курса фунте досегнута У првом тромесечју год. 1932. Сада се може још тачније прецизирати тај час: он пада крајем фебруара те године. Дакле, требало је пет месеци да се енглеска привреда адаптира на нову монетарну ситуацију и да искористи све њене шансе. Хоса је трајала пет месеци. Иза тога почиње развитак паралелан са развитком у златним земљама. Енглеска дели отада и добро и зло са овим земљама, па тако учествује и у опоравку јесени 1932. год. готово у истој мери као и златно иностранство. То се види из дијаграма о развитку ангро цена у стерлинзима и доларима који је узет из Месечног статистичког билтена Лиге народа бр. 10 из ове године. Табела је логаритмичка, а 18.9.1931 — 100.

нглеска-фунт

СЕРА Ф • ~ о“

овеђвев“

92956. 15