Narodno blagostanje

17 ape ЛОЗА

— Прва српска штедионица у Приједору, најстарији новчани завод у Босанској Крајини престала је са радом на тај начин што ће Српска централна привредна банка у Сарајеву преузети активу и пасиву штедионице и досадањим акпионарима дати своје акције у сразмери Де

— Нове емисије меничних бланкета од дин. 1, 1.50, 6.50, 10 и 13.50 биће пуштене у течај 21 ов. м. Замена меничних бланкета од 0.60, 1.20, 6.20, 9.80 и 13.20 динара вршиће се код пореских управа где ће се надоплаћивати разлика у цени. Рок за замену је 90 дана и вреди до 16 јуна 0. г.

— Od i6 o. m. Narodna banka snižava kamate na blagajničke zapise. Kod rokova od dva meseca kamate će iznositi 1%, a kod rokova od tri meseca 21/52-. Rokovi ispod 2 meseca se ukidaju.

— U Tirani {e izvršena protokolacija Нијаје' beogradske Izvozne banke. Rad filiale će otpočeti za mesec dana, a u VvleZi je sa dopunskim sporazumom S Albanijom o pobolišanju irgOvimskih Veza.

—_ Због куповине сребра од стране јавне руке у Сједињеним Америчким Државама производња је последњих месеци знатно порасла: у јануару према децембру повећала се за' 463.000 унција или 30%.

__ Све велике париске банке у заједници са синдикатом Агент де Шанж и кућом Моргана намеравају да оснују једно друштво, које ће, на основу иностраних акција, издавати своје цертификате који ће бити погодни за трговање на париској берзи.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ |

— U Rumsniji izrađen |e jedan zakon о poreskoi reformi kojim će dosadanja giobalna poreza bit: zamenjena pojedinačnim porezima.

— Javni dugovi Kanade početkom ove godine iznosili su 2687 mil. dolara.

— Rumtnska delegacija u Pariza otpočela je pregovore sa poverlačkim zemljama odnosno: regulisanja službe dugova.

— Удружење кућевласника у Загребу је тражило да се снизе самоуправни терети.

— Претседник мађарске комисије за иностране дугове отпутовао је у Лондон ради преговора са америчким и енглеским повериоцима.

ТРГОВИНА

—- Међународни сајам у Солуну одржаће се од 9—30 септембра 0. г.

—- Несграничени увоз вина у У. С. А. према одлуци америчког Министарства трговине биће дозвољен почевши од 30 априла 0. г., а не од 3 марта како је првобитно јављено.

·— Пролетни сајам је отпочео у Бечу 12 ов. м. са знатним бројем излагача из иностранства. i

— U okvicit Praškog proljetnog sajma otvorena je 13 o. m. i jugoslovenska: turistička izložba.

— Međunarodni sajam uzoraka će se održati u Milanu od 12—27 aprila o. с. па коте će velikog učešća uzeti i naši iZVOZNICI, ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА — U prošloj godini (11 meseci) Grčka je izvezla 30.208 tona duvana u vrednosti 43 mil. :drahmi,

— Uvozni kontingent žitarica u Danskoj za mart i april snižen je na 35% prošlogodišnjeg.

— Krajem marta počeće "rgovinski pregovori između Austrije i Čehoslovačke.

— Ruamtinska delegacija u Parizu vodi pregovore о 24kliučenju komjpenzacionog sporazuma u iznosu Od 51 mil, jr. Rumunija bi izvezla u Francusku 170.000 sirove nafte, a ova bi bila plaćena 66% avionima i njihovim delovima.

НАРОДНО. БЛАГОСТАЊЕ

Страна 187

— Француска је одредила за прво тромесечје 0. T.

специјални увозни контингенат нашег фурнира у износу од

96 квинтала. _—- Бугарска је дозволила у замену за извоз каменог

угља, ружиног уља, вина, ракије, каолина, кварцовот песка,

минерала, дрва и дувана из бербе до 1930 год. на основу компензације и у размери 100% извршеног извоза, увоз следећих артикала: финих прерађених кожа, музичких HHструмената, дечјих играчака, аутомобила, фотографских апарата, грамофона, радио гпарапа и филмова за биоскопе. Увоз се дозвољава фирмама које су увозиле те артикле у 1931 год.

— Америчко Министарство финансија овлашћено је, да приликом извоза аграрних производа прима сребро за њихово уновчавање и то по цени 25% вишој од светске цене.

— Француски парламенат одредио је посебан одбор, који ће проучавати сва питања, која се односе на политику контингентирања.

СОБИЈАЛНА ПОЛИТИКА.

— Najnoviji zakon o radnjama sa jedinstvenim cenama,

usvojen u francuskom parlamentu, značiće praktično njihovu

likvidaciju. a

— Broj nezaposlenih u Čehoslovačkoj u februatu mecsecu spao je na 848.000.

— Према подацима Окружног уреда за осигурање радника у Љубљани било је на његовој територији код осигураних радника у току 1933 г. 2209 несрећних случајева од чега 29 смртних. Највећи број несрећа је био у индустрији гвожђа.

— Prema podacima Okružnoga ureda za iosiguranje radnika u Ljubljani, na teritoriji Dravske banovine bilo je u Tebruaru o. g. 70.820 osiguranih radnika i nameštenika, od čega 41.550 muških prema 68.600 u. istom mesecu prošle godine, bolovalo je 2.046 (prema 1712); prosečna dnevna: osigurana nad-

"nica 22,69 din. (prema 23 din.).

готове су корице 5a 1935rOJE „Уа ООоОдДНОГ Блегостаеања“ као и додетка „А не лиза Биленса“ цена је комаду 12.— динара, а обе — — — — 25.— динара.

АЕ: НИ ВЕНЕ SO E PORA А УНЕ

КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА

— Народна скупшина је усвојила предлог 0 проширењу атара општине града Београда у који од 1 априла O. T. улазе следеће општине: вишњичка, миријевска, маломокролушка, великомокролушка, кумодрашка, јајиначка, ресничка, кнежевачка, жарковачка, железничка, бежанијска, земунска, борчанска и овчанска. Поред тога, у атар општине града Београда улазе све дунавске аде код Великог Села, дунавоке аде према Ковачичком риту као и делови суседних опе штина Панчева, Јабука, Сурчина, Јакова, Остружнице им Сремчице. |

_— Kako „Obzor od 13 o. m. javlja Državna hipotekarna banka je odbila molbu opštine gtada Капомса та хајат и 12„.osu od 2 i po mil. dinara,