Narodno blagostanje

Страна 712: . HAPOJIHO извештају о положају сребра у Кини нагласио је, да сребро није само роба, чији би пораст цене био од користи за произвођаче, већ и подлога за новац. У последњем случају пораст цене сребра значи истовремено и пораст унутрашњих цена према иностранству. Међутим, отежавање извоза исто тако тешко пада земљама сребрног важења као и осталима, које спровођењем депресијације теже смањењу цена, У основи узето понавља се исто као и код пораста цене злата, само с том разликом што код сребра постоји друга перспектива. Када су Сједињене Америчке Државе помоћу депресијације долара повећале цену злату, без обзира на светско тржиште, то је за остале земље златнога важења значило појевтињавање у првој. Али, када (А ДА. подижу цену сребру на светском тржишту онда то за мали број земаља сребрног важења значи поскупљење према осталом свету.

Док су С. А. Д. само субвенционирале властиту производњу сребра помоћу куповина по вишим ценама, на свет“ ском тржишту није се осећао скоро никакав утицај. Али, када се почело спровођење национализације свих стокова сребра у земљи и то по вишој цени, наступио је јак одлив сребра према Америци. То је имало за последицу пораст цене сребра на. светском тржишту. Оваквим развојем најјаче је била погођена Кина. Залихе сребра у Шангају смањиле су се са 450 мил. унца у јуну на 300. у октобру. Цена сребру се повећала са 2058 пенса за унцу (15. УП) на 241/8 (15. Х.) тј. ва 20%. Да би се спречио даљи пораст

· цене и одлив сребра кинеска влада учинила је интересантан

предлог америчкој. По овоме, С. А. Д. треба да престану са својом акцијом, или да преузму целокупну «кинеску резерву сребра и замене је златом. У овом предлогу има свакако нешто ироније, јер С. А. Д. треба да помажу увођење златног важења у Кини, да би могле наставити своју општу борбу противу златног важења.

Пошто С. А. Д. нису одговориле на овај предлог Кина је предузела противмере. На извоз сребра ударена је једна фиксна такса од 10% и једна променљива, која одговара диференцији пораста цене. До забране увоза није дошло, пошто се горње мере оматрају довољним за спречавање арбитраже и отклањање дејства на спољну трговилу. Кина је признала нову цену сребра, али је њен утицај неутрализирала, те ће добити од повећане цене припасти држави. Тиме је кинески долар одвојен од сребра, као фунта од злата, што је такође често артументисано тиме, да је цена злату скочила. Курс долара утврђиваће Централна банка, те се овде ради о обичној политици девалвације као и код других земаља само с том разликом, што се не спроводи снижење, већ опречава повећање курса. Друга повољна разлика лежи у томе, што манипулација курса не мора да претставља никакве тешкоће. Док се код других земаља претходно мора да обради индекс цена, Кини ће бити довољна цена сребра на светском тржишту. Природно, садањи положај Кина може да искористи да би се приближила златном, доларском или стерлинг блоку, према томе, да ли ће цену сребра мерити златом, доларом или фунтом. До сада се Кина ни за кога није изјаснила хоће ли приступити евентуално већој депресијацији своје валуте. Могућно је, да би евентуална форсирана депресијација послужила образовању девизног фонда, који би се искористио за наслањање на златни блок чије би јачање било супротно америчким тежњама.

ДЕЈ - о ЖЕ О СЈЕОЊ

- JUN Прашка кредитна ренка

БЛАГОСТАЊЕ | Бр. 45

re Posle Nemačke, Poljska je prva Najnovije zakonodavstvo o Pristupila pomaganju i razdužerazduženju seljaka u Poliskoj nju seljaka. Ova je akcija do sa-

| da prošla kroz više faza. Svaka promena vlade povlačila je izmene u zakonodavstvu o razduženju seljaka. Karakter ovih promena zavisio je od naklonosti velkom ili malom i srednjem posedu. Prve mere početkom 1932 bile su opšte prirode i odnosile su se na odlaganje egzekutivnih prodaja i plaćanje poreza u naturi. Sredinom iste godine donete su četiri Uredbe o razduženju seljaka, koje su obuhvatile sva poljoprivredna gazdinstva. Krajem iste god:ne donet je zakon о konverziji hipotekarnih seljačkih dugova. Nedavno je izvršena promena u resoru Ministarstva poljoprivrede i sada je ponova na dnevnom redu razduženje seljaka. Ovoga puta u korisi srednjih i sitnih poljoprivrednika.

Novo zakonodavstvo o razduženju seljaka zasniva se na principu diferencirane zaštiie, i tO prvo između velikog s jedne i srednjeg i malog poseda s druge strane, i drugo između OTganizovanog i neorganizovanog kredita.

Sadanje zakonodavstvo izuzima veliki posed iz razduženja priznavajući mu samo poreske olakšice. Naprotiv, kod srednjeg i malog poseda razduženje se znatno proširuje. Smanjenje duga moguće je samo u tri slučaja i to: 1) kod zelenaških dugova; 2) kod dugova nastalih usled deobe porodica; 3) kod dugova koji potiču iz kupovine zemlje. Dugovi srednjih i malih posednika (do 50 ha) biće prinudno konvertovani i to na sledeći način: dugovi do 50% vrednosti imanja i inventata u 41|2o% hipotekarne založnice na 50 godina; preko iznosa od 50%, u 3% hipotekarne obligacije na 14 godna. MDužnici, koji svoje obaveze isplate pre roka uživaće naročite premije.

Za sve kratkoročne dugove srednjih i malih розефшка kod kreditnih ustanova, u koliko ovi ne prelaze 75% vrednosti imanja i inventara, predviđa se prinudna konverzija sa kamatom od 41/s%. Kreditne ustanove, koje na ovoj bazi izvrše poravn:nja sa svojim dužnicima, uživaj naročitu pomoć od države, prvenstveno pokr:će gubitaka nastalih od sman enja kamate. Što se hipotekarnih dugova tiče za njih neće biti n:kakvih značajnijih olakšica pošto se konverzioni zakon od decembra 1932 smatra dovoljnim. Jedino će novim zakonom biti proširena mogućnost konverzije neisplaćenih anuiteta posle decembra 1932.

Nove mere za razduženje pogod će naročito privatne poverioce. Povećaće se takođe i gubitci kod banaka i zadruga zbog redukcije dugova i ponovnog sniženja kamata. Novi gubitci nastaće i zbog predviđenih premija dužnicima, „koji ranije isplate svoj dug. Računa se, da će državna agrarna banka, kao najveći poverilac, morati da otpiše oko 450 mil. zlota.

U vezi sa novim zakonom o razduženju poljska vlada izjavila je da je sadanja promena poslednja. Kad ova akcija bude završena daće se ponova puna sloboda. Ovakva ista izjava propratila je i prvo zakonodavstvo o razduženju polovinom 1932.

mz ()DeJUIHOM OBOr Mecema у Немачкој је објављено неколико закона O "реформи пореза, чије је доношење наговестио државни секретар Рајнхарт још крајем јуна. Ови се односе на законе: о прилагођавању пореског система новим национал-социјалистичким погледима, O оцењивању, о оцени земљишта, о порезу на приход, о друштвеном порезу, о по-

Сопиално-политички циљеви у најновијој реформи непосредних пореза у Немачкој

Фрилијал У БЕОГРАДУ — Пошт. фах 17.

| Рачун Поштанске штедионице, Београд 51005.

Телефон 23402. 23403, 23404, 23405, 23406.

i Прима улоге на штедњу по најповољвијој камати, Врши све банкарске послове у земљи и иностранству, Издаје сефове под закуп,