Narodno blagostanje

Страна 76 НАРОДНО киријаше, јер су ови били много јевтинији од железница, па и у том случају када би ова превоз вршила бесплатно пошто су трошкови претовара врло високи.

— Udruženje trgovaca za Dravsku banovinu fražilo je da se železnička tarifa za prevoz drva na Žželeznicama smanji za 50%.

— fFranctiska zavodi poštanskn avijaciju. Prema sporazumu postignutom s jednim privatnim društvom počevši od 1 maja uspostaviće se 6 linija koje će vezivati Pariz sa svim glavnijim centrima u zemjli. Izvođenje poštanske avijacije nije za državu skopčano s mikakvim rashodima, jer će se društvo naplaćivati u vidu dopunske takse, koja se obračunava па taj način što se društvu priznaje po 200 franaka za svaki pričati 1 e poštanskih pisama.

КРИЗА И КОЊУНКТУРА

— Број незапослених у Пољској половином јануара попео се на 450.000 и за 50.000 већи је од онога у истом месецу 1933 године.

— Према подацима општинске трошарине у Осијеку потрошња вика у прошлој години била је 200.000 лит. мања од оне у 1933, док је потрошња шећера опала за 6000 кг., а говеђег меса за 26.100 кг. |

— Међународни биро рада у својој последњој публикацији даје податке о стању незапослености у свету последњих месеци 1934, из којих се види да је незапосленост у већини држава опала у поређењу са истим периодом 1933. Нарочито је знатно смањење незапослених у Канади, Чилеу, Естонији, Финској, Јапану, Летонији, Норвешкој иу Сарском подручју. Незапосленост се повећала у Белгији, Бугарској, Француској, Шпанији, Ирској, Холандији, Пољској и Југославији. ; - — Претседник дирекције за пољопривреду у Вашингтону, Девис, изјавио је да ће службено утврђивање цена, изузев петролеумске индустрије и индустрије каменог угља, бити укинуто. Према његовом мишљењу потребне су у интересу пољопривреде и индустрије ниже цене и већа производња. — Борба, која се сада води пред Врховним судом Сјед. Америчких Држава у Вашингтону о важности златне клаузуле, која је одлуком Конгреса у јуну 1933 године била укинута а обухватала обвезнице, уговоре итд. у укупном износу од 100 милијарди долара, изазвала је велике спекулације на берзи у Њујорку. Пошто се приликом последње расправе пред Врховним судом показало да међу судијама постоји размимоилажење по том питању, верује се да ће златна клаузула остати у важности те је због тога дошло до великих спекулација са обвезницама и другим уговорима који садрже златну клаузулу. Врховни државни тужилац, Камингс изјавио је да ће доћи до правог хаоса у целој Америци у случају да врховни суд донесе одлуку противу Конгреса. Тада би се морало плаћати за.1 долар дуга 1 долар и 70 цента. Тиме би се не само повећало укупно задужење од 100 милијарди на 170 милијарди, него би и привредни живот Америке запао у хаос, чије се последице не могу сагледати.

— Првог фебруара зеничка фабрика гвожђа обуставиће привремено рад услед чега ће отпустити 700 радника.

— Ради сузбијања беспослице немачке државне железнинце употребиће у току ове године 1.600 милиона марака за разне радове. У току 1934 године утрошено је у ове сврхе једна и по милиарде марака.

БЛАГОСТАЊЕ Бр. 5 — Број незапослених у Немачкој нагло расте, У де-

цембру је, према званичној статистици, достигао 2,640.000,

што претставља повећање од 252.000 према Бора ру

— Месечни извештај америчке федерације _ рада. KOHстатује да сада у Сједињеним Америчким Државама број незапослених радника износи 11,459.000

из пословног СВЕТА: Zborovi akc. društava:

31 januar — Apatinska i Kulska pivovara Josipa Amana а. d. u Apatinu. ~ ?

13 пебуиата — ВЕУтело о rudnika uglja. ц i Alek sincu, Brisel.

| ___17 febraar — Opšta štedionica d. d. Bačka Topola. Okružna štedionica u Novoj Kanjiži. — Električno deoničarsko društvo u Novoj Kanjiži. — Kredima banka d. d. u Novskoj.

23 februar — Beogradska trgovačka štedionica, Beograd. ·

24 februar — Niška zanatlijska banka, Niš. — Savinačka štedionica a. d., Beograd. — „,Treska” a. d., preduzeće za trgovinu i preradu drva u Skoplju. — Industrijsko-trgovačka banka a. d. u Boljevcu. — Žička: akcionarska zadruga u Kraljevu. Loznička trgovačka banka a. d. u Loznici. — Negotinska štedionica, Negotin. — Đevđelijska banka u Đevđelij. — Кијаževačka trgovačko-akcionarska banka, Knjaževac. — · Građanska banka u Kragujevcu.

28 februar — Kraljevačka privredna banka u Kraljevu.

3 mart — Štamparsko izdavačko preduzeće „Politika” а. d., Beograd.

10 mart — Uroševačka: privredna banka u Uroševcu. Šabačka izvozna banka iz Šapca.

17 mart — Šabačko akcionarsko društvo za električnu snagu u likvidaciji u Šapcu. — Prva povlašćena užička akcionarska tkačka radionica, Užice.

"Trgovački registar

Trgovački sud u, Bjelovaru, upis firme „Gradska štedionica općine grada Bjelovara” i članova upravnog odbora 8. 2. Berkaša Jaše, Bjelovitića Steve, Bukvića Matije, Ficka Eduarda, Hrgovića Milana, Lipšića Filipa, Romanića Dimittija, Stožira Eduarda, Svobode Miroslava, Šiftara Stjepana, Volfa Slavka, Vagnera Roberta, Kvaternika d=r Dražana i Kovačića Josipa. — Osiječka tvornica koža d. d. u Osijeku, upis novog člana ravnateljstva g. Tićaka d-r Milutina. — Daljska štedionica а. d. u Dalju, upis člana upravnog odbora g. Uzelca 'd-r Pnokopije i prokuriste g. Popovića V. Todora. — „Elza” panomlin 4. d. u Sf. Mikanovcima, upis novoizabranih 'članova nadzornog odbora Merkadić Made i Marbaha Ane. — Sutinske Toplice 4. 4. Zlatar, upis člama ravnateljstva g. Rauera Josipa. — Jugoslovenska plovidba: d. d. u Sušaku, upis članova ravnateljstva g. g. Luja Radoničića i Filipa Hrstića i upis promene društvenih pravila. — „Union” paromlinsko d. d. u likvidaciji, upis likvidatora g. g. Franje Srdara i Eda Markovića. — „Jelen” tvornica finih koža i rukavica 4. d. u Karlovcu, upis likvidacije i likvidatora S. g. Lackovića Milana, Kosena Stanka i Turkovića d-r Vladimira. -— Bruner, tekstilna imdus:rija d. d, u Сакоусц, upis člana ravnateljsbva g. Štarka Ota. — Jugoguma. a. d.,

Beograd, upis filijale u Zagrebu.