Narodno blagostanje

tri vrste tezauracije i To:

___HAPO/IHO

ложи. иста дивиденда као прошле године,

—_ На конгресу инфлациониста у Детроиту у САД. усвојена је резолуција противу златнога важења. У резолусе тражи потпуно одвајање валуте од злата. Делегати двадесет разних инфлационистичких група усвојили су овакав програм: 1) Стварање централне државне банке која би. почела да исплаћује улоге свих банака затворених од јануара; 2) Емисија новчаница за исплату бонова Трезора са. приспелим роком као и за исплату ветеранима; 3) Ремонетизација сребра; ду Потпуно одвајање долара од злата. Контролу над валутом има да врши девизни фонд.

| ___— Udružehje banaka u Beogradu, povodom akcije dižnika, _пршо је nadležnim memorandum, u kome se kaže, da je jedan mali broj dužnika raznih profesija pokrenuo akciju za regulisanje dugova na način, koji je do sada bio bez presedana

i kad bi se izašlo u susret ovakovim željama, onda ne bi bilo O O posla nego biti dužnik, to bi bila naročita profesija zasnovama ma svačem drugom, Samo me na moralu i pravdi, zatim se navode proturazlozi.

— Od 1 februara o. g. u Dunavskoj banovini, prema 'banskoj Uredbi, 'biće maksimalna kamatna stopa 10%, a na .zaloce 12 i po % — usled sniženja eskontne stope Nanodne ђапке за 6,5% па 5%.

— U Mostaru je osnovan Odbor ulagača novčanih zavoda, koji je izradio pravila i uputio poziv ulagačima iz drugih mesta, ističući da mu je cilj zaštita ušteđenih uloga.

— Federal Reserve Bank u Filadelfiji (S. A. D.) smanjila je svoju eskontnu stopu sa 21/xa% na 2%. Očekuje se da će uskoro istu meru ivršiti i njujorška novčanična banka. =: 5 Етапсизко Ministarstvo fimansija demantuje vest nekih stranih listova. o tobožnjoj nameri francuske vlade da uzme inicijativu za saziv move međunarodne monetarne + екоnomske konferencije.

— Francuski list „Kapital piše, da u Fancuskoj postoje zlata i zlatnih komada, novčanica Francuske banke i po tekućim računima. Prema. carinskoj stafistici zlato, koje je za poslednjih mekoliko godina ušlo u Francusku, prevazilazi za najmanje 10 milijardi ono, koje je (došlo u Francusku banku. Metalna tezaurizacija prevazilazi dakle 10 milijardi; ona se uglavnom ceni na 12.do 15 milijardi. Novčanični opticaj za poslednjih 5 godina porastao je za 20 milijardi, "dok su, u stvari, transakcije u mnogome ораје. Мајтад газроloživa sredstva na tekućim računima. i Žito-računi kod Francuske banke 15—16 milijardi fr. Ukupna suma kapitala, koja je мап upotrebe, ceni se na oko 40 milijardi fr.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ = Норвешка влада добила је овлашћење да изврши

"конверзију државног зајма 5 и по од сто од 1926 у љисини 55. милиона кр.

=— Предлог норвешког буџета за 1935/36 предвиђа приходе = 006 мил, кр. према 395.8 у 1934/35.

__- За санирање самоуправних тела у Чехословачкој "образован је специјални фонд коме ће бити дотирано 170 "мил, круна и то: 50 мил. кр. редовне дотације, која ће слуожити искључиво за регулисање дувана, 60 мил. кр. од при"хода порезе, 30 мил. кр. од прихода порезе на вино и есенпију, 30 мл. кр. од таксе на производњу маргарина.

== Централно претставништво Савеза удружења трго-

ваца донело је резолуцију у којој се, поред осталога, из-

јашњава противу општег отписа дугова и страних радника,

а тражи: олакшање пореских терета (укидање чл, 7 Закона 0: изменама и допунама Закона о непосред“Ним порезима, снижење основне и допунске порезе на

"течевину, снижење самоуправних приреза), ревизију так-

БЛАГОСТАЊЕ Страна 15. сене и царинске тарифе, укидање прихода, да се опијум откупљује једино од трговаца, да се у Ђевђелији подигне предионца свиле итд.

„Obzor” traži da se izvrši revizija тастеђаске иуо2nine i WOSArine. koje izmose 40% svih prihoda i teško Dpritiskuju najsiromašnije slojeve.

ПЛАНСКА ПРИВРЕДА

— Г. Жозеф Кајо одржао је предавање о привредној кризи и њеном решењу у Француској. Он сматра да се данас води борба између марксизма и либерализма, етатизма и индивидуализма. Противан је марксизму и етатизму,, верује у капитализам који, по његовом мишљењу није још никад ни постојао у своме правом облику. Противан је такође сваком искључивом национализму и верује да ће доћи до рационалне расподеле рада међу народима. Осуђује тенденције ка народној аутаркији и диригованој привреди. Потом је изнео свој конструктиван план, специјално за француску привреду: организовање производње на бази полукорпоративној, тако да се производња спонтано дисциплинује, да се регулишу промене и проширења производне технике, поврати профит, уклоне претеране и паразитске добити. У таквоме поретку, држава би се ограничила на улогу чувара и контролисала би кредит. Положај радника имао би се поправити смањењем раднога времена (на међународној основи). На крају г. Кајо-је изјавио, да је раније веровао у неограничен напредак цивилизације, док сада сматра да се цивилизација у своме напретку треба да умери.

— Vrhovni sad S. A. D. proglasio je za protuustavan petrolejski kod izrađen od strane g. Ajksa, diktatora za petrolej, u sporazumu за с. Кизменот. Оуот је odlukom oboren rad Nire u koliko se wdnosi na regulisanje petrolejske industrije, a odluka je tim značajnija što preistavlja prvu osudu mpućčeni protiv Nju dila. Vlada već sprema novo zakonodavstvo i» Dpetroleju, koje će ovog puta biti podneto na odobrenje kongresu.

КГотове су корице за 1954 год. „Ннеродног Благостање“ као ми додатке „Анализа биланса“ динејреа, дине О а ~

цена је комаду 13.а за обе — — — 235.—

САОБРАЋАЈ

— Седница директора дунавских паробродарских дру- . штава држава Мале Антанте одржаће се 13 фебруара У Прагу.

— Бруто приход шест француских железничких компанија у 1934 био је 10.837 мил. фр. или 4.75% мање од онога у 1933 години.

— Робни промет преко наших морских лука за првих 9 месеци 1934 повећао се за 24% према ономе у истом периоду 1933. Увоз је био 2.01 мил. кв. према 2.718, а извоз 12.17 према 941 мил, кв. Укупни промет био је 15.08 према 12.19 мил. квинтала.

— Киријашима у средњој Бачкој, према Југословенском Лојду, забрањено је да превозе житарице колима. До сада су трговци из места, која не леже на води, употребљавала