Narodno blagostanje

18, мај 1935.

љена је, тако да није усвојена одредба која је требало да обавеже банке чији улози уживају гарантију владе да бу-

ду афилиране Федералном резервном систему. Закон о бан-

кама је сагласан тенденцији ка централизацији, која данас у свима доменима привреде влада широм целе територије Сједињених Држава. По досадањем закону, установљено је 12 територија, од којих је свака зависила ОД једне Федералне резервне банке; свих дванаест Резервних банака, међутим, имало је неодређене односе са централним институтом — Федералним резервним бордом. С друге стране, многе банке остале су изван федералног резервног система, Њихов број и данас износи око 9.000 са 5,5 милиарди

долара улога, док број банака, које су везане за Систем из-_

носи свега 6.500, са улозима далеко већим (34 милијарди долара). БРежим установљен законом од 13 децембра 1913 год. сада је измењен у циљу хармониризирања разних банака. Федерал резерв борд имаће више утицаја на дванаест Резервних банака. Гувернер Федерал резерв борда биће од сада претседник, који је досада биран међу тројицом чланова Управног одбора, које предлаже Федерал резерв борг.

— Највеће њујоршке банке одлучиле су да укину интересну стопу на улоге с роком до шест месеци, тако да Не се са онима поступати исто као и са улозима по виђењу.

—_ У првој недељи маја о. г. смањен је одлив злата код Швајцарске банке на 22 милиона. Резерва злата тиме износи 1.343 милиона франака.

— Амерички министар финансија Моргентау одржао је говор на радиу у коме је, између осталог, рекао: „Ba шингтон неће чинити никакве сметње покушајима општесветског стабилизовања валута“. Затим је напоменуо да Сједињене Државе неће предузимати једностране валутне мере, које би могле имати неповољног утицаја на друге валуте. — Међутим, рекао је Моргентау, пре но што пристанемо на какве валутне споразуме, мораћемо претходно да се. уверимо да ли њима нећемо опет да изгубимо све оно што смо створили напорним радом на оживљењу свога привредног живота. — Понављам, нисмо противници међународне стабилизације. Али, ако други велики трговачки народи буду на валутном пољу радили на своју руку, не BOдећи рачуна о нашим интересима, ваља знати да ни нама нису везане руке. Најзад је додао: Далеко смо од тога да желимо да изазовемо неку утакмицу у девалвацији. Напротив, желимо да пружимо свету доларску девизу толико стабилну по вредности, да може да послужи не само као поуздано мерило за трговину, већ и као полазна тачка за поступну фактичну стабилизацију односа међу свим главним светским девизама. У даљем току говора он је бранио политику гомилања сребра, коју води америчка влада. (Сједињене Државе за изравнање свога платног биланса претпостављају да гомилају драгоцене метале уместо што би, као раније, гомилале обвезнице страних зајмова чији дужници не испуњују своје обавезе према Америци.

—- Приватни дисконт је на берлинској берзи од 9 маја понова спуштен за :/в на 3'ј6. На тај начин се приватна

"дисконтна стопа разликује за '/8% од званичне.

—_ У америчком Конгресу кружи једна петиција која има за циљ да потпомогне изгласавање предлога о слободном ковању сребрног новца. Ова петиција потекла је од присталица сребрног блока и претставља (сретство којим ће се приморати министар финансија Моргентау, да дефинише своју политику у погледу сребрног метала.

— Немачка влада донела је нове прописе о везаним потраживањима у маркама по којима се "ослобађају само она првобитних ималаца, док се преузета или купљена ве'зана потраживања могу употребити само за пласмане. Од овога су изузета принципиелно сва купљена везана потраживања, која потичу из послова са хартијама од вредности.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 331

__ Пласмани везаних потраживања морају бити извршени на најмање пет година, а ако је изузетно одобрено да ове обавезе гласе на страну валуту, онда је минимални рок пласмана 8 година. Камата је максимирана на 4.5% годишње. Исплата камате врши се према важећим одредбама. Куповина непокретности (заједно са инвентаром) може се извршити само са 50% у везаним потраживањима и само онда ако је друга половина плаћена у девизама, које се имају уступити Рајхсбанци. У случају нових инвестиција код овако купљених непокретности или имања, могу трошкови ових радова бити у целости подмирени везаним потраживањима. Што се тиче везаних потраживања у хартијама од вредности, она се ослобађају само у случају када је куповина извршена пре 15 априла 1932 године. Даље је предвиђено отварање девизама, на које ће се моћи пренети део везаних потраживања у циљу олакшања плаћања извесних обавеза у Немачкој. Употреба везаних потраживања за куповину робе могућа је само за рачун првобитног имаоца везаних потраживања и то.у износу од 25% вредности фактуре, док остатак мора бити подмирен у девизама или слободним маркама.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Г. Жермен Мартен изјавио је пред сенатском комисијом за финансије, да су због опадања пореских при-

хода у Француској и због повећања расхода безусловно по-

требне нове мере. Влада је због тога одлучила да предложи нови програм за оздрављење државних финансија, који ће бити инспирисан жељом, да се расходи постепено прилагоде приходима, при чему се никако не мисли на повебање пореских терета. Ми смо у прошлом броју у догађају о буџетском дефициту у Француској напоменули, да је већ крајње време на се и у Француској приступи дефлацији буџетских расхода. Као што се види, сада је и француски министар финансија увидео ту потребу.

— 1J Afini se vođe pregovori između grčke vlade h Opunomoćenika engleskih poverilaca, koji imaju za cilj sniženje kamate 71/•% hipotekarnog zaima na 4%.

— Radi unapređenja turizma Italija ić odobrila naročite fiskalne povlastice na benzin potreban za automobile stranih turista. Povlastice iznose 40 do 80% od prodaine takse.

__ 3% poljski investicioni premijski zajam od 150 mil. zl. upisan je sa 238.6 mil. od čega 63.8 otpada na obligacije starih zajmova.

— Mađarski budžet za 1035/36 predviđa prihode 1100.2 mil. penga, a rashode 1176,1, te deficit iznosi 75,9 mil. penga, koji treba da bude pokriven izdavanjem blagajničkih zapisa. U novom budžetu predviđeno je za investicije 80.5 mil. p. od čega 41 mil. treba da bude pokriveno zajmom.

— Грчка влада је понудила исплату од 35% на купоне 7% зајма из 1924 г., али Одбор за зајмове Друштва народа и Савез енглеских портера сматрају да Грчка може да плати много више. Због тога су препоручили портерима да не пристану на учињену понуду, већ да сачекају закључење новог споразума с атинском владом.

__ Немачка влада намерава да закључи код једног приватног осигуравајућег друштва нови унутрашњи зајам од 750 милиона марака. Овај зајам, који ће носити интерес од 4:/9%, намењен је финансирању јавних радова.

__ Последња транша шведских благајничких записа (20 милиона круна) пласирана је с интересном стопом од 0,398%, што претставља најнижу стопу.

ПЛАНСКА ПРИВРЕДА — На седници трговачке коморе у Њујорку изјавио је њен претседник Харимен да је „Њу-дил" имао добре на|| мере, али су оне извођене сувише нагло. Он тражи да се састанак Конгреса одгоди и да се приступи новим рефор-