Narodno blagostanje

Страна 366

Na pojedinini berzanskim sastancima imali smo “sledeće kurseve u privatnom kliringu:

London Beč Pešta Madrid Solun 23 maj 23795 618 | <-> 27 тај 23849 91128. — =. 3225 28 тај 23550 Ol O 29 тај 23815. 9098 __ 60 _ 30 тај 2388 | 6258 32

"Копрепхасја за Peštom gotovo nema a u devizi Madrid preovlađuje tražnja, zbog čega je kurs Madrida krajem meseca porastao od 620.— na 625.—. Izgleda da ima samo vrlo malo robe. Velika tražnia je zabeležena i kod grčkih bonova, "оде takođe nema robe.

Na privatnom deviznom tržištu kod nas situacija je ostala u glavnome nepromenjena. Obim poslova je nešto manji nego u ranijim nedeljama. Kursevi ne pokazuju većih fluktuacija: švajcarski franak notira 1550 do 15.55, francuski franak 312 do 318, London 238.— Milano 384 do 398, dolar 47.75 do 48.10 та (ка.

ЗАГРЕБАЧКА БЕРЗА

Новчано тржиште, — Најзад је и Прва хрватска штедионица добила своју Уредбу. Дионичка главница остаје интактна, који достаје за покриће свих отписа. А компензацијом, знатан део слабијих дужника могао је у далеко већој мери удовољити својим обавезама, него што је то изгледало, тако да су губитци у тој грани пословања били далеко мањи него што се очекивало. Предвиђа се и повишење дионичке.тлавнице од 75 на 125 милиона динара, и то издавањем 4% приоритетних дионица које би у замену за своја потраживања преузео један круг интересената.

Међутим главни је проблем код Прве хрватске, а и

код других завода, како да се омогући ново пословање. Нарочито је важно питање ослон на Народну банку, како би“ се могло приступити интензивнијем есконту меница, што. би опет имало за последицу да би у циркулацију ушле анатне суме новца које данас леже тезауриране.

Девизно Тржиште, — Ситуација је непромењена. Олакшање које се је очекивало услед интензивнијег извоза кукуруза односно почетка туристичке сезоне није наступило. Али ситуација није ни погоршана, тако да се курсеви већ неколико недеља држе на истој висини.

Ефекти. — Интерес је за све државне папире минималан. Курсеви су у попуштању а промет минималан. Ратна штета једва се држи на нивоу од 370.— динара. Инвестицидни зајам новац 78.50 а роба 80.—, Аграрци новац 45а роба 74—. Беглуци закључени по 65.—. Међутим последњи новац био је 64— а роба 64.50. |

Ратна штета каса и термин новац 369—. каса 370—.

РОБНО ТРЖИШТЕ

Сировине

Чврста тенденција индустријских сировина, која на оветском тржишту траје већ три недеље одржала се иу овој. Скок цена у овој био је знатно већи од онога у прошлој, кретао се између 1 и 20%. Садашњи пораст цена има три узрока. Први је сезонско оживљење појачано великим поруџбинама индустрије наоружања, други бежање у стварне

вредности услед великог притиска на девизне курсеве, a.

·

=, |

HAPOJIHO BJIATOCTAPĐE | _ ___

јер је валоризацијом некретнина добивен износ.

Роба само

Бр. 23

трећи претставља шпекулација. Али упркос овако знатном порасту ако упоредимо садање цене у злату са онима у истом периоду прошле године онда видимо да само јута, бакар и олово имају више цене. Јута је скочила због тога . јер ће овогодтшњи принос у Индији бити испод средњег. Натли скок бакра последица је споразума о смањењу про- изводње и жеље увозничких земаља да се снабдеју што ве- ћом 'залихом. Када се ситуација буде смирила није исокључено да нагомилане залихе почну притискивати на тржиште што би за картел претстављало прво искушење. Супротно овоме аграрни производи, нарочито пшеница, имају врло лабаву тенденцију. На пример, цена пшенице у злату у Чикагу данас је за неколико центи нижа од оне у истом периоду прошле године. |

Пшеница

Светско тржиште пшенице развија се и даље у знаку лабаве тенденције, која је још више појачана неуспехом лондонске житне конференције. Према томе и ове године за формирање цена на светском тржишту остаће меродавна аргентинска и канадска понуда. У Ротердаму цена је остала чепромењена на 3.70 хол. фор. за квинтал, а у Чикагу је пала на 86 центи за бушел.

_ На домаћем тржишту наступила је врло чврста тенденција. На Тиси и Бегеју цена је скочила на 142.50 дињ., околина Шабац се ради по 132.50—135 д., а на главној прузи околина Младеновац нотира око 120 дин. Понуде су постале минималне. Овај преокрет у ситуацији на тржишту пшенице тумачи се двојако. По једчима он је проузрокован неповољним утицајем временских прилика на усеве због чега се претпоставља да ћемо ове године, под претпоставком да не наступе никакве нове штете имати средњи принос, а то значи са незнатним извозним вишком. По другима скок цена проузрокован је надом произвођача на минималне цене, које би биле знатно веће од данашњих.

Кукуруз

Светско тржиште кукуруза не показује никакву значајнију промену. У Ротердаму цена се поправила за 10 центи по квинталу, на 2.80 хол. фор. У Чикагу напротив, цена је пала на 94:ј> центи за бушел.

На домаћем тржишту ситуација се нешто поправила. Роба за утовар у шлеп постизава цену од 71.50 дин., док је она већ утоварена нижа за 1—1.50 д. Беч је лабав, нотира 9 шил. Вагонска роба извози се нешто мало за Аустрију. На унутрашњем тржишту ради се искључиво за пасивне краје- ве, који су у ово доба главни купци. Паритет Инђија вагонска роба нотира 71.50—72 дин. Понуда је и код кукуруза минимална, јер произвођачи, вероватно, претпостављају да ће скок цена пшенице повући и кукуруз. —

_ Стока

Бечко тржиште евиња показује и ове недеље извесно побољшање. Цене су 'скочиле за 3—4 на 120—135 гр. за килопрам према квалитету. Говеда су попустила за 3—5 гр. на · 60—120 «гр. ва килограм према квалитету. Пад цена говеда · последица је великог догона на тржишту домаће стоке.

Прашко тржиште свиња није се поправило ни у овој недељи и цене се крећу између 5. 80—6.40 кр.

Талијанско тржиште говеда је без промена и цене HO-

тирају 1.90—2.30 лире према квалитету.

На домаћем тржишту запажа се велика понуда свиња | услед чега су пале цене прима. роби на 7, а оној слабијој на | 6.— дин. Говеда су непромењена, нотирају 3-4.50 дин,