Narodno blagostanje

15 јуни 1935. _ НАРОДНО pogona na masutski (otpaci sirovog ulja), izgradiće se 2 putničke lađe i 12 remorkera. Program obuhvata radove u vrednosti od 15.miliona šilinga. Pretsednik g. Korvik smatra da se najvažniji uslov za obnovu dunavskog brodarstva sastoji u saradnji raznih nacionalnih dunavskih brodarskih društava i izgvadnji jačih privrednih veza među podunavskim zemljama.

— U našoj zemlji ima 36 panobrodskih preduzeća miorske plovidbe, koja su u 1933 g. posedovala 177 parobroda sa brutotonažom od 352 hilj. t. a nosivošću 27596 putnika i 534 hili. t. robe i 203 hili. konjskih snaga; broj zaposlenog osoblja je iznosio 3832 lica (prema 4432 u 1931 god.). Na prvom mestu po broju parobroda stoji „Jadranska plovidba?” d. d. u Sušaku sa 57 parobroda, brutotonažom 24,4 hilj. i 1090 zaposlenog osoblja, a po tonaži „Jugoslovenski lojd” a. d. Split sa 28 parobroda, bruto tonažom od 141 hilj. i 886 zaposlenog osoblja, zatim „Dubrovačka parobrodarska plovidba a. dŽ u Dubrovniku sa 24 parobroda, brutotonažom od 53 hilj. i 603 zaposlenog osoblja, dok svi ostali imaju ispod 7 parobroda.

— На новосадској железничкој станици продато је за период март—мај 0. т. тл. после снижења тарифе, 128,6 хиљ. путничких карата за 2,22 мил. дин. више за 20.400 карата за 255 хиљ. дин. него у истом периоду прошле године, ПЛАНСКА ПРИВРЕДА

— Severoamerčki minstar poljoprivrede о. Уојез паmerava da podnese kongresu predlog o novom uređenju Administracije za polioprivredno planiranje (AAA). Zadržala bi se dosadašnja agrarna politika i dobrovolino ograničavanje proizvodnje, ali bi se napustile premije koje se finansiraju zavođenjem faksa na preradu. Ove bi se takse imale smanjiti, a docnije: sasvim ukinuti. Predviđa se i pravo ministra da utvrdi minimalne cene, prodajne kvote i uslove prodaje та уосе, роvrće i orahe. 30% carinskih prihoda imalo bi se upotrebiti za pomaganje izvoza farmerskih proizvoda. Novi predlog je potpuno prilagođen. ustavnim propisima, :pa je iskliučena mogućnost da ga docnije Vrhovni sud obori.

— Национални савез северноамеричке индустрије приредио је телеграфску анкету о економској политици која би имала да замени кодове Нире. Цела индустрија изјаснила се против нерегулисане утакмице која би се вршила на штету надница и радног времена. Питање је било упућено само водећим фирмама. Ово потврђује наводе у нашем чланку који је објављен у броју од 1 јуна о. г. и у којем смо тврдили да је претеран песимизам светске штампе о дејству пресуде Врховног суда. У прилог тврдње може да послужи и чињеница, да је пре неколико дана и једно од највећих америчких предузећа Стандард оил — New Jersey —, изјавило да ће се и даље у потпуности држати свих прописа кодова.

КРИЗА И КОЊУНКТУРА

— Вгооуп Пау Еаоје тазрпам а ц таи Сапака о роvoljnom uticaju privredne depresije na razvitak nekih industrijskih grana, koje se zasnivaju na novijim pronalascima. Naročito se ističu: industrija celofana, veštačke svile, veštačkog dragog kamenja i mefala i industrija smrznutih životnih namirnica. _

— Шрема извештају швајцарске централе за добровољну радну службу изведена су у 1934 год. 72 већа посла од 160 хиљ. радних дана уз учешће 3,4 хиљ. младих незапослених. — Prema anketi T.-I. komore građevinska delatnost u

БЛАГОСТАЊЕ Страна 397 Primorskoj banovini je prošle godine bila vrlo slaba. Vrednost građevina, koje su privatnici podigli u Splitu iznosila je oko 10 mil. din. prema 30 mil. din. u 1933 godini.

— U maja o. о. па родтисји поуозад. Т.-1-2. котоге роrastao je broj trgovačkih radnji za 25, zanatskih za 60, ugostiteliskih za 26 i industrijskih prodavnica za 2. Ukupan broj trgovačkih radnji je bio 10074, zanatskih 18.676, zanatskih prodavnica 232, ugostiteliskih radnji 2607, industrijskih 292 i industrijskih podružnica i prodavnica 125.

— Код Оепега! Мофог5 Сле обрт се повећао у прва три месеца о. г. за 20%, по вредности, према истом раздобљу прошле године,

— У мају о. г. било је у нашој земљи 9 стечајева према 21 у истом месецу прошле године и 18 поравнања према 23.

— На београдској кланици је прошле године заклано разне стоке у тежини од 14,9 мил. кгр. више за 2,3% него у 1933 год. Највише је порасла потрошња јагњећег меса (за 32,5%).

—- На подручју београдске занатске коморе повећао се број занатских радњи за 639; пријава је било 2.454, а одјава 1815. Стечај је тражило 16, а поравнање 23. из ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Зборови акционарских друштатва

15 јуни — „Филипс“ југословенско трговачко а. д. У Београду.

17 јуни — Диаболо 'Сепаратор д. д. у ликвидацији, Загреб (ванредан).

21 јуни — Депозитна банка д. д. у Загребу.

22 јуни — Д. Ј. Радановић и компанија дд. у Осијеку. — Југословенско Фиат аутомобилско прометно д. ду 'Вагребу. — Др. А. Вандер д. д., творница фармацеутских и диетичких препарата у Загребу. — Сетелана индустрија текстилне робе д. д. Самобор.

25 јуни — Јадранско хотелско и купалишно дод. у ликвидацији, Загреб (ванредан). — Столарска'и кожарска индустрија дед., Загреб.

26 јуни — Дионичко друштво за асфалтирање и тарацање, Загреб. — „Елин“, југословенско друштво за електричну индустрију, дд. у Загребу. — Југо-Танин дд. Загреб. — Метан д.д. у Загребу. — „Битумен“, хрв. друштво на дионице за искоришћавање земног плина и уља у Загребу. — Уљаник, петролеумско д.д.:у Загребу. — Рударска удружба Раки-Глобоко, (Селница п. Мурско Средишче. — "Међумурско петролејско д,д. у Селници.

Трговачки регистар

Друштво за електротехнику и фабрика кабела а. д. у Загребу, упис прокуристе г д-ра Фердинанда Черницког. — Бродарско ад. „Оцеанија“, Београд, измена члана 4 друштвених правила, —- „Реле" електротехничка фабрика, "Београд, упис прокуристе г. инж. Јаромира Хануса. — Cpnско-американска (банка у Београду, упис промене друштвених правила.

IBibliogratija. George H. Jaffin: „Prologue to пото:statislics”, 1035. — Izveštaj Zanatske komore u Beogradu za 1934 god. — Prof. J. M. Peritch: „Quelques observations sur le probleme des sources du Droit etla fonction.de la loi”, Paris, 1935. — Rad II zemaljskog voćarskog kongresa, održanog u Sa'rajevu 30 IX 1934 g.; izdanje Srpksog 'poljoprivrednog ·društva, Beograd, 1935.

чиппаишишипанаава инв нниннивнавинпимнввавнамнинивиннинавмникнио пи!

| ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А. Д. ::

ПРЕЂЕ ји

R. G. DUN + С0. :

:: кнез Михајлова 39.

пипишшививнишниивннивнинашиннинининавиишивовавнашиниињивишишишшишиц.

___НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА БЕОГРАД ЗАТРЕЉЊ

Ђеришславићева 7.

Сили ши ши у Е rs ти“ TEBE жишининивштштиниинивштисоинивншшницни мн шиишиши ниши шиши ши ни вишии носи Hm B'BiB-m-H u.B\Hg\giH'H BiH BB: BiH: .mB EH везир шов BiHin M\RUB BE a Bi BB ou u. u BE