Narodno blagostanje

И и 1055 НАРОДНО

БЛАГОСТАЊЕ Страна 443

= JI сија dovođenja budžeta u ravnotežu Švajcarska je povisila uvozne carine na šećer i benzin, što će joj doneti 40 miliona franaka (30 od šećera i 10 od benzina). Povećale bi se i uvozne carine na pšenicu, od čega se očekuje daljih 10 miliona franaka. Postoji namera da se povećaju i takse, porez na kupone i na nasledstva, a smanjile bi se i plate personala u federalnoi službi za 2 do 3%.

— Vlada S. A. D. odrekla se svog zahteva, prema koje: je trebalo izglasati nove poreske zakone još pre početka jula. Odnosni zakonski predlozi upućeni su na proučavanje jednoj komisiji donjeg doma.

— Емисија 3% државног зајма у висини од 100 мил. долара у С. А. Д. преуписана је за 360 милиона долара.

РРАМЗКА РМУКЕВА

— Енглеска влада је одбацила план г. Лојд-Џорџа 0 планској привреди. Издаће се једна „бела жаевига" у којој ће се навести разлози.

— Belgijski ministar unutrašniih dela izjavio је, да зе 105 пе тоге oceniti potpuni značaj vladinih mera. Rađi se o fome da se spase belgijska narodna privreda. Zbog toga treba uravnofežiti budžet, pri čemu freba štititi poreske obveznike, jer su oni potrošači koji trebaju kako industriji tako i trgovini. Belgijska štampa javlja, inače, da je sredinom juna u Belgiji bilo 175,3 hiliada nezaposlenih prema 267,4 hiljada na dan 2 marta o. g. Broj nezaposlenih smanjen je, dakle, za oko 92 hiljade odnosno za 34,5%.

ПОТРЕБАН ЈЕ САРАДНИК!

SAOBRAĆAJ

— Претседник француске владе г. Лавал изјавио је да дефицит железница износи 4 и по милијарде, а буџета најмање 6 милијарда. Потребно је наћи најмање 1 милијарде у циљу обезбеђења буџетске равнотеже. По његовом мишљењу то треба постићи не само строгим смањивањем расхода, већ и путем развијања привредне делатности. Чиме ће се створити нов извор прихода.

— Аустријска влада наредила је да путници, који путују за Југославију треба поред дозволе, која је уведена за путнике у земљи с којима Аустрија нема уговоре о укидању визирања пасоша, да изваде и уверење о плаћеној порези. Такса за дозволу путовања износи 3 шил., а за молбу на пореско уверење 1 шил. Изузети су јавни чиновници ако путују службено, трговци и трговачки путници ако имају уверење надлежне трговинске коморе и путници који пропутују кроз Југославију, што има да докажу возном картом.

KRIZA | KONJUNK TURA

— Postoji namera da se u S. A. D. umesto ' dosadašnje »Copper Association« osnuje druga ustanova koja bi pretstavljala američku industriju bakra i podnela komisiji za federalnu trgovinu predloge koji imaju za cilj da održe Nirin kod bakra. Copper Association ubuduće bi izdavala samo statističke podatke o prodajama svojih članova, a ne bi se više bavila ni trgovačkom organizacijom ni određivanjem prodajnih kontingenata. — Na području novosadske T.-I. komlomne u prvom polgođu 0. 5. povećao se broj zanatskih radnji za 133, ugostiteljskih za 60, trgovačkih za 10, industrijskih 7, industrijskih prodavnica za 5.

— Због продужења немачког мораториума трансфе"ра за Јангов, Довов и Кригеров зајам шведска влада је одлучила да примени реторзионе мере. За сада ће се исплаћивати 4% облигације Шведске Опште хипотекарне банке (издане 1878) само онима који поднесу уверење да се те „облигације не налазе у својини немачких грађана.

— 12 |тогтацоп пише да је производња синтетског каучука у Русији у 1934 г. изнела 11,3 хиљада тона. Управљачи ове индустрије се надају да ће у 1935 произвести 25 хиљада тона према предвиђених 20 хиљада. Совјетски експерти наводе да се на добро израђеним гумама из вештачког каучука може прећи пут од 35 до 40 хиљада километара.

— „L'Informafion” piše da se javio otpor među nemačkim industrijalcima od kojih Dr. Šaht traži prinudni prirez na unutrašnji promet za pomaganjo izvoza. Otpor je navodno vr!o jak, jer dekret ima retroaktivnu snagu i za prošlu codinu. Dr. šaht, koji je rešen da svim mogućim sredstvima podržava izvoznu industriju, koja mu dobavlja devize, odbijao je do sada svaku diskusiju o tom predmetu.

ИСПРАВКА. -— У чланчићу: „Холандија баца поврће у море а исушивањем ствара нове површине“ у последњем пасусу прва реченица треба да гласи: „Некад је било мање обрабђенога земљишта на кугли земљиној...“

IZ POSLOVNOG SVETA Зборови акционарских друштава

6 јули — „Зора“, југословенско осигуравајуће д. M. Загреб.

7 јули — Велико-градиштанско електрично и индустријско друштво, Велико Градиште (ванредан).

8 јули — Југословенско стандард електрик Компани а. д., Београд. —

10 јули — Акционарско друштво за експлоатацију

анума из Београда. —

12 јула — Мира, творница чарапа а. д. Дугареса.

15 јула —- Босанско д. Д. за искоришћавање дрвета и порон парних пилана, Бања Лука. — Вирбо д. д. за експлоатацију дрва у Загребу. — Југословенска. дестилација дрва д. д. у Загребу. — „Елема", прва домаћа творница вате и вавојног материјала д. д., Загреб. — Вимпасинг каучук JL До, Загреб. —

17 јули — Прво хрватско-славонско MG. д. за индустрију шећера у Осијеку. —

18 јули — Д. д. за производњу храстовог екстракта у Загребу. —

25 јули — Опће дионичарско друштво за градњу и промет грађевним материјалом у Земуну. —

28 јули — Београдска заложна банка а. д. Београд (ванредан). — Вицинална жељезница Носковци—СлатинаНашице а. д., Београд. —

31 јули — Југословенско купалишно д. д. у Загребу.

11 августа — Српска штедионица д. д. у Осијеку.

Трговачки регистар

Чиновничка банка, Београд, упис члана управног одбора г. Светислава Ђорђевића. — „Одол“ компанија ад. Београд, упис члана управног одбора г. Алфреда Хенча. Континентал-каучук а. д. Београд, упис промене друштвених правила, чланова управног одбора г. г. Јована Прендића, Миливоја Димитријевића, Славка Сингера и Хермана Франца и прокуриста г. г. Исидора Шланга и Марка Доминковића. — Француско друштво рудника злата у Пеку a. JL. фил. Београд упис повећања друштвених главница од 3 мил. на 10 мил. дин.

RAZNO

| — „Novosti donose da je žetva uljane repice u Vojvodini podbacila za 50%, a u Savskoj banovini za 30%. Raбипа зе да će žetva izneti 600—700 vagona, dok potrebe Tfabrike ulja iznose oko 1500 vagona. Prema tome moraće se 'Đonovo dozvoliti uvoz uljarice