Narodno blagostanje

27, јули 1935.

вала: декретом од децембра 1931 а су наднице за 10%, а плате за 9%, како би се и једне и друге спустиле на ниво од јануара 1927. У ту сврху укинути су рокови радничких тарифних уговора. Истовремено су смањене железничке и поштанске тарифе, кирије и цене картелисане робе (за 10%); смањене су и све камате на хартије са осталим укамаћењем (са 8 на 6%, а код већих камата сразмерно). А препоручено је и обарање свих осталих цена. Енергични напори Бринингове владе против буџетског дефицита остајали су увек узалудни због појачане кризе. |__

У вези с тим мора се поставити и питање,

да ли су и Лавалове економске мере довољне за.

оживљење привреде. Од тога ће зависити, да ли је стварно скинуто с дневног реда питање буџетске равнотеже, а девалвација ће добити нове присталице међу онима који су садашњим мерама погођени, а нису добили одушке.

УШ ДА ли ЈЕ БРЕ ОБЕЗБЕЂЕН ЕКОНОМСКИ ПОЛЕТ

Као што смо видели, економским мерама владе г. Лавала смањене су цене угља, гаса, електрицитета, калијевог ђубрета, хлеба; даље смањене су кирије и хипотекарне камате. поверења је најважније, а оно не може да се декретира. Према томе треба још сачекати извесно време да се види реакција, јер много зависи од тога какав ће утицај имати декрети г. Лавала на структуру цена и на вољу да се обављају нови послови. Француска има још довољно резерви. О томе сведочи и 40 милијарда тезаурисаних новчаница. Према томе питање поверења је најважније. Иначе, пада у очи да досадашњим декретима ништа није предвиђено у погледу проширења кредита и смањења каматне стопе, а тако исто ни о сузбијању незапослености и јавним радовима.

Свакако, извесно смањење трошкова живота и трошкова производње је остварено, па је вероватно да ће се нешто појачати и могућност извоза односно смањити потреба увоза. Да ли ће то бити довољно за преброђавање стагнације, тешко је унапред казати. Досадашњи рад владе састојао се у стварању врло солидне базе, на ко10] се сада може даље градити. Заслуга није малена. Али треба ипак сачекати и будућу Лавалову економску политику. Она је исто тако важна као и финансијска, али ју је много теже правилно водити. За остварење буџетских уштеда довољно је имати храбрости, ауторитета и правичности. Међутим, када се ради о интервенцији у трговини и индустрији, ствар постаје много деликатнија и компликованија. Осим тога економски полет у једној земљи много зависи и од услова светске привреде.

1Х. ЗАКЉУЧАК.

Као што показује најновији развитак, расположење маса у Француској никако не одговара величини напора, који је извршила влада г. Лавала.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ _

Питање.

Страна 485

„Равне. организације приређују протестне зборове.

Радници осећају да ће се читава дефлација извршити на њихову штету, јер је сасвим вероватно да индустрија, чије су цене принудно смањене, не може да сноси губитке. Због тога ће она покушати да их пребаци даље. Пребацивање на произвођаче сировина је немогуће, јер оне долазе углавном из иностранства. Према томе главни део жртве мораће да сноси радништво.

Одушевљење попушта и на другој страни. Хартије од вредности почеле су скакати, али је пораст био сразмерно мален, а сада је, како изгледа, сасвим заустављен. После замашних мера, које је предузела влада г. Лавала, људи који не познају прилике у Француској очекивали су, да ће се без даљега вратити поверење, а с тиме у вези и економски полет.

Међутим, саме владине мере предвиђају поред смањења фискалних расхода, и извесно повећање пореза, иако се одавна тврдило да привреда не може да сноси нове фискалне терете. Осим тога, сматра се да влада није предузела и ефикасне мере за директно оживљавање послова.

Што је најважније, треба рачунати и са извесним отпором у скупштини. Када се она састане, морају се, наиме, њој поднети владине мере на одобрење. Додуше, парламентарци ће углавном бити задовољни, што је г. Лавал уместо њих свршио један непријатан посао. Али они ипак не мирују, јер је у питању задобијање маса, пошто су избори на прагу.

Постоји још једна опасност. Француска је подељена на два противничка блока — на левицу и десницу. ИМ једна и друга је наоружана. Раније су располагале оружјем углавном само десничарске организације, али се приликом недавних манифестација од 14 јула показало, да је добро напредовала и организација код левичарских група. Радикал-социјалисти, који су се до сада држали у центру, пришли су левици. То је већ свршена ствар. 14 јула влада је успела, да у Паризу одвоји левицу од деснице кордонима. Зато су манифестације и протекле у миру. Није сигурно, да ће влада моћи и у будуће да раздваја обе наоружане групе. А тада би се могли десити много озбиљнији догађаји, него што су били крвави немири од 6 фебруара 1934 године.

Најзад, може се сматрати да је период дефлације у свету завршен, управо због тога што се код ње обично ради о томе да се пребаце на радништво жртве које захтева привредно оживљење. Пошто је дефлација постала чисто политичким питањем, отпор противу ње је у свету све већи. Швајцарска је углавном већ престала са дефлаторним мерама. Очекује се, да ће се прилике слично развијати и у Холандији. Прилике су данас друкчије, па се погођени већ унапред свим силама боре да до дефлације не дође. Због тога се може са сигурношћу тврдити да садашње мере владе г. Лавала претстављају последњу дефлацију већег обима у свету.

в=вее о :