Narodno blagostanje

Страна 684 — Неке немачке кланице криво су протумачиле уред-

Кбу о контингентирању клања свиња и цео свој контингент заклале још почетком месеца, тако да због тога прети још "веће погоршање стања на сточвој и месарској пијаци. Зато је претседник месарског еснафа наредио да се недељно

"еме клати само 80% количине свиња закланих исте недељеу про тодној години,

— У Италији је уведена још строжија контрола цена, јер се последњих дана примећује нагао пораст цена на веслико и на мало, нарочито код робе која се PO i из ино"странства. ·

— На конгресу пекара Дравске и балоне бановине у Загребу. тврђено. је, да је потрошња хлеба, нарочито пецива, знатно „опала. Што ce тиче. нелојалне конкуренције међу пекарима изражена је нада, да ће. ове нестати због повишења цена пшенице и хлеба. Да би се у будуће онемогућила нелојална конкуренција тражено је да се уведу строжији испити, нарочито у. погледу калкулација.

— Индекс куповне снаге пољопривредних за инду"стријске производе. у Сједињеним. Америчким · Државама био је у OT OJ месецу 86. према. 85 у истом месецу 1934 г.

"На подручју. -Окружног уреда. у Петровграду било је у августу ове год. 22.666. осигураних "радника према 22.222'у јулу. Број запослених је највише порастао скод грађења железница, путева. и водоградње (за 374). Код индустрије камена и земље било је такође 290 више запослених радника. Преко 100 више запослених било је осим тога у индустрији хране и код високе градње. Број запопслених "је: опао' у пољопривреди (за 694) и- индустрији дувана (за 74). Просечна обезбеђена надница пала је са 16,27 сдинара- у јулу на 15,90 у "августу, јер је дошло. до извесеног померања у погледу учешћа у појединим надничним "разредима. Смањен је број 'осигураника у два разреда, и то 34328 у разреду санадницом.; између 24 и 28,80. динара, газа 263 у оном са надницом. од 30—40: динара. Насупрот томе повећано је учешће осигураника у' свим осталим рав„редима, али само за 29. у разредима са надницом од преко -40 динара, а за 948. у разредима: са 'надницом мањом од 24 динара.

— Цене "житарица то грумунским дунавским“ пристаништима, о чијем смо скоку крајем прошлог месеца' јавили у бр. 41, опет су пале; кукуруз је: око половине октобра -пао сна 23,5 хиљ. леја (0 7:500 дин.) : по: вагону, према -'30: хиљ. крајем септембра и 24.750 леја прве октобарске не"деље. Раж је пала са 27: хиљ, на:25 хиљ. леја, а"пасуљ са: 44 хиљ. на 39. хиљ. леја по вагону. Узроци пада цена јесу смањење куповине од стране Италије која је у септембру највише куповала, и претстојећи отказ обрамунских уговора

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

___- Бр. 43 са Аустријом и Мађарском, жита. /

— Zagrebačka opština organizovala je anke{u sa ciljem da ustanovi uzroke zbog kojih cene mesu nisu pale u srazmeri pada cena žive stoke (20—30%). Mesari su se branili tvrđenjem, da su fakse za klanje stoke preterano visoke i da se u Zagrebu kolje samo: kvalitetna stoka.

— Austriisk konjunkturni institut u svom izveštaju za septembar konstatuje, da je nastupilo pobolišanje na polju zaposlenosti, turističkog prometa i izvoza u nekim industri|skim granama. Ovo poslednje izazvano je opštim naoružanjem. Pokriće novčanog opticaia poraslo je na 30,5% naročito usled priliva deviza od furizma. Porasla je proizvodnja u metalurškoj i tekstilnoj industriji, a indeks kurseva austrijskih akcija bio 'je u septembru najveći od početka godine.

најбољих купаца румунског

из пословног. СВЕТА

Трговачки регистар

Старобечејска грађанска банка д.д. у Ст. Бечеју, упис чланова управног одбора гл. Секеља Ладислава, Петљанског Боривоја, Булата Еде и Гутмана Дезидера, и промене члана 3 друштвених правила. — Опште југословенско

-банкарско друштво а. д. из Београда, упис члана управног

одбора г. Геда Роберта и промене члана 52 друштвених

правила.

"Зборови акционарских друштава 24 октобар. — „Лика“, тма д. д.,. Госпић (редован).

индустрија гвозденог мини-

— Текстил д. O Загреб, Рачкога улица 9, (редован). 21 октобар. — Опачић Каизер д. д. у ликвидацији у Осијеку (ванредан).

29 октобар. — Домаћа творница рубља д. д. Загреб

(редован). — Творнице за памучну индустрију д. д. Загреб (редован),

30 октобар. — „Продуктива“ д. д. у Новом Саду (ванредан).

23 новембар. — Југо-гума а. д. из Београда (ре дован). РАЗНО

— U cilju štednje osečka opština reducirala je ulično osvetljenje do pola noći i izvršila zamenu sijalica od 1000 sa 500. sveća.

— 3 Будимпешти пуштени су у продају мали џепни телефонски апарати, који сена свима јавним местима могу прикључивати у нарочите аутомате везане за телефонску

„централу и: употребљавати за телефонирање.

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 8. ОКТОБРА 1935 ГОДИНЕ

'У стању Народне банке од: 8. октобра 'имамо у гактиви интересантне промене нарочито код подлоге“и код зајмова, који: су повећани. Укупна подлога | (валоризирана са 28.5%) порасла је:за 11,6: милиона · на 1805.9 (милиона, a поред тога имамо повећан прилив:и: код:девиза -које "улазе гу подлогу, за 11,4 милиона на: 292 милиона, што је: рекордно стање за, неколико последњих недеља.

· Кован- новац у;касама Народне банке показује одлив од-6,2 "на :243.9: милиона динара.

Менични зајмови су повећани ове недеље за 10.8 на 1549.7 милисна а зајмови на залоге минимално су смањени, "за 200 хиљада, на 268.7 милиона динара.

"У пасиви, обавезе по, виђењу укупно су смањене за -8.7 на 1.253.2 милиона, што је последица: смањења држав"ног потраживања за 900 хиљада на 3.36 милиона, повећања жиро рачуна за 186 на 615.5 милиона код истовременог "одлива по разним рачунима, за 28.3 на 634.3 милиона. Оба"везе са роком смањене су за 11.445 на 203.2 милиона а разна пасива већа је за 21 на 246.0 милиона.

Оптицај новчаница већи је ове недеље за 42.5 милитена и износи 4.819.7 милиона, а оптицај и обавезе по ви-