Narodno blagostanje

19, октобар 1935.

hode za obeštećenje. Dok se ovo rešenje usvoji, donesu odno-sni zakoni, isti stave: na snagu i -skupi-koliko· toliko. zadovolia·vajuća suma, proći če: mnogo vremena. Slabe. države nemaju mogućnosti da na ovaj način kreditiraju članice Društva. naroda.

Uostalom,:.gotovo je nemogućno. izračunati štetu pretrpljenu usled sankcija. Primena sankcija. znači prekid ekonomskih odnosa-sa Italijom —-u- krajnioj liniji. Mi bismo. imali. gubitak “u 'klirinškom potraživanju od oko 150 miliona dinara. „Zatim gubitak na devizama koje su nam vrlo pofrebne. Najzad gubitak na izvozu oborio bi cene u zemlji koje su i inače suviše niske. Kako се ве ta šteta izračunati?

_HAPOJIHO BJIATOCTAHDE

„društva naroda. pred jasnu i čistu situaciju: ·tofalne solidarnosti. članica Društva Naroda pred žrtvama. za „svetski mir, mogu, sve članice da ispune svoje obaveze po · Paktu.

Страна 681

Ženeva radi sporo. To daje maha mnogim državama da forsiraju :izvoz-u Italiju. Mi ni to ne: možemo da. radimo, jer bi: se, time. samo povećao.naš saldo koji sankcije dovode u pitanje.

Naš je položaj sličan grčkom;.a i Rumunija izvozi prilično „u Italiju. Kooperacija. država. Balkanskog. pakta nikada nije tako dobro došla kao danas. Ona će uspeti da stavi Savet samo pod uslovom

BR BB GE: 95

ПОЉОПРИВРЕДА

— Ovogodišnja proizvodnja kudelje i kučine na. Teritoriji -novosadske komore ceni se na 2800: vagona od čega će biti. iz– vezeno 2500 vagona.

— „Правда“ доноси у једном допису: из -Оплита: да у привреди Далмације-игра све већу улогу тајење цвећа. : У самом Сплиту и околини има, наводно, ' преко 300 "хиљада струкова каранфила, а на целом приморју преко пола милиона. — У циљу помагања сточарства у Вардарској бановини, Министар пољопривреде је решио да се уступе нагискоришћење Савезу сточарских селекцијских задруга:у Скопљу све ограничене државне пашњачке површине, које су непогодве за насељавање, а нису раније додељене 'појединим селима. Ови се пашњаци налазе у разним деловима бановине, и износе око 20 хиљада хектара.

— Пољеспривредно. одељење Дунавске бановине -поделило је 27 вагона пшенице пољопривредницима: из северних крајева бановине) који су претрпели штету од елементарних непогода. Сада ће се поделити добровољачким жколонијама и јужним срезовима око 40 вагона квалитетног. семена. За набавку овог семена утрошено јелоко. један и по "милион динара и оно ће се давати заинтересованима “на кредит до.-нове жетве.

— Овогодишња ·берба грожђа -у околини Шибеника била је 20% мања од прошлогодишње.. Квалитет 'мошта је бољи, јер има 18—22 града, а продаје се по :120—150 динара хл.

— Принос. дувана у срезу љубушком биће 75 вагона. Произвођачи су тражили да откупна цена буде 23 дин. кг. и да два претставника произвођача буду чланови монополске управе.

ИНДУСТРИЈА

— Banska uprava Zetske banovine odobrila je pravila a. d. »Ibor« za trgovinu i preradu drveta u Kosovskoj Mitrovici sa kapitalom od milion dinara.

— У Енглеској се ради на концентрацији 18 фабрика шећера у једно предузеће.

— У Трсту ће бити подигнута велика рафинерија за минерална уља.

— У Мађарској се оснива Унгарија Бауксит а. д. са седиштем у Будимпешти. Основни; капитал износи OKO 10 "мил. пенга. Учествује мађарски и страни капитал под вођством Ф. Опела, Преко 'Унионбанк А, Г., Дармштат, воде се преговори о „великом учествовању "немачких интересената. — Немачком картелу произвођача ножића -за -брија"ње "приступило (је "још 58 предузећа, тако да картел сада обухвата 253 члана; то су'90% свих предузећа, одн. 95% |

" сирови бакар 58.8,

целе немачке производње. Влада намерава дати осталих

(10% "предузећа принудно учлани,

— "На састанку. немачких произвођача ножића за бријање, ONpX)KAHOM 11 O. M. y Солингену, констатовано. је. да су неки немачки извозници (из Солингена продавали ову

гробу чак и: испод руских и јапанских демпинг-цена.

=—--"За првих осам месеци, према истом периоду про-

“шле године, пораст индустријске производње у Совјетској

Рувији- изгледа овако: камени угаљ 13.3%, нафта 3.5, кокс 194, гвоздена: руда -30.1, сирово гвожђе. 22.3, челик '30.5, алуминиум 78.1, теретни. аутомобили 36:8, трактори 16.5, комбине 161.4, железничке локомотиве

:40.5, "теретни гвагони 188.0,; цемент 33:9% "итд.

— После 27], тодине истраживања лењичтрадски Индустријски институт утврдио (је: методу помоћу које се: из

100 тона катрана од тресета може произвести 40 тона: гогривог “материјала од чега 31 тона лаког моторног гори-вог уља.

— Румунска „фабрика локомотива „Максала" намерава да. подигне. нове радионице за израду цеви спроводница

„које сада румунска индустрија нафте добавља из иностран-

ства. Преговори „са немачким капиталом нису успели, „али су румунске државне железнице понудиле предујам од 100 мил. леја. Ова је понуда изазвала чуђење у привредним круговима, пошто Cy државне железнице ту. скоро- изјавиле. да своје летеће дугове не могу плаћати у готовом, и. консолидовале их на штету поверилаца.

— Мађарска и Југославија споразумеле су се да последња. убудуће више узме у обзир мађарске фирме код лицитација јавних радова, Према мађарским вестима неке су фирме „већ добиле веће поруџбине, као творнице гвожђа у Римамурању; и пештанске, фирме Манфред Вајс и фабрика телефона а, д.

— Албанска. влада одобрила је оснивање фабрике гумених производа у Корчи. Предвиђена је углавном производња. тумених опанака, ђонова и потпетица.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— 04 1 јша до 21 зерфетбта 47 Мојуофше izvezeno je 76.903 Ке, рармке: ретеп о slatkog kvaliteta.

— U Parzu.će.se.održati. u:novembru kongres, koji. priređuje Međunarodna trgovačka komora i Karnedžijeva zadužbina radi daljeg: proučavanja. pitanja stabilizacije.

— Nemački izvoz cementa se za ovih osam meseci udvyo=

„вииао (око 5 miliona maraka). Višak je otišao uglavnom. u _„prekomorske zemlje, naročito u Braziliju i Venezuelu.

— Чехословачка је за октобар дозволила, увоз 10 .Ba-

„тона бутера и-30. вагона. јаја.

— Аустрија-води преговоре са Латвијом, Пољском. и - Румунијом“. 9. увозу 10.000 вагона ражи,