Narodno blagostanje

Страна 732

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ |

Бр. 46

— U Jtaliji od 5 nov. mesarske radnje ostaju zatvorene svakog utorka, a u sredu nije dozvoljena prodaja goveđine, OVčetine i svinjetine. Po hotelima, restoranima i vagon-restoranima sme se sredom služiti samo jedno |elo od mesa ili ribe. Ove mere važiće 6 meseci.

— Balija je ublažila zakon o lovu, a istovremeno se pozivaju ribari da pojačaju ribolov. Ove mere služe povećanju potrošnje divljači i ribe, da bi se smanjio konzum ostalog mesa.

— Nacionalsocijalistički privredni političar Kohler dzjavio ie da država zahteva od preduzetnika održavanje slobodne privrede, privatne inicijative i lične odgovornosti. Privreda пета nikakvoga prava da zahteva porudžbine od strane države, niti {e ova obvezana: da jamči za konjunkturu. Državne porudžbine mogu se finansirati samo poreskim sredstvima; a da bi se do njih došlo, potrebna |e privredna delatnost koja stvara dohodak. Država može samo provizorno nadoknaditi privatnu inicijativu, ako ova ponekad oslabi. Ali država nije kriva i ne može odgovarati za pogrešne dispozicije preduzetnika. Ona može privredu učiniti otpornijom prema krizi, ali niko od nje ne može zahtevati da stvori privredu bez krize.

= На територији испоставе занатске коморе у Нишу има 7850 занатских радња, 2228 помоћника и 1905 ученика.

— Nezaposlenost je u Francuskoj u porastu. U mesecu oktobru ove godine bilo je 377.839 nezaposlenih. Prošle godine u istom razdoblju bilo ih je u svemu 339.822, što znači 38,017 nezaposlenih odnosno 11% manje no ove igodine.

— U Belgiji se oseća izvesno poboljšanje. Broj potpuno nezaposlenih radnika iznosio je u nedelju od 14—19 oktobra 160.199, što znači za 1324 nezaposlena manje no nedelju pre toga. U istom razdoblju povećao se broj utovarenih vagona za 13,8% prema godini 1934.

— Nezaposlenost u Grčkoj je u stalnom opadanju. Tako ie broj nezaposlenih radnika pao u septembru ispod 100 hilj. prema 160 hili. u 1033 godini. U oktobru je iznosio 106 hilj. što je još uvek za 20 hilj. nezaposlenih radnika manje no u godini 1929.

— Prema statistici engleskoga Ministarstva trgovine bio ie promet trgovine na malo u septembru 1935 ха 8,1% јас перо u istom mesecu 1934, i za 12,5% jači nego u septembru 1933. Naročito jak porast primećuje se na jugu; u Londonu iznosi 10,1%. prema 1934, dok je u Škotskoj samo 5,1%. Najviši porast opaža se kod životnih namirnica (8,0%). Ovo jačanje prometa dovodi se u vezu sa opadanjem nezaposlenosti.

— Belgija namerava da uvede naročitu dozvolu za rad za strance radnike koji još nisu 10 god. stalno nastanjeni u zemlji. Stranci neće dobijati dozvolu, ako za dotičnu privrednu granu ima nezaposlenih Belgijanaca; u tome slučaju stranac biće dužan da u roku od 30 dana nađe drugo zaposljenje ili da napusti Belgiju. Ovom uredbom biće pogođeno oko 140 hilj. stranih radnika, ukoliko im rad nije obezbeđen ranijim međunarodnim ugovorima.

— U prvih devet meseci 1035 sagrađeno je u Nemačkoj 90,5. hilj. stanova, tj. za 21% manje nego.u istim mesecima

1934; od toga otpadaju 63,9 hilj. na velike i srednje gradove..

U ovim gradovima primećuje se vrlo velik porast gradnje novih zgrada za stanovanje, a na šletu prepravljanja starih. Od novosagrađenih stanova 57%. su srednji stanovi sa 4—6 prostoгја, 37% mali stanovi, a samo 6%. veliki. Samo u velikim i srednjim „gradovima bilo je 65% stanova sa 3—4 prostorije. Prosečni stan obuhvata 4,1 prostorije. Najviše su gradili pri vatnici (68%); država i javna tela učestvovali su samo sa 7%. Vrlo jako porasla je delatnost u građenju zgrada koje ne služe stanovanju; dovršenih zgrada bilo je za 100%. više, započetih za 107% više, a dozvola za građenje izdato je više za 85%.

Из пословног СВЕТА

Zborovi akc. društava:

13 novembar. — Ljuštiona riže d. d. (redovan).

16 novembar. — „Zorka”, prvo jugoslovensko društvo za kemičku industriju na dionice, Zagreb—9Subotica: (redovan). — Apatinska i kulska pivara Josipa Amana d. d. u Apatinu (redovan).

20 поуетраг. nici (vanredan).

23 novembar. — Ljudevit Miatks,·tovarna Jakov 4. d. v Dormžalah s sedežem v Ljubljani (redovam).

— 25 novembar. — Trepča Mines Limlted, u Londonu (nedovan).

— Медштишвко рештејзко id. d. u Se!р ]

„Trgovački registar:

„Jugoslovenska kudeljna industrija d. d. Bođani”, upis promene članova 5, 13, 16 i 18 društvenih pravila. BIBLIOGRAFIJA

K. M. Ljubisavljev'ć, Devizni propisi KraMjevine Jugoslavije sa komentarom. — Beograd 1935, str. 168.

РАЗНО

— Zagrebačka Trgovinsko-industrijska komora raspisala je izbore većmnika za 16 februar 1936.

— U Donjem Kovilja sudske vlasti stavile su crkvi zabranu na zvona zboz duga od 50.000 din. Zvona su bila izlagana prodaji, ali nije bilo interesenata.

— U Primorskoj banovini ima 6 bolnica sa 1300 kreveta na 800.000 stanovnika. Pored velikog dugovanja od strane države bolnicama duguju opštine 27 mil. din.

— Građani Sarajeva traži su od nadležmih ida se tamo prenesu Pravni fakultet iz Subotice i Šumarski iz Zagreba.

— Како izveštava „Paris Soir”, Italija namerava da prekine sve sportske odnose sa državama koje su se odlučiie na sankcije.

—- јавни радови у Банату започети су подизањем кеја на рукаву код Ковина, како би се пристаниште оспособило за промет пољопривредних продуката. Истосе тако повисује одбранбени насип на Тамишу са румунске границе до Панчева, да би се онемогућиле поплаве.

— Пут Вировитица— Грубишно поље, који је у градњи, према предвиђањима биће готов још ове јесени.

— У извештају загребачке Адвокатске коморе наводи се, да се у току прошле године уписало 29 нових, а брисана су 34 адвоката. Од брисаних 25 се одрекло адвокатуре услед немогућности обезбеђења неопходног прихода од адвокатских послова. Сада комора има 806 чланова према 811 прошле године. У извештају се затим наводи, да је нова Уредба о заштити вемљорадника, која предвиђа да дужник не може бити осуђен на сношење адвокатских трошкова, врло тешко погодила адвокате.

— U Turskoj je 20-X izvršen popis stanovništva prema kojem: ima 16,188.767 stanovnika, što znači porast odi 2.5. mil. duša prema popisu od 1027 godine, ti. za 18,3%.

— Švajcarska je koncem septembra imala u državnoj službi 63.195 lica; od toga na železnice otpada 29.733 (47,1%), ana upravu 33.462 (53,1%).

— Државни Савет донео је, на жалбу београдске Занатске коморе, решење у коме је стао на становиште да је за трговину свежим месом потребна стручна спрема, јер се при продаји мора вршити детаљисање, које спада у месарски занат.

— Ministar pravde rešio je, da se ubuduće za sudske režisere postavljaju samo oni, koji imaju svršenu državnu trgovačku akademiju ili drugu školu ravnu po rangu njoj.