Narodno blagostanje

;

Страна 828 НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ Бр. 52

ТУРИЗАМ штпирита у Земуну (редован). — Фабрика Гођевац а.д. у — Ža ptvih 10 meseci iz Evrope u S. A. D. otputovala su Beorpamwy (ванредан).

226.542 lica prema 212.118 u istom periodu prošle godine. U 23 децембар — Крапинска текстилна индустрија д. д.

obratnom pravcu bilo je 223.272 putnika prema 205.998.

— Почетком 1934 у нашој земљи било. је 1.705 хотела са 21.937 соба и 36.593 постеље. Највише хотела има Дравска бановина: 496 са 6159 соба и 11.066 постеља.

КРИЗА ПО КОБУВКТУРА :

— U Švedskoj je konjunktura dndustrije u f{rećem +rOmesečju 0. 7. bila ista kao u drugom, a veća nego godinu dana ranije. Naročito povoljna je konjunktura u građevinarstvu i onim industrijskim granama koje su s njime u vezi. Izvozna industrija, međutim, pokazuje izvesne znake skorog opadanja, iako su za sada prilike dobre. To naročito vredi za industriju drva.

— Nemački Institut za konjunkturna istraživanja, na osnovu podataka o spoljnoj trgovini 35 zemalja, koje u svetskoj trgovini učestvuju sa 90%, izradio je nove indekse prema učešću pojedinih zemalja u svetskoj trgovini u 1929. Prema tome, indeks u irećem tromešečju O. g. prema istom periodu 1932, viši je za 23.%, ali ioš uvek za 50% ispod onoga u 1929 godini.

— Prema izveštaju engleskog Ministarstva {irgovine prodaja engleskog uglja u prošloj godini povećala se na 161.5 mil. tona prema 148.4 u 1934, 173.5 u 1929 i 183.8 u 1913. Skoto celokupno povećanje otpada na unutrašnju potrošnju, koja је samo za 7% bila manja od potrošnje u 19209. Izvoz je, međutim, 30% ispod onoga u 1929, bio ie 57.1 mil. tona prema: 56.7 1933, 82,2 u 1929, 98,3 u 1913. U izvozu nastupilo je pomeranje prema zemljama sterling bloka čije se apsolutno i relativno učešće povećalo, dok |e učešće zemalja zlatnog bloka palo sa 33 na 18%.

— Od 37 j|užnoalričkih rudnika zlata za decembar 12 daju veću dividendu nego li u istom mesecu prošle godine, 15 su dala manju, a 10 nepromenjenu.

— Poslednjih godina rentabilitet hotela и Švajcarskoj znatno je opao. Dok je 1930 g. 58.9% akcionarskog kapitala ostalo bez dividende, u 1933 oz. ta je sudbina postigla 86.8% kapitala.

— Broj nezaposlenih u Švedskoj manii ie za 55% od onoga u istom periodu prošle godine.

= Аргевтинска HHJNICipMija запослује све више радника: 1934 било их је 120 хиљ. према 100 хиљ. у 1933, 70 хиљ. у 1932 и 30 хиљ. 1931. Развој индустрије запослио је тако знатан број пољопривредника којима су се услед кри-

- зе прилике стално погоршавале. Услед тога аргентинска привреда као целина није оразмерно много претрпела од све горег стања у пољопривреди која је доскора била њен чајглавнији део.

— У вези са применом привредних санкција према Италији до сада су се чуле само жалбе појединих привредних грана. Међутим, сада се јавља једна, која од санкција има користи. Тај је случај са фабрикама конзервисане рибе. Услед отсуства талијанског извоза ове су добиле већи број поруџбина, те су цене сољеној риби последњих недеља скочиле за 100%.

— Ове јесени промет непокретностима у Загребу био |

је знатно већи од прошлогодишњег по броју објеката, али мањи по вредности, јер су тражене махом мале куће у вредности до 100.000 дин.

из пословног СВЕТА

Збсрови акционарских друштава

21 децембар — „Левант“ индустрија кудеље и лана, Бач (редован),

22 децембар — Српска кредитна банка д. д. у Вуковару (ванредан). — Удружена пољопривредна. фабрика

у Загребу (ванредан).

24 децембар — Југословенско накладно д. д. Обнова у Загребу (редован). ;

21 децембар —- јаро јадранско бродоградилиште а. д. у Беопраду (ванредан).

29 децембар — Дубровачка трговачка банка у Дубровнику (редован). — Творнице алиментарних конзерва „Нептун“ д. д. Сплит (ванредан).

30 децембав — Пропаганда д. д. прије Југословенско Р. Мосе д. д. у Загребу (ванредан). — Ф. Ледицки и друг д. д., Загреб (ванредан).

31 децембар — „Доленско“ д. д. за индустрију дрва, Карловац (редовану.

18 јануар -— А. Д. за предузећа и јавне радове „Симплон—_Авала“ (редован). ~

28 јануао — Друштво „Та-Та“ а. д. (редован овим се исправља грешка датума, одштампаног у „Службеним новинама“ бр. 274 од 26]Х1 о. r.).

1 фебругр — Грађанска штедионица Београд (ред.).

Трговачки регистар

Југословенска удружена банка а. д. упис промене чл. 38 друштвених правила и упис чланова управног одбора гл. Антића Макса, Барта Оскара, д-р Бошњака Теодора, Бранковића Дамњана, Ерлиха Ернста, Ханкар-Солваја Роберта, Хајду Золтана, Коена Стевана, Махника Артура, д=р Мажуранића Желимира, Николајевића Миливоја, Павловића Стевана, д-р Рајнера Јулиуса, Штерна Жиге, д-р Шверљуге Станка и Терешченка Михаила. — „Уљарица“ а, д. за гајење уљаних биљака и продају аграрних производа, упис оснивања друштва. — Југословенско азбест а. д. фабрика

"заптивача, изолација, азбествих производа и техничког ма-

теријала, упис фирме. — „Сплит“ анонимно друштво за портланд цемечт, упис промече чланова 12 и 17 друштвених правила. — Акционарско друштво за прераду биљних влакана и трговину текстилом, Младеновац, упис оснивања друштва. — „Самоборка“ д. д. за грађевну индустрију у Загребу, упис члана управног одбора г. Александра (Саше) Лапчевића-Киринског. — Баруна Алноха прва хрватска творница штапова д. д. у Самобору, упис члана управног одбора zr. Александра (Саше) Лапчевића-Киринског. Штедионица Савске бановине у Загребу, упис члана управ-

ног одбора г. Немчанина Виктора. — Прва југословенска.

фабрика радиатора и котлова а. д. у Петровграду, упис чланова управног одбора г. г. дер Улманског Милана, Бјелинског Бгона и Костића Петра и упис члана 5 друштвених правила,

Виброгтан а:

Dr. Ivo Politeo: »Obrana {ednog optuženika (Plaidoyer)«, 1035 g., 63 str, štamparija »Gratika«, Zagreb.

РАЗНО — О каци је озпоуапо поуо атраупо Нипзко preduzeće, »Ente Nazionale Industrie Cinematografiche«, sa glavnicom od 10 ти. lira. Ono će se najviše baviti iznajmljivanjem filmova, a možda i originaliom produkcijom. Društvo je u zavi:snosti od državnog preduzeća »Luce« sa kojim ima zajedničku upravu. — Шзменом Правилника о упослењу стравих радника

рок за пријем молби за добијање одобрења за стране др-

жављане југословенске народности и руске избеглице продужен је до марта идуће године.

— Београдска индустријска комора изјаснила се противу предлога минималне наднице сугерираног од стра-

"це загребачке Трговачко-индустријске коморе.