Narodno blagostanje

Страна 306

među inostranog i domaćeg tržišta. Ona sprečava hivelaciju kurseva. Nacionaliziranie dolarskih papira u Većoj meri izazvalo bi porast kurseva na strani i pad u zemlji, pošto ne mogu ti papiri ostati do veka blokirani. Jednog dana se moraju deblokirati. Prema tome tu bi se postigla zarada na teret onih, koji su, verujući u državu, kupili te papire često po maksimalnom kursu.

Ne može se praviti bogatstvo ni iz čega.

Država treba da podnese izvesnu žrtvu za spasavanje osiguranika Feniksa. Ali to mora biti iz normalnih sretstava. U ostalom nisu za to potrebni ni veliki kapitali. Državna garancija može da bude isto tako korisna. Konačna šteta može

| НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

biti mnogo manja, no što se sada pretpostavlja, pa je pravo da država bude korisnica tog smanjenja štete u budućnosti.

Mi ne znamo kakvih ima sve kombinacija za preuzimanje portfelja Feniksa. Čujemo da je sugerirano osnivanje jednog WOVOF osiguravajućege društva od strane postojećih. To je najbolja kombinacija i nju treba prihvatiti, naravno ako ne bi bila najskuplja. Nioi treba delimično olakšati položai, a to može učiniti samo država svoiom garancijom. Država treba da garantuje društvu pokriće deficita iz preuzetog posla ukoliko on ne bude kompenziran dobiti iz istog posla. A osnivači novog društva treba samo da stvore potreban likviditet. ОБАВЕ, ПОЉОПРИВРЕДА

— Ministarstvo polioprivrede izradilo ie novi Pravilnik o kontroli prometa suvih šliiva i pekmeza, čije stupanje na snagu zavisi od pristanka Ministra trgovine i industrije. Pravilnik utvrđuje uslove, koje moraju ispunjavati suve šljive; određuje šest kvalitetnih stepena prema broju plodova u pola kilograma težine — od "0/ws5—-——-0/iao; propisuje se kako se ima spravljati pekmez, kako se ima vršiti kontrola prometa i kazne. Izrada ovakvog jednog Pravilnika pre bi spadala u domen Ministarstva irgovine i industrije, koje је pozvano da se stara o kontroli proizvoda namenjenih izvozu. Uostalom, propisi nisu ni do sada nedostajali, već efikasno sprovođenje kontrolnih mera i centralizacija kontrolne službe. Ova je, međutim, danas rasparčana. Ministarstvo poljoprivrede ima specijalno odeljenje za voćarstvo; u Ministarstvu trgovine postoji Centralna komisija za voće; Prizadu je poveren izvoz preferenciranih kontingenata suvih šljiva; pri Zavodu za spolinu trgovinu postoji takođe oisek za voćarstvo, a na unapređivahiu ovoga rade isto i banske uprave. Umesto ovoga trebalo bi izvršiti podelu rada na toi bazi, da se Ministarstvo poljoprivrede i banske uprave staraju o unapređivaniu kvaliteta, a Ministarstvo trgovine i industrije preko Zavoda za spolinu trgovinu i Prizada o pripremanju proizvoda za izvoz i njihovoj kontroli.

У Министарству пољопривреде одржава се интер: министеријална конференција заинтересованих Министар става по питању доношења уредбе о производњи памука у нашој земљи.

ИНДУСТРИЈА

— Румунија намерава да искористи своја знатна на: лазишта бауксита за подизање домаће индустрије алуминиума. Рачуна се да у земљи има око 22 мил. тона бауксита. За дневну производњу 1 вагона алуминиума потребна су 4 вагона бауксита. Како Румунија троши го: дишње око 250 вагона алуминиума, преостао би и известан вишак за извоз.

—- Год. 1985 извађено је у Русији 2,25 мил. тона мангана, према 1,73 мил. у 1984 и 1 мил. у 1938. Тиме она поседује око 95 светских залиха ове сировине.

— У Чехословачкој је сада на снази 787 картелских уговора према 712 почетком маја 1985 и 649 у истом месецу 1934. Нарочито живо било је картелисање у индустрији камена и земље, стакларству и индустрији металних прерађевина.

— Швајцарска влада решила је, ради што боље з2штите часовничарске индустрије, да се и она предузећа која не припадају организацији, морају придржавати одредаба у погледу цена, испоруке и плаћања које важе за

ПТАЈНА СЛУЖБА

организоване фабрике. За извоз механизма или саставних

делова потребна је дозвола Часовничарске коморе, која

о томе решава, после саветовања са стручним организацијама. Цене и услови испоруке и плаћања морају се са: општити Часовничарској комори. Непридржавање ове наредбе кажњава се.

— Удружење индустријалаца за Савску бановину тражило је на својој последњој скупштини: откуп клириншких потраживања наших извозника, снижење железничке тарифе, праведнију расподелу јавних дажбина, решење дужничког питања итд.

— Фабрике цемента у околини Сплита почеле су ових дана да смањују своје пословање. Творница „Далмација" у Каштел Шућурцу запослује свега око 100 радника, према 450 у нормално време, творница „Сплит“ на Мајдану, творница етернита „Салонит: у Врањицу и друге раде исто тако у смањеном обиму. То је дошло углавном због санкција и због забране увоза цемента у Африку и Алжир.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Између Немачке и Русије закључен је споразум о робном и платном промету у 1936 години.

—- Аустријски завод за унапређење извоза основао је филијалу у Анкари, ради повећања трговине с Турском Ова је већ у 1985 показала знатан пораст аустријског извоза (са 7,67 мил. шил. на 13,62 мил.), док је увоз из Турске опао (са 10,57 мил. шил. на 9,21 мил.).

— Румунија преговара са Енглеском о инвестицији вамрзнутих потраживања енглеских извозника у румунске руднике злата. Потраживања износе око 4 мил. фунти; ако би се сав овај износ инвестирао, Румунија би 25% извађеног злата употребила за отплату трговачких дугова Енглеској.

— Аустрија је у 1985 увезла 6260 коња према 3600 у 1934, и то отприлике по 50% из Мађарске и Југославије. И у 1936 опажа се врло жив увоз.

— Ради изравнања клириншког салда Швајцарска је купила од Мађарске 600 вагона шећера, а ускоро ће следити и куповина већих количина пшенице.

— Централа чехословачких трговинских, занатских # индустријских комора одлучила је да оснује Завод за унутрашњу трговину. Ова установа која ће служити уна: пређивању трговине у земљи и научној обради података о њој, неће бити потпуно нова творевина, него концен трација свих организација, надлештава и стручних установа које се (баве научним испитивањем трговинских односа. | |

— На овогодишњем пролетњем сајму у Лајпцигу постигнут је обрт од 390 мил. марака, према 290 мил. у