Narodno blagostanje

"Страна 518 ___

— Između Engleske i Rusije zaključen je sporazum prema kome Engleska daje Rusiji do 30 septembra 1937 g. na kredit robe u vrednosti od 10 mil. funti. Liferovaće se engleski gotovi proizvodi, izuzev municiju i ostali ratni materijal. Rusija će u visini vrednosti. svojih porudžbina izdaVati 5" /% obveznice sa petogodišnjim rokom. Za ove u punom iznosu garantuje engleski ured za izvozni kredit, koji - će ih preuzeti po paritetnom kursu i plasirati u Londonu. · Iznosi u funtama koji se budu dobili od emisije, uplaćivaće :'se kod Lloyds Bank u Londonu u korist ruskog trgovinskog "zastupnika, a ovaj će tim sredstvima plaćati engleske liferante.- — U Novom Sadu je održana konferencija produktnih Derza u vezi sa saopšteniem Prizada da neće preuzimati glavičavu pšenicu. Traženo je da Prizad otkupljuje i pšenicu slabijeg kvaliteta, pa i onu kod koje se zapažaju slabiji tragovi glavnice, bez odbitka manjka vrednosti, a onu koja je više uprliana glavnicom ili sneti, sa odgovarajućom bonifikacijom. NOVČARSTVO

— Пораст улога на штедњу код банака и штедио-ница у нашој држави износио је у мају о. г. 30 мил. дин. према истом месецу прошле године, а 24 мил. према претходном месецу (10.884 према 10.254, односно 10.860 мил. дин... Улози код Поштанске штедионице и Државне хипотекарне банке порасли су са 1.891 мил. у прошлој год. на 2.070 мил. дин. т.ј. за 179 мил. Достигнута је највећа цифра улога за последњих 5 год.

— Зајмови које су 20 наших највећих банака поделиле привреди, износили су: у мају о. г. 4.062 мил. дин., за 28.6 мил. мање него у 1985 год. У мају 1982 год. ови зајмови су износили 6.200 мил. дин.

— Земаљска штедионица у Олденбургу (Немачка) прославила је ових дана своју стопедесетгодишњицу. Она је најстарија постојећа штедионица у свету.

ЈАУМЕ FINANSIJE

— Кантон Женева обуставио је службу дугова. Финансије овог кантона последњих година су се све више погоршавале, што је дошло до израза и у паду курса 4% кантоналног зајма из 1988, са 83 крајем 1934 на 69,50 крајем 1985 и 56 у јуну о. г. Ово је први овакав случај у финансијској историји швајцарских кантона. Неке општине у западној Швајцарској су већ раније обуставиле плаћање камата, а тек недавно су исто учиниле 5 општина у кантону Нефшател.

— Обвезнице друге транше од 100 мил. дин. зајма за јавне радове почеле су котирати на свим домаћим берзама. : -

— Градско веће петровградске општине решило је да прима пшеницу за наплату градског приреза и о. год. Пшеница ће се примати по ценама које ће град 100818 од "Призада, одбивши градске трошкове.

— Министарство финансија дало је упутства за опорезивање земљорадничких зграда у општинама које су припојене градовима. Ове зграде подлеже редовној кућарини. Пореска основица за овакве зграде редовно ће се одређивати према одредбама Закона о непосредним порезима и разрезивати одговарајући основни и допунски порез.

— Наше Министарство финансија дало је објашњење да лица која производе вино и ракију из купљених или из сировина са властитог земљишта ради трговине, имају право да ово вино и ракију продају на велико без нарочитог права на точење алкохолних пића на велико и без плаћања точаринске таксе, само- под условом да продају "врше из магазина у месту производње и да воде књигу уноса и износ вина и ракије.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

"Бр. 32

= Рапзк! 5:/2% zajam od 2 miliona funti konvertovan je u Londonu u 4%, zajam u iznosu od 1,9 mil. funti po kursu od 99%.

— Државни приходи у Шведској изнели су у буџетској години 1985/36 9942 мил. швед. круна, док је било предвиђено свега 926,9 мил. дакле за близу 70 мил. више. Највећи је вишак код државних железница чији приходи износе 40 мил. швед. кр. према предвиђених 25 мил. затим код пореза на аутомобиле (96,9 мил. према 88 мил.) код царина (148 мил. према 137 мил.) и код пореза на доходак (153 мил. према 140 мил.). Услед оваквог стања државних финансија исплатила је дирекција дугова последње тромесечне благајничке записе који су били у оптицају, у износу од 15 мил. швед. кр. За сада неће бити потребне никакве нове краткорочне емисије. Укупно је било у оптицају од јесени 1934 до сада 60 мил. швед. кр. благајничких записа.

SAOBRAĆAJ

— У Аустрији је крајем јуна о. г. било укупно 108,13 хиљ. моторних возила, тј. за 7611 или 7,5% више него го“ дину дана раније. Највећи је пораст код путничких аутомобила (23,9 хиљ. тј. за 15% више него крајем 1934). Од тога су 6011 били нови аутомобили, купљени у току 1936, према свега 3730 у истом периоду 1935 год. Мотоцикла било је укупно 37,7 хиљ. (малих и великих), према 33,7, тј. за 11,8% више. Слабије је порастао број аутобуса (2,7%), док се број камиона смањио за 1%

— Odbor Međunarodne trgovinske komore za međunarodni telegrafski saobraćaj u svom izveštaju, koji će se u oktobru podneti međunarodnoj konferenciji uprava telegrafa pojedinih zemalja u Varšavi, naglašava da je potrebno sniženje taksa u telegrafskom saobraćaju, da bi se sprečilo smanjenje prometa koje bi inače moralo nastupiti usled sužavanja međunarodne trgovine i upotirebe uređaja kao što su bežična telegrafiia i vazdušna pošta.

— Уговорни поштари траже да буду увршћени међу остале државне службенике који су по „Општем правилнику о повлашћеној вожњи“ стекли право на јевтинију вожњу на државним железницама и бродовима у државној експлоатацији.

— Ради регулисања. пешачког и осталог саобраћаја у Београду донео је Управник града посебну наредбу по којој се одређује прелаз пешака преко најпрометнијих места и кретање и паркирање возила. Упоредо с тим уведени су интернационални саобраћајни знаци.

— Svelska drumska mreža, prema jednoj američkoj

statistici, iznosi 14,8 mil. kilometara. Na svaki kilometar otpada 2,4 automobila. U Americi je odgovarajući broj 4,9% na

prvom mestu su S. A. D. sa 5,1. U Evropi na svaki kilometar otpada samo l,4 automobil, ali su razlike između pojedinih država vrlo velike. Na prvom mestu je Engleska (6,7), a zatim dolaze Holandija (5,8), Belgija (5,3), Nemačka (preko 3), i Francuska (3). Na kraju spiska su Mađarska, Danska i Jugoslavija (po 0,4), Rumunija (0,27) i Poliska (0,93).

— Rumunija je u Danskoi poručila dva putnička motorna broda od po 8 hili. tona, za 6 mil. danskih kruna. Brodovi će ploviti na liniji Konstanca—Aleksandrija.

— Na konferenciji Glavnog zadružnop saveza iz Beograda rešeno je da se traži smanjenje tarife za prevoz Žitaпса 1 да se poljoprivredni proizvodi ne opterećuju VOZarinskim stavovima od 15% do 25% vrednosti same robe.

— U našoi državi ie od preko 800 državnih poštanskotelegrafskih i telefonskih ustanova smešteno samo 1592 u državnim zgradama a sve ostale nalaze se u zakuplienim privatnim kućama za koje se plaća godišnje oko 7 mil. din. kirije.

O emi a љ