Narodno blagostanje

= 8, август 1936.

Други врло повољан знак јесте све већи пораст запослених, како у произвођачко-прерађивачким радиностима, тако и код услуга и размене. Индекс осигураних код Сузора попео се у мају о. г. на 105,7 (1828 = 100), а за прва четири месеца износио је просечно 100,5 према 92,3 у истом периоду 1985.

Настављен је и пораст рударске производње. Просечни индекс за првих 5 месеци се повећао за 7,3 поена (на 101,4), достигавши ниво просечне производње за период 1926—1930 год. Број утоварених вагона је већи за 8,5% и износио је за првих шест месеци о. г. 634 хиљ. вагона. Повећао се и речни и поморски промет, а смањио се број стечајева и поравнања.

Државни приходи за првих пет месеци повећали су се за 332 мил. дин. или 8,5% на 3.879 мил. Приходи од непосредних пореза повећали су се за 125 мил. или 14,8% на 850 мил. од посредних пореза за 134 мил. или 12,3%, монополски за 9 мил. или 1,2% на 727 мил. државних предузећа за 38 мил. или 3,7% на 1.187 мил.

=== РророЦбапје рпугефић ришка

Porast svetske trgovine i U svetu koje u većini država industrijske proizvodnje traje već dve godine, nastavilo se i u drugom tromesečju ove godine, zahvativši ioš veći broj zemalja. Ubrzano naoružanje je, svakako, najviše uticalo na ovakav razvoi privrede u svetu. Vidni znaci pobolišania postoje baš u onim oblastima privrednog razvitka, gde se u periodu 1930—1934 god. kriza najjače osećala, kao što nam pokazuju podaci izneti u najnovijem mesečnom izveštaju Društva naroda.

Svetska trgovina bez Jtalije za prvih pet meseci ove godine iznela je 180,2 mil. zl. dolara prema 167,4 mil., tj. za 7% više.

Industrijska proizvodnia pokazuje još veći porast по svetska trgovina. Od 22 države, navedene u izveštaju, u Dprvom polgođu ove godine pokazuje opadanje industrijske proizvodnje prema istom periodu prošle godine jedino Italija. U maju, odnosno aprilu ove godine, indeks industrijske proizvodnje је premašio onai iz 1929 godine kod polovine od navedenih država, među kojima se od važnijih industrijskih zemalia nalaze Engleska, Švedska i Nemačka. U poređenju sa staniem u 1929 godini najnepovoliniji je položaj sadanjih ili doskorašnjih pripadnika »zlatnog bloka« (Holandije, Poljske, Francuske, Belgiie); za Švajcarsku nedostaju podaci. Porast za рочједпји godinu prosečno iznosi 10—15 poena, i najveći je kod Rusije i Mađarske. Kod proizvoda namenijenih daljoi produkciji, porast je prosečno za 50% veći od onog kod robe namenjene potrošnji. Automobilska industrija vodi.

Cene na veliko ili su stabilne ili rastu; od 45. država”

jedini je izuzetak Egipat, čiji je indeks cena pao za nekoliko poena. Uporedo sa tim, zatvaraju se makaze cena između industrijskih i agrarnih proizvoda, jer je porast cena kod glavnih polioprivrednih proizvoda veći пего Код таиstrijskih. U maju o. g., prema istom mesecu 1935 g., prema роdacima Društva naroda, vidi se smanjenje broja nezaposlenih: S. A. D. (za 9% na 11,26 mil.), Nemačka (za 3% na 0,64 mil.), Engleska (za 13,60% na 1,47 mil.), Poljska (za 14% na 0,41 mil.), Austrija, Belgija, Danska, Norveška, Holandija; dok je kod Francuske, Mađarske i Švedske stanje nepromenjeno. Nijedna od 25 navedenih zemalja ne pokazuje porast nezaposlenosti. Za Jugoslaviju su navedeni podaci naših javnih berza rada koji su neupotrebljivi.

Indeks broja zaposlenih (1999—100) u aprilu o. ге. iz-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

| Страна 515

nosio je u Kanadi 89,5 (prema 79,9 u istom mesecu prošle godine), S. A. D. 81,2 (78,8), Francuskoj 73,2 (79,4), Mađarskoj 96,9 (87,4), Japanu 112,5 (107,0), Poliskoi 78,7 (69,3), Engleskoj 104,9 (101,2), Čehoslovačkoj 80,2 (79,2), dok za ostale zemlje nedostaju podaci.

Садашња цена кукуруза на светском тржишту већа је од цена шшенице у исто време прошле године. Чикаго: је 1 августа нотирао цели долар за бушел, а септембра термин био је преко долара. Тако високи курс не памти се већ шест година. У поређењу < истим временом у прошлој години кукуруз је добио 39 цента или 65%, што значи знатно више него пшеница, јер се у истом времену курс ове повећао за 26 центи или 40%. Сем тога, тенденција је врло чврста и није искључено да цена и даље расте. На тај начин, најновије кретање цена кукуруза противно је свима прогнозама које су чињене почетком године у очекивању рекордне аргентинске бербе. У то време предвиђало се, да ће Аргентина имати огромну бербу која ће дати 1,500.000 вагона извозног вишка. Да се то остварило, био би постигнут највећи светски извозни вишак кукуруза. Пред том чињеницом трговина се ограничавала на најмање количине и цене су показивале лабаву тенденцију. Преокрет у ситуацији на тржишту дошао је половином јуна. Неповољне временске прилике — сталне кише — спречиле су да берба у Аргентини буде на време извршена и роба у добром стању отпремљена у магацине. Још ни данас берба није завршена; рачуна се да је обрано свега око 60%, а од овога једва да је око 10% окруњено. Целокупни принос цени се на око 950.000 вагона при чему ће извозни вишак бити око 700.000' вагона тј. мање од половине од онога колико је предвиђано у пролеће ове године. Поред тога, квалитет овогодишњег кукуруза у многоме су оштетиле кише. Влажност нове робе креће се између 15 и 22%, те је она за сада неспособна за извоз и захтева доста дугу манипулацију. Влада је апеловала на произвођаче да робу не износе на тржиште пре но што ова буде потпуно способна, те су услед тога видљиве залихе у аргентинским пристаништима сада упола мање од оних у истом времену прошле године. Понуде из Аргентине су доста ограничене и не прелазе тражњу. Према резултату бербе могло би се с правом претпоставити да ће Аргентина и у будуће одржати темпо понуда у сразмери тражње, јер је, до бербе на северној хемисфери, она остала једини продавац пошто је Јужна Африка распродала скоро целокупни извозни вишак, а подунавске земље не располажу неком знатнијом залихом.

Судећи по извесним чињеницама могло би се претпоставити да ће се садашња повољна тенденција одржати и после бербе. на северној хемисфери. Први оправдан разлог овој претпоставци јесте рђав исход овогодишње жетве јечма и овса у коме светско тржиште осећа приличну оскудицу. То иде у прилог повећања потрошње кукуруза. Много важније од овога јесте знатно погоршање изгледа за бербу у Сједињеним Америчким државама. Суша је поред пролећне пшенице, знатно оштетила и кукуруз. У прво време услед суше страдао је рано засејани кукуруз, али у другој половини јула оштећен је знатно и позно сејани. Док је пре месец дана америчка берба процењивана на 2.500 мил. бушела, Министар пољопривреде изјавио је, да ова неће бити већа од 1.300 мил. бушели, дакле нижа и од оне до сада најгоре у 1934 год. (1.880 мил. бушенли). За последњих 55 година у С. А. Д. забележена је најмања берба 1881 г. (1.245 мил. буш.). На тај начин за С. А: Д. у текућој економској години поставиће се у најоштријој форми проблем исхране стоке. Сада се већ рачуна као си-

Кукуруз — фаворит хосе житарица

| | | |