Narodno blagostanje

: 20, СА 1936,

— U Norkepingu, u Švedskoj, osnovana je nova fabri-

ka sirove veštačke svile i veštačke pređe »Nordisk silkecellulosa«. Pređa će se kao sirovina izvoziti u zemlje gde se proizvodi veštačka svila. Fabrika je u stanju :da proizvede za 24 sata 1200 kilograma veštačke svilene pređe, a po potrebi može se proizvodnja i utrostručiti. 5 | — Engleska industrija aviona stalno napreduje. Nova fabrika avionskih motora u Koventri-u počela je već sa radom, i do kraja godine će povećati broji radnika na 1000. Ona proizvodi, pored delova motora za račun drugih fabrika, i dva vlastita modela motora sa vazdušnim hlađenjem, za srednju i visoku kompresiju. Jedan ima 14 cilindara.i 1000 koniskih спаса, а drugi 18 cilindara i 1400 k. s. Uskoro će biti gotove još dve tvornice, fabrika aviona u Pendfordu i fabrika motora u Kentli.

· — Sedam engleskih fabrika automobila koje, prema programu naoružania, rade za Ministarstvo vazduhoplovstva, rešile su da se udruže u radnu zajednicu radi bolje raspodele porudžbina.

= Румунска влада је решила да новим предузећима за израду робе која се до сада није производила у земљи, да нарочите повластице, ако је њихова производња од значаја за националну привреду. У току 16 месеци од давања повластице ниједно друго предузеће исте бранше не сме увозити машине, потребне за производњу дотичних артикала. Ако повлашћена фабрика за то време већ почне са радом; забрана увоза се продужује за даљих 29 месеци.

— У Букурешту је основано акционарско друштво за производњу шалитрине киселине и нитрата, са капиталом од 35 мил. леја. Поред Првог румунског а. д. за производњу експлозива, које је себи обезбедило 80% акцијског капитала, учествују у новом друштву два енглеска и једно чехословачко предузеће.

SOCIJALNA POLITIKA

— Pretsednik Centralnog saveza talijanskih trgovaca Upozorio je sve učlanjene organizacije da su nadnice sada povišene radi iziednačenia sa povećanim troškovima Života i da, prema tome, ne sme sada nastupiti nov porast cena. Dalji porast cena i nadnica mogao bi dovesti do inflacije i do depresijacije lire, a to vlada ni u kom slučaju neće dozvoliti. Ko bude radio protivno, oduzeće mu se pravo na trgoуапје. — U julu o. g. bilo ie na području ljubljanskog okružnog ureda 89.740 osiguranih radnika, više za 7.530 ili 9,2% nego u istom mesecu prošle godine. Od 26 privrednih grana porast je kod 21 i najveći je kod gradnji nad zemljom (za 2.580 ili 58,2%), tekstilne industrije (1.658 ili 13,2%), gradnji železnica (694 ili 30,7%), ind. kamena i zemlje, metalurgije.

TRGOVINSKA POLITIKA

— Prema zvaničnoj engleskoj statistici na zemlje Britanskog carstva otpadalo je u prvom polugođu 1936 god. 41,5% celokupnog engleskog uvoza, prema 40% u 19935. i 28,4% u 1931. Od izvoza je 48,6% upućeno u te zemlje, preта 46,5% и 1935 1 43,7% u 1931. Ako se tome doda promet sa S. A. D., izlazi da se danas. preko 50% engleske spoljne

trgovine sastoji u razmeni „dobara sa anglosaksonskim zemljama. — У вези са национализацијом ратне индустрије из-

дала је француска влада декрет, по коме је за спољну тр-

говину ратним материјалом потребна паронита дозвола државних власти.

TRGOVINA

— Mabapcku министар трговине дозволио је опет терминске послове овогодишњом ражи и кукурузом. Пер= мински послови пшеницом и даље су забрањени.

"НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 561

— Turska vlada naredila je izvoznicima suvog belog grožđa (sultanik4) da odmah zaključe međusobni sporazum kojim će se obavezati da će se pridržavati zvaničnih utvrdđenih cena. Cene se, prema kvalitetu robe, kreću između 18 i 20 turskih lira po metr. centi, ali se mogu i promeniti, ako se ukaže potreba. 0

— Prema zvaničnim podacima naš izvoz za prvih 7 meseci 0. g. iznosi 1961,4 mil. din. prema 2080,8 mil. u isto vreme prošle god., a uvoz 92313,4 mil. prema 2046,4 mil. Trgovinski bilans je pasivan za 352 mil., dok je prošle godine bio aktivan za 34,4 mil. din. -

NOVČARSTVO

— Francuski ministar finansija Oriol ponovo je izjavio da ne misli da sprovede devalvaciju franka, i oborio se na kampanju protiv franka u engleskoj i belgijskoj štampi, čiji je cilj da odvrati izbegli kapital od povratka u Francusku. Ali uprkos tome francuska vlada će najstrožije kazniti sve

francuske kapitaliste koji prema novim odredbama ne budu

do kraja avgusta prijavili poreskim vlastima svoja potraživanja u inostranstvu.

— Početkom marta iduće godine otkazaće se Аја zalam Švedske gradske hipotekarne blagajne iz 1997 god. Ujedno izvršiće se konverzija u jedan 31/4% „amortizacioni zajam. U vezi s tim zabranio je Nemački devizni ured nemačkim imaocima tog zajma da učestvuju u konverziii. Oni su dužni da naplate svoje obveznice i da uvezenu protivrednost uruče novčaničnoij banci.

— Crćdit Communal de Belgique emituje 4% zajam od 400 mil. franaka na GO godina. Prva tranša u iznosu od 100 mil. fr. već je emitovana po kursu od 944} 1 potpuno upisana. Druga, u istom iznosu, emitovaće se odmah u ргоduženiu, ali po kursu od 95%. Računa se da će uskoro i grad Brisel emitovati zajam, u iznosu od 500 mil. franaka.

— Tri velike njujorške banke (Chase National Bank, National City Bank i Manifactures Trust Company) vratile su Društvu za sanaciju privrede (Reconstruction Finance Corporation) zajmove, dobijene početkom 1934 god. Banke su tada učestvovale u akciji Refika na zahtev vlade, iako“ same nisu imale potrebe za kredifima. Njihovo učešće bilo je, međutim, potrebno vladi jer nije htela da ova akcija izgleda kao milostinja. :

— Prema „Slovencu” :'Mariborska opština tražila je zajam od 18 mil. din. kod Državne hipotekarne: banke, koji bi

upotrebila za otplatu svoga duga kod MOTOR Mestne hranilnice. АИГАРЕТЕ лРД Арма.