Narodno blagostanje

26. септембар. 1936. ______

РОБНО ТРЖИШТЕ

Пшеница. — Светско тржиште пшенице и ове недеље развијало се у знаку врло чврсте тенденције. Курсеви су стално расли, изузев Буенос Аирес, који, у недостатку већег извозног квантума, не реагира на садањи скок. Ливерпул је достигао 8 шил. за 100 либри, односно 17 шил. 6 пенса за тону, што претставља највишу нотицу у текућој кампањи. Ротердам промпт попео. се на 6,47, хол. фор. за мтц., а Чикаго на 1168/, за бушел. О; узроцима најновијег скока цена говорили смо у прошлом извештају. Њихов утицај бива све већи, а поред тога повољној ситуацији за уновчење придружује се и стални пораст тражње. Француска жетва толико је оманула дасу се Французи почели интересовати за увоз из наше земље неколико десетина хиљада вагона пшенице. Велика тражња постоји и са стране Италије. М у осталим земљама средоземног базена жетва је далеко више подбацила но што се очекивало. Поред њих потребу увоза пшенице имају и Немачка, Аустрија, Швајцарска, Данска, Холандија, Белгија итд. Насупрот овако великој тражњи понуда је доста ограничена. Мађари, као што је познато, не нуде скоро ништа изван својих аранжмана са појединим земљама. Бугари и Турци глатко распродају своје вишкове земљама у базену Средоземног Мора. Румунија је понова снизила извозне премије за пшеницу и устеже се од продаје по светском паритету тражећи знатно вишу цену. Од прекоморских земаља Аргентина и Аустралија скоро не доmase у обзир. Према томе, остаје једино Канада, али се ова такође устеже од већих ангажмана осећајући да у садашњој. ситуацији има монополски положај на светском тржишту пшенице, који може без икаквих тешкоћа да одржи све до појаве нове аргентинске и аустралијске робе.

Овакав однос на светском тржишту пшенице створио је прилично нервозну ситуацију, коју, сем тога, потенцира и заоштрена политичка ситуација у свету. Из тих разлога постоји уверење у западним трговачким круговима да ће цена пшенице и даље расти. По њиховом мишљењу потребно би било да само једна од земаља већег светског значаја покаже намеру стварања резерве у пшеници па да цене невероватно скоче. У сваком случају они истичу, да нема више ни помена о томе да би цене могле знатније да падну.

Домаће тржиште се развија у складу са ситуацијом на светској пијаци. Ситуација је веома чврста. Довози су и У овој недељи били врло слаби. Пошто је берба кукуруза почела у велико, а ускоро почињу и пољски радови, то више не треба очекивати знатнију понуду од стране произвођача. Из тих разлога цене на свима линијама далеко су премашиле дириговане Призадове цене. Сем тога, смањена је и разлика између појединих квалитета, јер приватни извозници не продају одређене провенијенције, већ мешају потиску са бегејском и, савском робом продајући ову мешавину као просечни југословенски квалитет. Од прошле недеље Призад није добио ни један. вагон. Према томе, уколико би он настојао да искористи преференци-

ране контингенте, што би свакако било потребно, он би.

морао имати могућност да купује по дневним берзанским ценама. Иначе на домаћим берзама пшеница је приватно рађена по следећим ценама: Тиса 143. 50. дин., Србија, Дунав— Сава 136—141 дин.

Према курсевима од среде паритет према. BOB? My, по одбитку царине, терминских трошкова и подвозних трошкова од наше станице, био је 142— дин. према 137— дин. у прошлој среди, односно 126—128 дин. претпрошле среде. Паритет према Ротердаму био је 156 дин.

НАРОДНО БЛАГОСТ АЊЕ

Страна 639

само за промптну робу, док је термин октобар—новембар, супротно досадањем развоју, био нижи од ливерпулског. (Ова промена тумачи се тежњом Холандије да дође до што повољнијих уговора са Румунијом и Југославијом односно куповине пшенице.

Кукуруз. — Светско тржиште кукуруза и даље је у знаку чврсте тенденције. Ротердам је ове недеље остао стабилан и нотирао је 4.12 хол. фор. за мтц, а Чикаго је био 110 центи за бушел.

Код нас је берба у пуном јеку, а довози ће почети вероватно већ крајем месеца. Сушени кукуруз стално се тражи; изгледи за уновчење више су него сјајни. Стари кукуруз је рађен ове недеље по следећим ценама: паритет Инђија 90—92 дин, шлеп Дунав— Тиса 91—92 дин.; нови сушени кукуруз: франко шлеп Дунав— Тиса за октобар 82—89.50 дин, франко вагон паритет Инђија 78дин. штеп Дунав— Тиса.

Свеже воће. — Извоз свежих шљива постепено се све више смањује, јер на увозничка тржишта стиже у довољним количинама домаћа роба, а у Швајцарској смо исцрпли контингент. Поред тога, за извоз у ово време долази у обзир једино роба из брдских крајева, која може да издржи транспорт. Цене свежих шљива ове недеље на појединим иностраним тржиштима биле су следеће: у Бечу 20—30 гроша за кг. према квалитету; у Прагу 130—140 кр. за 100 кг; у Пољској-60—80 злоти за 100 кг.; у Швајцарској 16—17 фр. за 100: кг. франко Букс.

Извоз грожђа упућен је углавном у Беч и Праг, јер се извозници устежу од немачког тржишта услед клиринга. На бечком тржишту наше грожђе продавано је ове недеље по 70—75 гроша кг. у Прагу 3,50—8,80 кр. у Пољској 1.25—1.30 злоти, у Немачкој 0.45—0.50 мк., у Швајцарској 0.22 фр. кг.

Суве шљиве. — Довоз сувих шљива отпочео је у понедељак. За прва четири дана довози су, изузев брчанску пијацу, били врло слаби. На брчанску пијацу довезено је око 200 вагона, а на сва остала једва 150 вагона. Према очекиваној продукцији од око 5000 вагона довози су врло мали, па се још не зна узрок овоме. Услед овако малих довоза, а знатно веће тражње цене су се формирале на бази око 260.— дин. за оригиналну робу тј. 20— дин. мање но што Призад плаћа за решетану робу, но ова разлика оправдана је калкулацијом решетања и предаје.

Призад је објавио да ће 28 септембра почети интервенцију на тржишту, и одредио следеће појединачне цене:

Динара: за 100 кг. 70—75 360 80—85. 310

95—100. 270 110—120 260

све паритет Брчко. Ако би резултати сушења и решетања показали да поједине врсте неће бити заступљене у предвиђеном сразмеру, онда ће се горње појединачне цене изменити.

· Према објављеним условима Призад ће преузимати само квалитетну робу у жељи да на иностраним тржиштима поврати и обезбеди добар глас нашој шљиви. У том

циљу он је организовао и властиту контролу. Најмања

количина коју ће Призад преузимати износи један вагон. Олакшица за произвођаче учињена је у томе што ће се од њих преузимати оригинална роба, коју би потом Призад сам у својим магацинима решетао и манипулисао.