Narodno blagostanje

Страна 684

— »Gospodarska sloga« dala je seljacima karlovačkog sreza besplatno za setvu 2 vagona pšenice i po 1 vagon raži i ječma. Uiedno se po pojedinim opštinama podižu hambari.

INDUSTRIJA

— Веја ока hemijski trust Union Chimique Belge iskazuje za 1935/96 god. dohodak od 42,4 mil. belg. fr. prema 93,95 mil. u prethodnoj godini. Društvo je u toku godine iznelo na tržište nekoliko novih proizvoda. Kao nuzproizvodi kamenog uglja proizvode se nove vrste veštačkog gnojiva, specijalna ulia, crni lak i dr. Naročito mnogo novih artikala dalo ie odeljenje za izradu lekova. Poboljšan je sastav lekova protiv gube, izrađeni su novi specijaliteti protiv malarije i pronađen je nov organski produkt koji će se upotrebiti kod laboratorijskog ispitivanja raka.

— Medunarodni pamučni odbor izjasnio se protiv uvOđenja radne nedelje od 40 Časova u pamučnoj industriji, jer je nepraktična.

— Filipsov koncern osnovao je novo društvo PhilipsSchall GmbH koje će u Nemačkoi proučavati i širiti FilipsMilerove aparate za mehaničko fiksiranje zvukova. Društvo će es u prvo vreme baviti uglavnom proučavanjem mogućnosti za pobolišanie i primenu aparata, a docnije i DTrodaiom. Naročito se računa sa primenom ovog aparata kod proizvodnje tonfilmova, čime bi se mogli znatno smanjiti troškovi snimanja.

— Nemački koncern Continental Gummiwerke ima danas 112 preduzeća i zastupstava u svetu. Koncern proizvodi oko 30 hilj. raznih artikala (10 hilj. tehničkih, 8 hili. pribora uz vozila, 6 hili. hirurških, 3 hili. za odeću, 1 hili. igračaka i sportskih potreba, 2 hilj. vrsta pneumatika). Vrlo važna je sve veća upotreba sintetičnog kaučuka »Buna« kod izrade tehničkih artikala i automobilskih guma.

— Prema rumunskim novinskim vestima zaključen ie između Rumunije i Čehoslovačke ugovor o podizanju jednog velikog industrijskog preduzeća u okolini Brašova. Verovatno će se proizvoditi ratni materijal. U ime Čehoslovačke pregovore je vodio generalni direktor Škodinih preduzeća, 2. Fijala. | (ЛИ |

— Pregovara se o fuziji dva velika rudarska koncerna u poliskoi Gornjoj Šleskoi, Laurahitte i Kattowitzer A. G. Poliski deo akcija ovih društava drži »2једпосепје СогписоHutniče Varšavje«, iza kojega stoji država. »Zjednočenje« ima nameru da jedan deo akcija proda privatnicima. Na tai način država bi prenela na privatan kapital jedan deo Tizika koji ije sada snosila sama.

— U pogledu elektrifikacije. Čehoslovačka stoji danas.

na sedmom mestu u Evropi. Proizvodnja struje. danas iznosi oko 3 milijarde kilovat-časova, ti..za oko 1l milijardu više nego 1931 god. Najviše je elektrifikovana Moravska sa Šleskom (75%). Treba, međutim, imati na umu da se najveće lelektrične centrale u državi tek grade; kada budu gotove, DOrašće proizvodnja struie za skoro 30%, a naročito u zapadnoj Slovačkoj i Podkarpatskoi Rusiji.

— Rudarski resor Ministarstva Suma i ruda podelien je na odeljenje za vrhovni. rudarski nadzor i odeljenje za upravu državnih rudarskih poduzeća. U O i Skoplju osnovana su rudarska glavarstva. Taj naziv dobila. su i postojeća rudarska satništva u Zagrebu i Sarajevu, dok je rudarsko satništvo u Splitu pretvoreno u rudarsku inspekciju.

— Generalna direkcija državnih železnica rešila je da skreinice, telefone, eksere i ostali materijal za novć železničke pruge, koje se grade, nabavi isključivo 'Rkod domaćih firmi (Sartid, Novi Kromar, Brodska fabrika Паола. Mater" jal će stati preko 7 mil. опата

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

— У Русији су с успехом вршени огледи производње вештачког графита из антрацита.

— U Čehoslovačkoj je usled manjeg klanja stoke nastupila oskudica u teškim kožama, koje se upotrebljavaju naročito za izradu pogonskog remenja (transmisija). Remenari su zato rešili da mesto takvog remenja isporučuju po dva slepliena slabija kajiša.

= На конгресу Савеза електричних предузећа резолудијом тражено је од владе: да донесе закон о електрификацији земље, да укине сваку трошарину на струју, да законом забрани увођење · самоуправних дажбина на сировине, полуфабрикате и помоћна сретства за производњу електричне енергије, да поврати на снагу укинуте царинске повластице на струјомере и каблове и да ослободи царине машине и трансформаторе који се не израђују у земљи, да изда упутства да нема места примени Закона о сузбијању скупоће на цене електричне енергије, пошто су све те цене већ одобрене од власти, да смањи таксу на оверу струјомера и да консултује претставнике Савеза, ако предузима мере које се тичу електричне индустрије.

— Мађарска фабрика машина Ганц намерава да постигне известан попуст од стране својих иностраних поверилаца и да остатак дуга амортизује у току неколико година. Инострани дугови предузећа износе 30 мил. пенга. У вези са уређењем ових односа предузеће ће почети преговоре и са мађарском државом ради наплате својих потраживања од ње.

— У Немачкој ове кампање рачуна се са прерадом 105,8 мил. метр. центи репе у шећер, према 98,6 мил. лане, тј више за 7,4%. Производња шећера, међутим, порашће према истој процени само за 3,6%, са 16,74 на 17,34 мил. метр. центи, јер овогодишња репа садржи мање шећера него лањска.

— Већу производњу шећера него лане очекују У претстојећој кампањи Чехословачка (за 21%), Турска (за 14,3%), Мађарска (за 10%), Ирска (за 9%) и Белгија (за 4,9%), a мању Румунија (за 42%), Аустрија (за 27%), Данска (за 14%) и Пољска (за 2%).

— Надлежне власти су одобриле да може почети са радом нова фабрика алкалоида Браће Огњановића у Скопљу која ће моћи прерадити годишње око 35 хиљада кгр. сировог опиума тј. око половину целокупне наше производње опиума. Поред морфина производиће се и низ других опиумских препарата.

— У Русији се врше огледи за добијање погонског горива путем подземног претварања мрког угља У плин. Из овог плина производе се после синтетични бензин и парафин. | — У Италији пронађен је начин за добијање глицерина из дробљеног пиринча и пиринчаних отпадака. Из 100 кг. дробљеног пиринча добија се 30,4 кг. глицерина, 7,8 кг. етилалкохола и 7,1 кг. биљног казеина..

— Код Рероса (Ебгоз) у Норвешкој откривена су но= ва велика лежишта бакра која садрже 25—80% бакра. Јед“ но од лежишта дуго је 2,5 километра, и широко 400: метара. — Финском парламенту предложен је нацрт закона о унапређењу шумске привреде, са циљем да се годишња производња дрвета повећа са 444 мил. кубних метара на 80 мил. Индустрија прерада дрвета, чија годишња производња има данас вредност од 5 милијарде“ финских марака, могла би на овај начин утростручити своју продукцију. Мере, које треба предузети, биле би у првом "реду дренажа подводног земљишта, пошумљавање | и нега. „закр: жљалих комплекса,