Narodno blagostanje

|)

21. новембар 1936,

<< годишњак“,

=== „Филмски. који

И посета биоскопа показу- је ових дана објављен, доје пораст народног бла- 460 је податке Државне ОС филмске централе о нашој кинематографији, који се

могу убројити међу најпрегледније и најисцрпније у нашој оскудној привредној статистици. Први пут су објављени подаци о кретању продатих улазница у Београду и Загребу, који су најбоље мерило за оцену пословног успеха и развитка ове привредне гране. |

Побољшање привредних прилика и пораст куповне снаге у прошлој и овој години дошли су до изражаја и у повећаном броју продатих улазница.

У Београду је прошле године продато 2.640 хиљ. биоскопских улазница за 21.940. хиљ. дин., више за 53 хиљ. п 300 хиљ. дин. него у 1934 год, а у Загребу 2.280 хиљ. улазница за 16.868 хиљ. дин. више за 105 хиљ. улазница н мање за 136 хиљ. дин. Међутим у првом тромесечју о.г. је осетно повећање. У Београду је продато 900 хиљ. улазница за 8.070 хиљ. дин., више за 16% и 19% Загребу 848 хиљ. и 5.739 хиљ., више за 31% и 21%.

Из горњих података, као и детаљног прегледа продатих улазница види се да је порасла продаја јевтинијих улазница, док је скупљих опала. Значи, да је порасла посета сиромашнијих слојева, који посећују репризне биоскопе.

Слично стање се констатује и за Немачку. Према

подацима немачког Завода за проучавање коњунктуре било је у немачким великим градовима од априла до јуна 1936 за 17% више посетилаца биоскопа него у истим месецима лане; приход од улазница био је већи за 20%, у средњим градовима чак за 28%. Повећање посете биоскопа повољно је деловало и на позајмљивање филмова и на филмску индустрију. Извоз филмова, међутим, још увек је доста слаб у поређењу са ранијим годинама.

ЕЛЦЕН ПРЕЛЕТ ТНЕРЕРУСЛЕШЕЛЕНЕА : OSS OL O E. Пемачка влада је, проводе-

ћи консолидовање државне политике привременог финансирања јавних радова, расписала за конац новембра ов. год. нови консолидациони зајам. Износ зајма је 500 мил. марака, од чега је 100 мил. већ уписано. Благајнички записи, који су досада носили камате од 4:1»%, продаваће се сада по курсу од 985 са роком од 6 до 12 година, при чему ће се после шесте године сваке следеће “6 зајма извлачити коцком. Уплате имају да се изврше у јануару и фебруару следеће године.

Ефективни интерес се рачуна при просечном року од девет година Ha 4,67%, што одговара ефективном укамаћењу досадашњих рентних папира. 47 | %-тни зајам

Још један немачки зајам

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 765

од 1985; који је издан по курсу од 8917, npH 2% годишњој амортизацији, давао је ефективно укамаћење од. 4,65%. 4 | - -%-тни благајнички записи од 1985, који су | издани no курсу 985, уз 5—10 годишњи рок давали су 4,68%, а благајнички записи од 1936 уз 6—12 Поди рок укамаћење од 4,665%. '

Иако се нови зајам расписује кратко време по летошњем упису од 700 мил. марака, верује се да ће овај зајам успети, јер су технички услови врло повољни. Сем овог, садашњем зајму су претходиле уплате на старије емисије у износу од 200 мил. марака, чим је тржиште капитала знатно осиромашило. Пре свега треба приметити да је садашња сума нешто мања и да термини за уплате долазе тек у ликвидним месецима јануару и фебруару,“ Новчано тржиште, које је после летошње емисије постало оскудно, као што показује прилично поуздани барометар сола менице Голддисконтбанке, које су пале са 700 мил. у јулу на 30 мил. у септембру т. г., показује. сада очекивани ликвидет са 400 мил. марака сола мениua у оптицају. Ликвидност је наступила, нако сада, према стању коњунктурне, нормални извори ликвидности, редукција лагера — ограничење инвестиција, лагано пресушују. Даље, и банке се, због преоријентације владе на дугорочније зајмове, све мање баве новчаним тржиштем. Ликвидност је према томе постигнута углавном државним мерама привременог финансирања. Консолидација је постала потребна, да би се избегао инфлационистички пораст цена. На тржишту капитала дају се утврдити сви елементи за упис државног зајма. Ренте, истина, нису показале скакање курсева вредносних папира у последње време, али нису до сада претрпиле никакав пад, тако да се може у свако време рачунати са сигурном прођом без губитка. Ова стабилност поверења резултат је специјалне неге, коју је новчано тржиште имало од банака, нарочито Рајхсбанке, и од заштитних мера државе.

Ако нови зајам буде уписан до средине фебруара, досадашња консолидација свих зајмова изнела би укупно 4,03 милијарде марака. Од тога отпадају: 1,686 мил. на 1935, 1,805 мил. на 1936. Половица ове суме, наиме 1,940 мил. преузета је директно од штедионица, задруга и осигуравајућих друштава, чим је јавна емисија била сувишна. На концу треба поменути и консолидационе мере друге врсте, које немачка влада такође проводи. То су: мере реприватизације, чему су у току ове године претходиле: скоро повраћених 22 мил. марака акција комерц. и приват. банке, продаја 3,6 мил. Дешимаг акција, 100 мил. марака Шталферајна и 82 мил. Хамбург-Сид акција. На исти начин су неким приватним друштвима дозвољене емисије, да би се омогућиле реприватизације одн. уштедиле државне субвенције. Највећа мера ове врсте је дозвола емисије заложница, чији ефекат такође има да служи финансирању јавних радова.

ОБАВЕП

ИНДУСТРИЈА

— U Nemačkoj je u znaku provođenja četvorogodišnjeg plana zabranjena upotreba sivih i čeličnih izleva za Dpoklopce otvora na tlu, armiranje ulica, stubove, kandelabre, natpise i sl. Samo u naročitim slučajevima kontrolni ured će na molbu izdavati dozvole, kao izuzetak od ove zabrane.

ТАЈНА СЛУЖБА

— Za organizaciju nacionalizovane industrije avijacije francuska vlada namerava da osnuje četiri društva. Društvo za jugozapadnu Francusku obuhvatiće fabrike Lioreće—Olivier, Marcel Bloch, BIćriot, Farman i biro studije Marcel Bloch u Courbevoie i Chateauroux, Begles, Bordeaux i Rochefort. Državna poduzeća za severnu i istočnu Francusku osnovaće se tek u decembru. Fabrike motora Hispano—Suiza, Gnome,