Narodno blagostanje

6, фебруар 1937.

ШТРАЈКОВИ

— У фабрикама цемента у Сплиту и околини ступило је у штрајк 2.200 радника. Радници су зачлањени у Хрватски раднички савез, а тражили су повећање зараде за квалификоване раднике за 1,50 дин. по сату и за неквалификоване за 2,50 дин, и колективни уговор. Послодавци су нагласили да најмања надница износи 28 дин., а просечна квалификованих радника 40 дин. и да нису у стању да поднесу даље издатке које цене на 8—12 мил. дин. годишње. Штрајку су се прикључили осим радника чланова Хр: автског радничког савеза и чланови других синдикалних организација.

TURIZAM

— Putnici u Grčku mogu sa sobom poneti 6000 drahmi za boravak od 10 dana, a ako borave do mesec dana sa svaki dalji dan 600 drahmi. U efektivnom novcu može se poneti u Grčku najviše 1000 drahmi a ostatak u kompenzacionim bonovima. Polovina tog iznosa može da se sastoji od doznaka na naš blokirani račun kod Grčke banke, koje prodaje Narodna banka.

— Од 1 априла о. г. биће у Немачкој издати нови хотелски бонови уместо старих који су показали неке недостатке. Бонове ће издати Средњеевропски путнички биро на основу споразума са стручном групом угоститељских заната. Предвиђено је десет класа почевши са 4,50 марака, односно 5 марака у главној туристичкој сезони, до 13.50 односно 15 марака. Разлика између појединих класа, која је износила 1.50 марку, биће сведена на 1 марку.

RAZNO

· — U Zagrebu od 1.165 lekara 708 su u javnoj službi, 328 žive od privatne prakse i 128 su volonteri ili nezaposleni.

— Španska vlada uvodi oporezivanje dobiti stranih metalurgijskih i hemijskih firmi uz plaćanje i polovine poreza za poslednje dve godine.

— Italija ie uposlila do 12 decembra 1936 21.785 otpuštenih vojnika u Abisiniji.

— Na licitaciji stečaine mase JI a. d. Šipad ie kupio sve ponuđene objekte, lokomotive, osovine i Тегее vagone, motorne dresine i 1. d.

БИБЛИОГРАФИЈА

Одлуке Државног савета 1933—1985. Средили Божи: дар Протић, члан Државног савета, и Властимир Ј. Лучић, секретар Државног савета. Издање Француско-српске књижаре А. М. Поповића, Београд (недавно изашла збирка).

Наша правна литература дуги низ година се ограничавала на објављивање пречишћених текстова позитивног законодавства, при чему је знатно занемаривано економско-финасијско законодавство. Отуда у последње време вапијућа потреба за књигом те врсте. Ту потребу задовољава савршено горња књига.

Поред решења Опшште седнице Државног савета са опширним образложењем за периоду 1933-1985 год., збирка садржи 444 до сад необјављених одлука овог нашег Врховног административног суда, и то само одлука у коа су примењени прописи који су у важности.

"у се налазе одлуке по пореским прописима и то: по о о непосредним порезима; по Закону о катастру земљишта; по Закону о насељавању јужних крајева; по Закону о Привилегованој аграрној банци; по: Закону » скупном порезу на пословни промет; по Уредби о разрезу и наплати пореза на луксуз. Код Закона о непосредним

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 91

порезима поклоњена је особита пажња скро свим питањима која се односена разрез и наплату друштвеног пореза. Сматрамо да није ни потребно указивати од колике ће то важности бити за сва предузећа и уопште друштва обавезна на јавно полагање рачуна.

Збирка садржи и одлуке по царинским прописи-

"ма: по Царинском закону; по Предлогу закона о општој

царин. тарифи; пе: Царинском поморском правилнику; по Правилнику за слободна царинска складишта у поморским лукама. По таксеним прописима: по Закону о таксама; по одредбама о таксама из Закона о државној трошарини, таксама и пристојбама; по Закону о државној трошарини; по Закону о државним монополима; по Правилнику орегулисању промета девизама и валутама; по Закону о ис-

плати Ратне штете и по самоуправним дажбинама: бановинским и општинским. Поред ових чисто финансијиских спорова, збирка

садржи велики број одлука о организационом склопу државне управе уопште, а особито о поступку и роковима за подношење жалби и тужби.

Ништа мање није важан одељак у коме су садржа не одлуке по Закону о осигурању радника и другим прописима из социјалног законодавства; затим одељак одлука по споровима из законнодавства ресора Министарства шума и рудника, или одељак одлука из ресора Министарства пољопривреде, а поготово одељак одлука донетих по прописима и законодавства ресора Министарства трговине и индустрије као што су на пр. оне по Закону о радњама, Закону о разрезивању и наплаћивању коморског приреза или Уредби о заштити новчаних завода.

Због свега овог ова збирка претставља једну целину за себе као огледало нове још необјављене праксе

_ Државног савета.

Сређена по законима и законским прописима, а снабдевена регистром одлука по прописима који су у њима примењени, затим регистром одлука по именима тужилаца а садржајем појединих одлука, ова збирка омогућује сваком, и правнику и неправнику, лаку и практичну употребу, те ће, несумњиво, због тога бити сваком пословном човеку од нарочите користи.

Уредба, правилници и упутства о картелима. Са коментаром д-р Јосипа Кораћа. Издаје Министарство трговине и индустрије.

· Књига садржи:

1. Предговор;

2. Пречишћен текст Уредбе о картелима са објашњењима; 3. Правилник за извршење Уредбе о картелима;

4. Правилник о начину регистровања картела и руковању збирком исправа; :

5. Правилник о руковању и употреби средства фонда за контролу картелних уговора;

6. Уредба о картелном суду;

7. Решење о наплати доприноса за контролу картелних уговора;

8 Упутства о евиденцији цена оних врста робе које производе картелисана предузећа.

Цена књизи је дин. 15— по примерку, а може се добити код Централе индустријских корпорација у Бео-

"граду и у свим већим књижарама.

ИЗ. ПОСЛОВНОГ СВЕТА

· Зборови акционарских друштава

7. фебруар. — Уједињене банке у Крагујевцу (вапредан). j 9 фебруар. — Мартиншћица Журково д. д. за про

мет некретнинама, Сушак (редван).