Narodno blagostanje

24 април 1957. _____

је великим делом везана за женевско банкарство ин женевски адвокатски ред. Г. Барбеј је свршио права и по томе је дошао у Међународну трговачку комору, где се показао као првокласна снага у Секретаријату. Он је данас десна рука првог секретара, г. Пјера Васера, који овог пута није могао доћи, а који иначе, као приватан туриста, добро. познаје Југославију.

Господа долазе у Београд пре свега уочи конгреса Коморе, који ће се одржати у Берлину крајем јуна. Овај је конгрес одувек био предмет великог интереса, од стране југословенских привредника. Овог пута су на дневном реду најактуелнији међународни економски проблеми о којима је потребно да се Претседништво споразуме са националним комитетима. Међутим, ми имамо утисак, да то није једини разлог због чега господа праве овај пут. Ма

__ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

| Страна 263 имамо утисак да је акција за економско разоружање, на чије је чело постављен г. ван Зеланд; бивши професор политичке економије на универзитету у Лувену и претседник белгијске владе, поверена и Међународној трговачкој комори која је од вајкада била пандан свима службеним акцијама у корист економског зближења народа, односно за уклањање сметњи међународној размени добара.

Наш се Национални комитет спремио да дочека го- . сте онако, како им то припада. Данас по подне биће одржана конференција, увече ће бити банкет, а у међувремену ће господа доћи у додир и са нашим меродавним факторима за економска питања.

Ми срдачно поздрављамо Делегацију Међународне трговачке коморе у Београду.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

ПОЉОПРИВРЕДА

— Према извештају мађарског Министарства пољопривреде обилне кише у марту много су омеле обраду земљишта. Како је рђаво време у јесен прошле године утицало на смањење засејане површине за 15—20%, то су изгледи за овогодишњу жетву пшенице и ражи доста неповољни и мора се рачунати са смањењем приноса.

— Бугарски професор Долински овјавио је податке, који показују да од 1926 г. до 1938 г. у Бугарској расте удео поседа од 2—10 ха са 61% на 68,48% по броју и са 49% Ha 56% по површини. Број поседа од 10—30 ха је непромењен са 14% и 34%, док је удео малог поседа пао са 24% на 16% по броју, а по површини нешто порастао, са 3,0% на 3,9%. Удео поседа већег од 30 ха по броју је са 0,6% остао непромењен, а по површини је пао са 13,2% на 5,17%. Ови подаци показују да се ситни посед све више смањује, да велики губи на укупној површини, а средњи остаје непромењен. Тенденција развитка поседовних односа у Бугарској јасно иде ка малим и средњим поседима од 2—80 ха.

— 200.754 произвођача дувана на 115.092 ха произвело је у Грчкој у 1936 г. 48,7 мил. кг. дувана. У претходним двема годиштима био је број произвођача 149.056 и 139.907, засађена површина била је 85.706 и 77.699 хектара а произведено је 45 мил. кг. и 40 мил. кг.

— Општине у Савској бановини често се обраћају „Господарској слози“ да им пошаље стручњаке за преглед финансијског пословања општина. „Господарска слога" обавестила је општине, да ће само у тим случајевима изићи у сусрет њиховом тражењу, ако постоји закључак општинског одбора који је потврђен од претпостављене власти.

— Једна трећина жетве пшенице на југу Чилеа, који је пољопривредно најнапреднији крај земље, сасвим је уништена, док су друге две трећине дале врло слаб принос. Прошле године жетва је дала знатне извозне вишкове, који су услед повољне коњунктуре били извезени, тако да ове године Чиле мора да увози шненицу, првенствено из Аргентине по вишим ценама, него што су биле прошлогодишње извозне. Због тога су цене житарицама и хлебу стално у скоку и више су од оних које утврђује званична Комисија за житарице. Цене и осталим главним увозним производима скачу услед пада курсне вредно: сти пезоса, тако да је и иначе слаба куповна моћ све мања. Повећање извоза аграрних производа имаће непо| BOJBHOr дејства и на платни биланс, који је годишње оптерећен са 2.6 мил. фунти за отплату иностраног дуга;

— Од 16—21 јуна одржава се у Хагу Интернационални аграрни конгрес. Досада су у следећим. земљама основани национални комитети ради припрема за конгрес: Југославији, Аустрији, Немачкој, Италији, Чехословачкој, Мађарској, Белгији, Бугарској, Данској, Естонији, Финској, Француској, Енглеској, Пољској, Пар ој Норвешкој, Португалу и Тунису.

— У току депресије чехословачка производња пшенице развила се преко потреба домаћег тржишта. Вишкови су обарали цене, тако да се морао завести монопол трговине пшеницом. Да би се ограничила производња, одреБена је била ниска цена. Ове године засејано је 1,000.000 ха озиме пшенице мање. Исто тако смањена је површина под шећерном репом, а повећала се под индустријским биљкама. Тако се чехословачка привреда враћа у равнотежу из времена пред кризу. Рачуна се да ће ове године преостати од старе жетве 40.000, тона а ова количина оси“ гурава национални конзум за случај неродице.

— Prema podacima jedne centrale ха poljoprivredno kjigovodstvo u Danskoj, koja obuhvata 200 imanja, ukupni bruto prihod po ha bio je u 1935-36 g. 616 kruna prema 558 u prethodnoi godini. Prihod po pojedinim granama bio je sledeći: ratarstvo 70 kruna prema 56, stočarstvo 272 prema 230, svinjarstvo 186 prema 197, druge domaće životinje 30 prema 30. Troškovi po ha izneli su 523. prema 480, i to za rad 296 prema 209, za kvalitetnu stočnu hranu 92 prema 88, umetno gnojivo 24 ргета 23, drugu robu 60 prema 46 i druge troškove 121 prema 111. Čist prihod bio je 93 krune prema 78. Kod poljoprivrednih imanja na koje se odnose gornji podaci iznosio je rentabilitet 4,đdšd% prema 3,5%, ako se uzme vrednost po knjigama i 4% prema 3% po prometnoj vrednosti. -

— Grčki ministar poljoprivrede izjavio je, da Je uveren u mogućnosti povećanja proizvodnje pšenice -do te mere, da se pokrije potreba zemlje. Prirodni uslovi nisu nepovolini, potrebna je samo racionalizacija obrade zemlje. Vlada sa svoje strane nastoji da popravi klimatske uslove, pošumličnjem i da unapredi skupljanje vode u pokrajinama gde je kiše malo. |

ИНДУСТРИЈА

— Енглеска фабрика гума за аутомобиле Дунлоп почела је да производи и бранике од гуме, који услед повећања саобраћајне сигурности имају одличну прођу. Досада: је већ 2:500 аутомобила | снабдевено | оваквим браницима. |