Narodno blagostanje

Страна -444

— Od 15 iula ukida se sistem napoijnica.po zagrebačkim lokalima. U buduće će se naplaćivati 10% po celom računu što će se deliti po naročitom ključu osoblju lokala.

— U ljubljianskoi radničkoj komori održan je zbor na kome je osnovan socilalno ekonomshi institut koji ima za cili proučavanje privrednih i socijalnih prilika. Za pretsednika je izabran dr. Andrej Gosar profesor političke ekonomije ljiubljanskog pravnog fakulteta.

ŠTRAJKOVI

— Поред грађевинских радника града Сплита, који су већ у штрајку, изгледа да ће и остали радници ступити у штрајк ако се не изађе у сусрет њиховим захтевима.

— Грађевински радници у Београду траже поправку колективног уговора који је прошле године закључен, и да се поведе више рачуна о њиховом стању. Ако им се не изађе у сусрет прети се штрајком.

— Rudđari iz rudnika boksita »Kontinental« stupili su u štrajk i traže povišicu nadnice· za 40%. Uprava rudnika im je ponudila povišicu od 1 din. dnevno.

RAZNO

— Двовласници дуж мађарске и аустријске границе, страни држављани, ослобођени су подношења уверења о обезбеђењу валуте за извоз овогодишњих жетвених приноса са делова њихових имања која се налазе на нашој територији.

— У дежевском, сјеничком, штавичком и студеничком срезу, који броје 188.927 становника, болује од ендемског сифилиса 50—60%.

— Према италијанским статистикама у Италији 43,9% становништва (18,3 милиона) има неко занимање. Пољопривредом се бави половина, индустријом трећина становништва док остало отпада на занат, трговине и слободна занимања.

— Čehoslovačka vlada je izdala uredbu koja je odmah stupila na snagu i kojom su predviđene razne olakšice za fuziju nacionalnih i osiguravajućih zavoda. Glavna olakšania su otpust prenosne takse i takse upisa.

IZ POSLOVNOG SVETA

Трговачки регистар

„Липа Мил" творница куверата и конфекција папира д. д. у Загребу, упис члана управног одбора г. д-ра Павла Најбергера. — „Јавор“ д. д. прије ! Хрватска столарска и тапетарска удруга, Загреб, упис члана управног

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

_Бр. 28

словенско Стандард Вакуум Оил Компани д. д. у Загребу, упис промене чл. 2 и 5 друштвених правила и упис члана управног одбора г. Војка Копривника. — „Феро-континент“ а. д. за трговину са седиштем у Београду, упис фирме. — „Аранђеловић“ а. д. са седиштем у Београду, упис фирме. — Дунавско трговачко друштво д. д., упис променг чл. 7 друштвених правила. — „Соко“ а. д. у Београду, упис промене чл. ! и 4 друштвених правила и упис чланова управног одбора г. г.: Милоша Штиблера, Милана Иконића, Мирка Вулетића, Бранислава Трајковића и Саве Делића. — Југословенско истраживачко акционарско друштво, упис фирме и упис чланова управног одбора г. г.. Ралфа Питера Болтона, Стевана Вагнера, Едварда Љуиса Естабрука, Хауарда Лестера Фримена, Паула Ридемана и Стевана Јанића. — Југословенско Хофер—ранцКлајтон—Шутлеворт а. д. из Београда, упис чланова управног одбора г. г.: Зафира В. Станковића и д-р Фрање Херцега. — Банатско електрично д. д. у Панчеву, упис чланова управног одбора г. г.: Ђоке Павловића, Вилима Вајса, Ладислава Грабера, Светозара Ристића, Момчила А. Петровића, Душана Глишића, Момчила Бајића, Себастијана Тана и Васе Божидаревића. — Лесковачка трговачка банка а. д. у Лесковцу, упис чланова управног одбора гг: Михајла Ђ. Баба-Милкића и инж. Владе П. Поповића.

Зборови акционарских друштава 10 јула — Тргошећер трговачко дионичарско друштво, Осијек (редован).

12 јула — „Кримеа“ д. д. творница вунених и памучних продуката у Сушаку (редован). — Славонске подравске жељезнице дионичарско друштво (редован).

45 јула — Хрв. господарска банка д. д. (редован). —

»рис' творница гумене робе д. д., Загреб — Стењевац (редован).

17 јула — Мариоланска пучка банка д. д. у Мари: олани (редован). — „Народна“ млинска и господарствена индустрија д. д. Загреб (редован).

18 јула — Српска централна банка д. д. у Осијеку (редован). -

19 iyma — Рудници угља у Алексинцу (безимено друштво) (редован). -

23 јула — „Далмација“ д. д. за творење цемента

потртланд, Каштел Сућурац (редован). 5 24 јула — Индустрија угљене киселине Адам Филиповић д. д. Земун (претходни).

одбора г. Јосипа Шифера. — Друштво за електротехнику 25 јула — Самоборска штедионица у Самобору (реи фабрика кабела а. д. у Загребу, упис промене чл. ! дру- дован). штвених правила и упис члана управног одбора г. Дамја- 1 августа — Акцијско друштво за грађевине и сана Поповића. — Д. Д. за техничке и здравствене потреп- обраћај странаца у Херцеговини (редован). штине, Загреб, упис промене чл. ! друштвених правила и 2 септембра — „Весна' д. д. за пловидбу у Сушаку упис члана управног одбора г. Јосипа Хохњеца. — Југо“ «редован).

|: M |

КОЊУНКТУРА

STANJE NARODNE BANKE NA DAN 30 JUNA 1937

Nedelino stanje na dan polugodišnjeg zaključka sadrži pored uobičajenih promena i takve koje ne spadaju u tekuće promene Narodne banke. U te promene sa kojima se susrećemo na kraju polugodišnjieg perioda, spadaju porast tfezervnog fonda za 11,8 mil. din. na 1679 mil. Vrednost rez. fonda kao protivpozicija porasla je nešto jače, za 19,6 mil. na 156,3 mil. din. Vrednosti rez. fonda še saštoje od državnih hartija od vrednosti. Sadašnji porast stoka hartija od vrednosti ide paralelno sa povećanjem pozicija har-

tija od vrednosti. Bilo bi interesantno ako bi se doznalo kakve vrste državnih hartija od vrednosti je Narodna banka uvrstila u te pozicije. Izveštaj za prošlu godinu sadrži specifikaciju pozicija hartija od vrednosti i vrednosti rezervnog fonda. Iz nje se vidi da najveći deo prve otpada na srednjoročne državne obveznice, dok druga sadrži dugoročne državne obveznice. Verovatno da je zadržan metod knjiženja, tako da је rezervni fond plasiran u dugoročne državne hartile od vrednosti, Porast pozicije hartija od vrednosti otpada verovatno na državne papire kraćeg roka. -