Narodno blagostanje

Страна 520 _

на статистици и евиденцији шумских насада. У погледу извоза дрвета, специјално у Мађарску, склопиће се споразум. = Немачка Је посекла 1936 год. 64 милиона M? удр= вета, а потрошено је 74,3 милиона. Увезено је 10,2 милиона грађевног дрвета и 0,1 мил. горивог. Да би се смањио увоз о. г. ће се у државним шумама посећи 12 мил. м“ више грађевног дрвета. Забрањено је да се грађевно дрво троши као гориво. |

— На међународном конгресу за искоришћавање воћа закључено је да се следећи конгрес одржи у којој од исламских земаља и да се оне тако придобију што више за потрошњу винског мошта, пошто се због забране Корана не троши вино. | |

— Потрошња дрвета расте у западно-европским земљама, тако да је тражња дрвета довела до скока цена. Турска и Шведска, главни лиферанти резаног дрвета, продале су већ 30% од квоте коју им је одобрио међународни картел за извоз резаног дрвета, ЕТЕС. Картел није повисио квоте за 1937. Закључује се да су такву одлуку тражили енглески увозници, да би тако сувишна роба довела до пада цена или бар да се ограничи њихово скакгње, Поред тога говори се о тежњи увозника западних земаља да се повежу у картел, Увозници Белгије, Француске, Холандије и Енглеске одржали су састанак у Паризу, не коме је донета одлука да се повећа увоз из источних и југоисточних земаља Европе, које су слабије учествовале у извозу и чије су цене ниже.

— Prema odluci Zavoda za unapređenie spoline trgovine iZVOZ šljive »požegače« može otpočeti najranije 16 o. m.

— Produzcija svilenih čaura u Bugarskoi je ove godine znatno veća nego ranijih godina. Do sada je otkupljeno oko 400.000 kg čaura, a računa se да се зе до Кгаја сбате otkupiti 1,5 mil. kg. Pored kvantiteta i kvalitet le vrlo dobar.

— Prema zvaničnoi proceni proizvodnja jaja u Čileu iznosila je u proseku poslednje tri godine 240 mil. komada. Od toga otpada na proizvodnju po gazdinstvima i kućanstvima 203 mil., a ostatak od 27 mil. komada na proizvodnju specijalnih farmi.

— Rano grožđe plaća se u Sremskim Karlovcima 4—5 din. po kg. Izvoz grožđa iz Smedereva počeo је, сепа је 3,20 до 3,40 po kg franko vagon.

— Potrošnja veštačkog dđubra bila je u 1936. g. 2500 vagona prema 2000 vagona u prethodnoj godini. U 1933 godini potrošnja je iznela svega 800 vagona. Najviše se veštačko đubre troši u Vojvodini, zatim u Dalmaciji, Hrvatskoj i Slavoniji, Sloveniji itd. Naročito је porasla potrošnja u Dalmaciji zbog jačeg đubrenja vinograda, karfiola i eveća, i u Lici, gde se veštačko đubre upotrebljava u većoj meri pošto je zemlja slaba.

TRGOVINA

— Све животне намирнице које се извозе у Италију морају бити снабдевене уверењем Завода за унапређење спољне трговине.

— Према објашњењу Министра финансија само за извоз говеђих, коњских, телећих и свињских нечињених кожа, Народна банка може издавати уверење о обезбеђењу валуте, док за све друге врсте сирових кожа могу издавати потребно уверење сви овлашћени новчани заводи у земљи. > | = У оквиру привредног споразума између Аустрије и Немачке закључен је уговор између аустријске фирме и Монтана и немачких Уједињених фабрика челика 0 лиферовању кокса за гвоздену руду. Горња граница за

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

| Бр. 33

ове лиферације. утврђена је на 330. 000 тона- кокса и. Пана,

тона руде.

— Румунска замрзла потраживања у турској износе |7 мил. турских лира. Турска је за ову суму понудила минерале, нарочито хром, али је Румунија то одбила јер је хтела маслине. Како се, међутим, испоставило да су ове у Турској скупље него у Грчкој, то је и та комбинација отпала. Зато се очекују поновни преговори.

=— САД. и С.С..С.Р. склопиле су нови трговински уговор на 12 месеци, по коме се С.СС.Р. обвезују да ће купити робе за 40 милиона долара. Са своје стране САД. дале су С.ССР. све царинске олакшице које уживају друге земље, дакле примениће се клаузула 0 највећем повлашћењу. Специјално за извоз угљена одобриће се С. С. С. Р.-у 10 центи HO MTI. OJ увозне царине у СА.Д.. Прошле године руски увоз из С А.Д. био је предвиђен на 30 мил. долара, али био је већи. Највише се увозе машине. Код руског извоза на друго место долази камени угаљ. С клаузулом о највећем повлашћењу ослобођен је руски извоз манганове руде бразилске конкуренције.

— Обрт трговине на мало повећао се у Енглеској У јуну 0. г. само за 48%, према јуну 1937, док су цене у. том периоду скочиле за 6%.

— Уругвај је имао трговински биланс пасиван неколико година у току кризе, тако да је за покриће те пасиве влада издала обвезнице. Пошто се ситуација поправила влада сада исплаћује те бонове.

— Као последица поскупљења сировина, скочиле су цене аутомобила у Енглеској. Фордове творнице повисиле су их за 5%, Морис за 4'5—6'2% и Аустин за 5—10: 90 Проценат поскупљења виши је код јевтиних кола.

— Извоз авиона из С А Д. за првих пет месеци о. г. износио је 13.7 милиона долара према 7 милиона у истом раздобљу прошле године. У мају је износ достигао ре-: кордну висину од 34 милиона долара.

— Кретање цена на светском тржишту огледа се снажно на трговинском билансу Енглеске. Шшенице је по количини увезено за 4:/,% мање у првом полугодишту 1937, него у том периоду 19836, а по вредности више за 44%. Кукуруза за 3:/2% више по количини и 50% по вредности. Олова, по количини мање, по вредности за 70% више. Сирове вуне за 20% више по вредности и 15% по количини. Напротив, код извоза нема тих великих разлика. Највећа је код извоза тешке индустрије који је по количини порастао за 17% а по вредности га 27%. То значи да су цене сировине више скочиле него готових производа. Енглески трговински биланс пасиван је за 1916 мил. ф. ш. или за 29,83 мил. више него 1936.

— U toku prošlog meseca озено se zastoi u (гооvini vina u Dalmaciji. Cene su vrlo visoke i plaća se 300—500 din. hektolitar.

— Okončani su pregovori O isporuci naše gvozdene rude sa topionicama u Čehoslovačkoi, Mađarskoj i Rumuniji, која će iznositi 400.000 tona godišnje, što znači povećanie od 100.000 tona prema prošloj godini. Ruda će se plaćati preko kliringa.

— Posle razmene konja između nas i Bugara, sada će doći do razmene svinja. Tako će oni od nas uzeti svinje rase »Mongolica«. :

TRGOVINSKA POLITIKA

— Талијанска влада прибавила је овлашћење да може изменити царинске прописе о каучуку и његовим производима и дозволити бесцарински увоз машина за производњу синтетичког каучука.

— Јапанско министарство финансија решило уведе контингентирање увоза за памук.

је да